Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Opiniowanie arkusza organizacyjnego
strony: [ 1 ]
Klarysa31-03-2025 10:33:35   [#01]

Hej:)

Mam pytanko dotyczące opiniowania arkusza organizacyjnego szkoły i przedszkola przez związki zawodowe. W naszej placówce żaden nauczyciel nie należy do związku, moje pytania brzmią następująco:

1. czy pomimo, że nikt nie jest w związkach to i tak muszą arkusze być opiniowane przez związki;
2. jeśli tak to, czy muszą być opiniowane przez trzy związki: ZNP, Solidarność i FZZ.

Będę wdzięczna za każda podpowiedź :)

rzewa31-03-2025 11:10:03   [#02]

nieważne czy jakiś n-l lub inny pracownik należy do związku -> w szkole działają tylko te związki, które przysłały informację o liczbie członków po 1.01.2025 a w niej wskazują, że są członkowie tych związków wśród pracowników lub emerytów tej szkoły

czyli jeśli dyrektor otrzymał inf. o liczbie członków od danego związku po 1.01.2025 i z niej wynika, że w szkole jest choć 1 członek wśród pracowników i/lub emerytów, a związek ten jest reprezentatywny w rozumieniu ustawy o RDS, to dyrektor ma obowiązek przesłania AO do tego związku celem zaopiniowania

pp to: art 251 ust. 2 lub 3 oraz 6 ustawy o zz-tach lub art 251 ust. 2 lub 3 oraz 6 w związku z art 34 ust. 1 ustawy o zz-tach

Klarysa31-03-2025 11:24:31   [#03]

Dziękuję bardzo- listy członków po 01.01.2025 r. nie otrzymałam od żadnego ze związków- znaczy opinii nie potrzebuję :) 

hania01-04-2025 20:23:09   [#04]

Listy członków nie podaje związek tylko pismo informujące, że np.1 pracownik (niekoniecznie nauczyciel, może być AiO, ) na iluś tam objętych działaniem organizacji związkowej - to w kilku szkołach może być , jest członkiem danej organizacji związkowej.

rzewa01-04-2025 22:41:05   [#05]

nie

zgodnie z art 251 ustawy o zz-tach związek ma przedstawić informację o liczbie członków związku zatrudnionych u danego pracodawcy

jeśli to międzyzakładowa organizacja związkowa, to podaje liczbę pracowników należących do tej organizacji ogółem, w tym liczbę pracowników należących do tej organizacji zatrudnionych u tego pracodawcy, do którego kieruje tę informację

big Tom02-04-2025 08:21:26   [#06]

A  ja nieco inny temat ale w wątku opiniowania arkusza. Dostałem od OP pismo że w komentarzu do arkusza powinienem zawrzeć frazę "Projekt arkusza zaopiniowany prze Radę Pedagogiczną w dniu... uchwałą nr ...  z dnia ...". Z tego co się orientuję - ale poprawcie mnie - to nie ma do tego podstawy prawnej. Jak mam zrobić uchwałę RP skoro nie ma ku temu podstaw prawnych?

gula02-04-2025 08:29:19   [#07]

Wynika to z kompetencji rady pedagogicznej, a mianowicie: 

Rada pedagogiczna opiniuje w szczególności:
1) organizację pracy szkoły lub placówki -  tak zostało to wytłumaczone na pewnym szkoleniu.

big Tom02-04-2025 09:21:20   [#08]

Nie jestem przekonany. Wchodzę na różne portale i z reguły są komentarze że nie ma podstaw do opiniowania przez RP - przykłady - 

https://www.prawo.pl/oswiata/arkusz-organizacji-szkoly-20252026-harmonogram,498013.html ,

https://nadzornadszkola.wip.pl/numer-223kwiecien-2023-r./z-kim-konsultowac-arkusz-organizacji-pracy-szkoly-i-aneksy-do-niego-6501.html 

Poza tym czytam ustawę prawo oświatowe i procedura dotycząca arkusza nie przewiduje opiniowania przez RP.

