Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Organizacja roku szkolnego |
Lucy B | 11-02-2025 12:40:08 [#01] |
---|
Witam,
Jak macie zapisane w Statucie odnośnie organizacji roku szkolnego ? Chodzi mi konkretnie o początek drugiego semestru . Czy może być zapisane, że drugi semestr zaczyna się po radzie klasyfikacyjnej kończącej pierwszy semestr ?
|
Mark | 11-02-2025 14:48:27 [#02] |
---|
Zmieniłbym zasady. Ja mam określoną datę końca semestru I (np. ostatni piątek stycznia ) no i semestr drugi rozpoczyna się w najbliższy poniedziałek. Trzeba też pamiętać o uwzględnieniu ferii. |
AnJa | 11-02-2025 15:48:12 [#03] |
---|
Zważywszy, ze w prawie oświatowym pojęcie semestr związane jest ze szkołami dla dorosłych i chyba policealnymi - nieważne, co zapiszecie i tak będzie źle;-) |
dwalcz | 12-02-2025 08:59:08 [#04] |
---|
U nas jest taki zapis:
Ustala się podział roku szkolnego na dwa okresy (półrocza):
1) I okres (półrocze) - z klasyfikacją śródroczną;
2) II okres (półrocze) - z klasyfikacją roczną.
Termin rozpoczęcia drugiego półrocza ustalany jest corocznie na pierwszym, w danym roku szkolnym zebraniu rady pedagogicznej. |
Jacek | 12-02-2025 16:37:59 [#05] |
---|
KN zawiera zapis w art. 70 ust. 1 pkt 1, który mówi, że do kompetencji RP należy zatwierdzanie planów pracy szkoły lub placówki po zaopiniowaniu przez radę szkoły lub placówki.
Kalendarz roku szkolnego w danej szkole jest częścią tego planu pracy.
Jeśli w tym kalendarzu określi się, że nauczyciele mają ustalić oceny śródroczne z obowiązkowych zajęć edukacyjnych, a wychowawca klasy ocenę zachowania do jakiegoś terminu np. 24.01.2025 r., to oznacza, że nauczyciele w tym dniu dokonali klasyfikacji uczniów i w tym dniu kończy się I okres nauki, bez względu kiedy zbierze się RP, by podjąć uchwałę w sprawie wyników klasyfikacji śródrocznej. Dla mnie tyle post został zmieniony: 12-02-2025 16:42:02 |
rzewa | 13-02-2025 09:57:52 [#06] |
---|
rok szkolny się nie dzieli, więc nie można w statucie pisać ani kiedy jest koniec ani kiedy początek jakiegoś okresu
w statucie należy wskazać kiedy dokonuje się klasyfikacji śródrocznej(nych) - może to być data zarówno sztywna jak i elastyczna ale... nie może to być zapisane jako do 24.01 -> jeśli jest do to musi być też od, bo inaczej tej klasyfikacji n-l mógłby dokonać np w październiku... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|