Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Odmowa przyjęcia wychowawstwa
strony: [ 1 ]
Zbig6014-04-2025 10:46:18   [#01]

Dzień dobry,

tak jak w tytule, w Arkuszu Organizacyjnym planuje wychowawstwo dla nauczyciela. On kategorycznie odmawia. W zasadzie to ja już nie mam nikogo (nie licząc młodego nauczyciela) aby obsadzić te zajęcia. Jak postąpić?

Z niewolnika nie ma pracownika....

Roman Langhammer14-04-2025 11:10:48   [#02]

Nauczyciel nie może odmówić wychowawstwa... ale co za pożytek z wychowawcy, który nim nie chce być? :)

Może ten młody nauczyciel będzie lepszym wychowawcą niż ten, który nie chce nim być? 

Zbig6014-04-2025 13:06:00   [#03]

Dziękuję. 

To ciężki przypadek. Wychowawstwo nie jest lekkim zadaniem i nie każdy nadaje się do tego działania. Często nauczyciele, którzy oddali klasę ósmą chcą "odpoczynku", choć w szkołach wiejskich, małych nie zawsze jest to możliwe do wykonania. Nie wiele możemy zrobić w stosunku do nauczyciela upartego "Nie bo  nie". Dodatek motywacyjny nie jest tu jakimś znaczącym rozwiązaniem. Ograniczenie godzin również nie wchodzi w rachubę. Liczba godzin określona i nauczycieli nie za dużo. 

Pozdrawiam

Marek Pleśniar17-04-2025 10:42:53   [#04]

jest taki sprytny sposób na wychowawstwa;-) Wlepić komuś kto ma mało godzin ze cztery albo pięć;-)
===

Przegląd od AI
Tak, nauczyciel może pełnić funkcję wychowawcy w dwóch klasach, zgodnie z prawem oświatowym. 

Wychowawstwo w dwóch klasach
Czy jest dozwolone?
Tak, nie ma przepisu, który to zabrania
Dodatki
Nauczyciel otrzymuje odrębne dodatki za wychowawstwo w każdej klasie
Rozważania
Należy zastanowić się, czy nauczyciel będzie w stanie rzetelnie pełnić funkcję w obu klasach
Marek Pleśniar17-04-2025 10:44:38   [#05]

moje kontrrozważania w opozycji do AI: a czy taki co ma tylko godzinę wychowawczą i jakiś przedmiot oraz 1,5 etatu godzin "jest w stanie rzetelnie" wychowywać choć jedna klasę?

Skimir17-04-2025 22:50:31   [#06]

Od wychowywania to raczej rodzice są…

Kiedyś też wpadłem na takiż ”genialny” pomysł po wysłuchaniu kilku sprzeciwów wobec propozycji objęcia wychowawstwa - w szkole jest 15 oddziałów 4-8 czyli 15 godzin z wychowawcą. To prawie etat, więc do etatu można dorzucić jakieś godziny… Do tego 15 x 300zł dodatku za wychowawstwo w każdym z oddziałów.

Ktoś się pisze na takie etatowe wychowawstwo? :-) Jakoś nie było „lasu rąk”…

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]