Art. 110. 1. Arkusz organizacji szkoły i przedszkola określa szczegółową organizację nauczania, wychowania i opieki w danym roku szkolnym.

2. Arkusz organizacji szkoły lub przedszkola opracowuje dyrektor szkoły lub przedszkola, uwzględniając przepisy wydane na podstawie art. 47 ust. 1 pkt 3, a w przypadku szkoły artystycznej - na podstawie art. 47 ust. 1a, a następnie przekazuje do zaopiniowania zakładowym organizacjom związkowym będącym jednostkami organizacyjnymi organizacji związkowych reprezentatywnych w rozumieniu ustawy o Radzie Dialogu Społecznego albo jednostkami organizacyjnymi organizacji związkowych wchodzących w skład organizacji związkowych reprezentatywnych w rozumieniu tej ustawy, zrzeszających nauczycieli.

2a. W przypadku szkół lub przedszkoli prowadzonych przez osobę prawną inną niż jednostka samorządu terytorialnego lub osobę fizyczną, arkusz organizacji szkoły lub przedszkola opracowuje dyrektor szkoły lub przedszkola, uwzględniając przepisy wydane na podstawie art. 47 ust. 1 pkt 3, a w przypadku szkoły artystycznej - na podstawie art. 47 ust. 1a, a następnie przekazuje do zaopiniowania zakładowym organizacjom związkowym będącym jednostkami organizacyjnymi organizacji związkowych reprezentatywnych w rozumieniu ustawy o Radzie Dialogu Społecznego albo jednostkami organizacyjnymi organizacji związkowych wchodzących w skład organizacji związkowych reprezentatywnych w rozumieniu tej ustawy, zrzeszających nauczycieli, które przedstawiły dyrektorowi szkoły lub przedszkola informację, o której mowa w art. 251 ust. 2 ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych.

3. Arkusz organizacji szkoły i przedszkola zatwierdza organ prowadzący, po zasięgnięciu opinii organu sprawującego nadzór pedagogiczny.

4. Na podstawie zatwierdzonego arkusza organizacji szkoły dyrektor szkoły, z uwzględnieniem zasad ochrony zdrowia i higieny pracy, ustala tygodniowy rozkład zajęć określający organizację zajęć edukacyjnych.

5. W przypadku wprowadzenia do dnia 30 września zmian do zatwierdzonego arkusza organizacji szkoły i przedszkola, ust. 2-3 stosuje się odpowiednio.

Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości :)

rzewa02-04-2025 09:23:58   [#09]

ale arkusz organizacyjny (zwłaszcza jego projekt) jest czym innym niż organizacja pracy szkoły

w art 110 u.P.o. jest wyraźnie napisane kto i kiedy opiniuje projekt AO i nie ma tam ani słowa o radzie pedagogicznej, czyli... rada pedagogiczna nie jest podmiotem opiniującym obowiązkowo projekt AO ale...

dyrektor może przedstawić rp projekt AO do zaopiniowania i wtedy podstawą do podjęcia uchwały rp w tej sprawie będzie wniosek dyrektora gdyż katalog spraw do opiniowania przez rp zawarty w art 70 ust 2 u.P.o. jest otwarty

post został zmieniony: 02-04-2025 09:24:11
big Tom02-04-2025 09:45:01   [#10]

I to jest dla mnie argument. Dziękuję.

Macia07-04-2025 13:26:28   [#11]

może niekoniecznie w temacie ale związane z arkuszem:

zz opiniują arkusz i z niego wynika, że brak godzin dla danego nauczyciela - czy pismo o zamiarze zwolnienia go wysyłam do zz np. 20 maja żeby zz zdążył odpowiedzieć czy powinnam to zrobić teraz przy opiniowaniu arkusza

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]