Forum OSKKO - wątek

TEMAT: ocena pracy nauczyciela
strony: [ 1 ]
muza23-04-2025 10:33:06   [#01]

Starałam się znaleźć podpiwedzi, ale nie udało się. Problem natury etyczno-moralnej :)
Wg jakich zasad, norm procedur przyznajecie punkty za poszczególne kryteria w ocenie?
Czy macie procedury, a nich szczegółowy opis, czym ma wykazać się nauczcyciel na poszczególne punkty?
Czy bierzecie po prostu pod uwagę zaangażowanie nauczycieli i oceniacie na tle pozostalych?

noe1923-04-2025 13:18:21   [#02]

obawiam się, że nie znajdziesz ponieważ te punktowe oceny są wzięte z sufitu.

weźmy prostszy przykład ;)

Kryterium: współpraca z rodzicami - punktowana od 0 do 5. Powinnaś teraz do każdego punktu przypisać kryteria (wskaźniki, ...) aby rzetelnie ocenić. Ponieważ nauczyciel może zapytać dlaczego dostał 3 punkty :)

inne

Kryterium poprawności merytorycznej i metodycznej prowadzonych zajęć dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych punktowane od 0 do 30.

Chciałbym zobaczyć jaka jest różnica między 26 a 27 punktów w zakresie merytorycznego prowadzenia lekcji. Naprawdę chciałbym zobaczyć różnice w skali od 0 do 30 przy takim kryterium

muza23-04-2025 13:38:24   [#03]

Do takich samych wniosków doszłam. Mam 4 oceny do zrobienia, znając pracę nauczycieli jeden uzyskałby wyróżniającą, dwóch bardzo dobra, jeden dobrą. No i ta dobra może przysporzyć mi kłopotów, bo jak to umowywować punktami właśnie. Nawet uzasadnienie spełnienia kryterium może być podważone, niejasne dla nauczcyiela. 
Najpierw napiszę uzasadnienie, później jeszcze raz to wszystko przemyślę wstawiając punkty.
Dziękuję za komentarz :)

Zbig6023-04-2025 14:04:48   [#04]

I ja mam pewne wątpliwości, o rozwianie których bardzo bym prosił.

Czy tę punktację należy dołączyć do karty oceny? Czy stanowi ona integralną jej część? Czy również powinien ja podpisywać nauczyciel?

Pozdrawiam

Skimir23-04-2025 15:58:27   [#05]

Skoro ocena wynika z ilości otrzymanych punktów (przelicznik zgodnie z rozporządzeniem) a karta oceny zawiera jej uzasadnienie to w mojej opinii w tymże uzasadnieniu powinno znaleźć się odniesienie do ocenianych kryteriów wraz z ich punktacją. Troche dziwne by to było gdyby ocenić nauczyciela na „dobry” a punkty to niech sobie dopasuje według uznania tak aby się zmieścił w „widełkach”.

W kwestii punktacji i procedur - już była akcja z tworzeniem wskaźników, regulaminów i procedur do ustalonych przez ministra kryteriów. Nie wypaliło. Więc tworzenie ponownie procedur i innych takich, to jakby powrót do tego co było gremialnie krytykowane.

izael23-04-2025 20:06:15   [#06]

Takiego obowiązku nie ma.

Być może się pojawi za chwilę.

Dzisiaj to dyrektor te punkty może notować, jak chce... i nikomu nic do tego... dopóki nie ma odwołania od oceny:)

Osobiście to uważam, że budując kulturę organizacyjną miejsca, w którym jesteśmy, powinniśmy omawiać i rozmawiać z nauczycielem na każdym etapie oceny:) ale musu nie ma...

Nauczyciel podpisuje projekt oceny, że został z nim zapoznany i podpisuje kartę oceny pracy, bo tak stoi w przepisach.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]