Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
skreślenie z listy uczniów w szkole średniej |
|
Iweta62 | 02-02-2025 22:19:03 [#01] |
---|
Proszę o podpowiedź jak mogę pomóc podopiecznemu, który jest uczniem niepublicznej szkoły ponadpodstawowej z uprawnieniami szkoły publicznej, w pierwszym semestrze zawalił naukę, w czasie ostatnich trzech miesięcy (po podpisaniu kontraktu z wychowawcą i rodzicem) jego nastawienie uległo zdecydowanej poprawie, otrzymywał mniej uwag, poprawiał oceny, jeszcze na początku stycznia wszystko wyglądało, że wychodzi na prostą a w ostatnim dniu stycznia rodzic zastępczy został poinformowany, żeby chłopak poszukał sobie innej szkoły i sam przed rozpoczęciem ferii szkolnych zgłosił się po dokumenty. Szkoła rozstanie się z nim bez adnotacji w dokumentach, że został skreślony z listy uczniów. Czy tak można? Rodzic zastępczy wcześniej nie był na piśmie informowany, że problemy dziecka są aż tak ogromne, że doprowadzą do skreślenia z listy uczniów. Co robić? Jak pomóc rodzinie? Proszę o sugestie.
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. |
rzewa | 03-02-2025 00:54:40 [#02] |
---|
a to uczeń w obowiązku nauki czy nie?
Jak rozumiem szkoła sugeruje by sam się wypisał (wypisał go opiekun) -> tak zrozumiałam to stwierdzenie o braku adnotacji -> ale tak nie wiadomo dlaczego chcą go skreślić ani nie będzie można się od tego odwołać więc dlaczego ma sam rezygnować? |
OJ | 03-02-2025 08:20:53 [#03] |
---|
zależy jaka szkoła
jeżeli szkoła dla dorosłych to klasyfikacja jest semestralna (co może sugerować zapis " w semestrze") i zależy jaka dokładnie jest sytuacja to:
1. jeżeli nie spełnił warunków czyli 50% obecności i oceny pozytywne z przedmiotów + egzamin semestralny to skreślony
2. jeżeli spełnił powyższe i nie przyszedł na egzamin semestralny ( były jakieś przeszkody) to może go zdawać w terminie dodatkowym wyznaczonym przez dyrektora szkoły (termin do końca lutego)
z zapisu wydaje mi się jednak, że szkoła dla młodzieży a zatem klasyfikacja przynajmniej śródroczna i roczna
1. statut powinien określać przypadki skreślenia oraz sposób informowania rodziców (prawnych opiekunów) o postępach ucznia --> coś tam był chyba jednak informowany bo podpisywał jakiś kontrakt
2. jeżeli w klasyfikacji śródrocznej coś poszło nie tak czyli np. nieklasyfikowany z przedmiotów , oceny niedostateczne itd. to szkoła powinna wspomóc ucznia aby na koniec roku już wszystko było ok
Co do braku adnotacji w dokumentach ...dla mnie to nieco dziwne. Jest arkusz ocen, księga uczniów czy tam słuchaczy i choćby człowiek był w szkole jeden dzień to gdzieś zapisek jest
|
Iweta62 | 03-02-2025 14:20:52 [#04] |
---|
Uczeń jest w obowiązku szkolnym, jest to szkoła dla młodzieży Z opinii wychowawcy klasy, do której mam dostęp wynika, że średnia ocen za pierwszy semestr wynosi 2,28; frekwencja 57,64%. Wychowawca zachowanie określa jako "zróżnicowana postawa", w mojej ocenie nie ma tam sytuacji groźnych, niebezpiecznych. Wychowawca wspomina o przeszkadzaniu w lekcjach głośnymi rozmowami, o nieposłuszeństwie wobec nauczycieli, kłótniach z rówieśnikami. W opinii pojawia się również stwierdzenie, że "jako wychowawca dostrzegam również poprawę w zachowaniu" chłopaka.
Wobec takiej opinii nie bardzo rozumiem dlaczego szkoła informuje opiekuna o chęci skreślenia go z listy uczniów? |
OJ | 03-02-2025 14:41:16 [#05] |
---|
cóż tu poradzić.....pozbyć się go chcą najwidoczniej bo trudny ...
a jakiś pedagog, psycholog tam jest a rada pedagogiczna albo zespoły wychowawców lub nauczycieli może działają?
porozumieć się, spotkać, obgadać sprawę, wymienić się uwagami i poszukać rozwiązania - wspólnie nauczyciele, specjaliści, wychowawca no i uczeń i jego rodzice (opiekunowie prawni)
bo ta "zróżnicowana postawa" czyli co? jak rozumiem zmienne zachowanie, nastrój hm.....może chory? nigdy nie wiadomo co przyczyną
tak jak pisałam wcześniej przypadki skreśleń powinny być w statucie i coś o ocenie zachowania ucznia również:)
|
Iweta62 | 03-02-2025 21:34:23 [#06] |
---|
trudny...pewnie tak, pokrzywdzony przez życie, różne fobie ale szczere chęci do skończenia szkoły również...uczęszcza na terapię psychologiczną poza szkołą, kontakt z psychiatrą też ma... Spróbuję nawiązać rozmowę ze szkołą. Może to będzie pomocne.
Dziękuję za wypowiedzi. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|