Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Świadectwo szkolne
strony: [ 1 ]
ataebra09-05-2025 13:59:15   [#01]

Zamawiając świadectwa, powiedziano że dla klasy ósmej z numeracją zabezpieczającą przed fałszerstwem.

W rozporządzeniu z 2023 roku nic nie znalazłam.  Wyświetlają się zmiany z 2024 r., ale dotyczą świadectw maturalnych .

Rozel13-05-2025 10:01:34   [#02]

Dz.U. 2023 poz. 1120

zał. nr 1 do rozporządzenia: cz. VII- Opis zabezpieczeń

Skimir13-05-2025 20:45:41   [#03]

Czy obowiązek drukowania świadectw na nowych giloszach nie został przypadkiem kolejny raz przesunięty?

Rozel14-05-2025 08:51:39   [#04]

Nie został.

Moje KO przysłało do dyrektorów w GSOK informację MEN z  9 kwietnia przypominającą o obowiązku drukowania na blankietach zabezpieczonych przed fałszerstwem i o tym, że takich świadectw nie drukuje się na drukarkach laserowych lecz na atramentowych lub równoważnych.

Skimir15-05-2025 12:23:29   [#05]

Tutaj mamy kwestię poruszaną wcześniej - jaka drukarka. W rozporządzeniu jest pomieszanie z poplątaniem.

Są druki kategorii drugiej i trzeciej - w większości druków dopuszcza się użycie drukarki laserowej, atramentowej lub innej równoważnej... za wyjątkiem świadectw ukończenia szkoły podstawowej... (kat. III) oraz jednego z rodzajów druków w kat. II. Ciekawe jest to, że np. m.in. świadectwa dojrzałości, wyniki matur, zaświadczenia o wyniku egzaminu ósmoklasisty, certyfikaty kwalifikacji zawodowych, i inne można drukować też na laserówce.

No ale mamy wyjątek - świadectwa ukończenia szkoły podstawowej, liceum, technikum i branżówek - w tym przypadku o laserze zapomniano. Co ciekawe na stronie któregoś z KO jest wyjaśnienie, że użycie drukarki laserowej jest wykluczone z powodu tego, że wydruk nie jest trwale związany z podłożem... ciekawe, że w przypadku pozostałych dokumentów MEN uznał, że jednak jest :-)

No cóż, kupi się atramentówkę... wszak pieniądze publiczne...

iwoncia10-06-2025 13:34:11   [#06]

Rozporządzenie z 7 czerwca 2023:
§ 75. 1. Świadectwa szkolne promocyjne szkoły podstawowej i szkoły specjalnej przysposabiającej do pracy mogą być
wydawane na blankietach i drukach wyprodukowanych na podstawie przepisów dotychczasowych i według wzorów określonych w przepisach dotychczasowych, do czasu wyczerpania zapasów tych blankietów i druków.

Jeśli mamy stare gilosze (bez dodatkowych zabezpieczeń) to drukujemy świadectwa klas 1-7 według wzorów MEN...  czy MEiN...?

Otrzymaliśmy z KO informację, że drukujemy świadectwa według wzorów MEiN...  Jak to się ma do cytowanego powyżej rozporządzenia?

Nie mogę nigdzie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, jaki wzór świadectwa mam zastosować na starych giloszach.

rzewa10-06-2025 15:47:53   [#07]

MEiN

KasiaZS512-06-2025 09:27:35   [#08]

MEiN na podstawie Komunikatu... jak tu się ma zastosowanie do przepisów praca, gdzie Rozporzadzenie jest wyżej w hierarchii niż komunikat....

Skimir12-06-2025 11:45:48   [#09]

Rzecz jest taka, że gilosze do 4-7 po staremu i gilosze do 4-7 po nowemu są takie same więc zasadniczo można stosować stary przepis ale można też nowy - to jest tylko kwestia nadruku na giloszu. Skoro tak, to jaki jest sens używania starego wzoru skoro nowy może być użyty na giloszach z zapasów?

Nowe gilosze z zabezpieczeniami są tylko do świadectw ukończenia szkoły.

ktosik12-06-2025 11:55:31   [#10]

Właśnie o tym samym pisałam w innym wątku ...

Zamówiliśmy nowe gilosze do wydrukowania świadectw. Ukończenia są oznaczone na dole numerem, ale zwykłe promocyjne, wyglądają tak samo jak te których używano do tej pory, chyba że czegoś nie dostrzegłam... Czy tak powinno być, dodam, że będziemy wydawać wszystkim uczniom świadectwa na nowych wzorach:

• I - III szkoły podstawowej dla dzieci i młodzieży o numerze 1 i symbolu MEiN-I/1/1,
  • IV - VII szkoły podstawowej dla dzieci i młodzieży o numerze 3 i symbolu MEiN-I/3/1 oraz (z wyróżnieniem) o numerze 4 i symbolu MEiN-I/4-w/1,
  • VIII szkoły podstawowej o numerze 8 i symbolu MEiN-I/8/1 oraz o numerze 9 i symbolu MEiN-I/9-w/1 (z wyróżnieniem)

Więc też uznaliśmy, że będziemy nowe wzory w klasach 1-7  drukować na giloszach niby nowych...ale takich samych w przypadku klas 1-7 .... zawsze muszą zrobić lekkie zamieszanie zeby sięnie nudzić :) 

KasiaZS512-06-2025 12:04:54   [#11]

do #09

mamy dziennik Librus. W ubuegłym roku program nie był dostosowany do zmienienia wzoru świadectwa, bo arkusze były na MEN. wszystko sie rozwalało.

w tym roku - sprawdziliśmy - umożliwiono - bez konsekwencji w postaci namieszania w kolejności - drukowanie świadectw na druku MENiS mimo, że arkusze są MEN. Można zmodyfikowac kolejność przedmiotów - wcześniej się nie dało

ktosik12-06-2025 13:09:21   [#12]

Ja też to właśnie próbowałam robić na Librusie, ale u mnie ja wybiorę zestaw wzorów świadectw z oznaczeniem 2023 czyli tak jak pisze w instrukcji Librusa, to usuwają mi się dotychczasowe karki w arkuszu ocen, te z poprzednich lat... albo coś robię źle, czy może sprawdzała Pani w ten sposób?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]