Forum OSKKO - wątek

TEMAT: zatrudnienie nauczyciela początkującego na urlopie macierzyńskim
strony: [ 1 ]
PiotrekM10-02-2025 11:11:24   [#01]

Nauczycielka początkująca zatrudniona na dwa lata do 31 sierpnia 2025 r. jest w ciąży i ma urodzić w sierpniu. Czy mogę przedłużyć jej umowę w czasie przyszłego trwania urlopu macierzyńskiego. Czy lepiej poczekać aż umowa wygaśnie i później zawrzeć kolejną?

zinka25-07-2025 09:23:03   [#02]

Nauczycielka początkująca zatrudniona do 31.08.2025 urodziła w 15.07.2025 złożyła wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski. Czy udzielam urlopu do końca trwania umowy, czy w całości 52 tygodnie?

rzewa27-07-2025 14:37:11   [#03]

jeżeli n-l spełnia wymagania art 10 ust 3a KN to umowę na czas nieokreślony o jakiej jest mowa w tym przepisie można, a nawet należy, zawrzeć bez względu na to czy n-l jest na zwolnieniu, urlopie czy też nie 

wobec tego z n-lkami o jakich mowa w pytaniu należy zawrzeć umowę na czas nieokreślony w sierpniu (ew. wczesniej), w której jako dzień rozpoczęcia pracy zostanie wskazany 1 września

i nie ma tu znaczenia, że n-lki wówczas będą na urlopie macierzyńskim -> czyli zinka podpisuje z n-lką umowę (o ile n-lka spełnia wymagania art 10 ust 3a KN) na czas nieokreślony i udziela urlopu w całości

zinka28-07-2025 10:35:59   [#04]

Otóż nauczycielka jest nauczycielem początkującym, zatrudniona u mnie na 1 rok szkolny - drugi rok przygotowania do zawodu.  (w innej szkole przepracowała już rok). Nie zrobiłam jej oceny pracy w drugim roku pracy, bo od lutego poszła na zwolnienie do dnia porodu do 15.07.2025. Po zakończeniu umowy zamierzam zrobić jej ocenę pracy w związku z rozwiązaniem stosunku pracy. Raczej nie mogę przedłużyć jej umowy. W ZUS powiedzieli mi, że udzielam urlopu zgodnie z wnioskiem nauczyciela, a po rozwiązaniu umowy ZUS przejmuje składki.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]