Forum OSKKO - wątek

TEMAT: metody obliczania ponadwymiarowych: proporcjonalna i progresywna
strony: [ 1 ]
dorotagm06-01-2025 20:23:47   [#01]

Pracuję 33 lata a dopiero teraz zetknęłam się z dwiema sposobami rozliczania godzin ponadwymiarowych: proporcjonalnej i progresywnej. Czytam na forach Fb, że progresywna jest coraz częściej stosowana, pewnie ze względu na oszczędności, jakie daje OP, bo w tej metodzie we wszystkich niepełnych tygodniach (ze świętem, zwolnieniem lekarskim) praktycznie niewypłacane są wszystkie nadgodziny.

Szkolący posługują się tu argumentem zawarcia w regulaminach wynagradzania stosownego zapisu lub jego braku:

Jeżeli regulamin przewiduje, że dla ustalenia wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe
w tygodniach, w których przypadają dni usprawiedliwionej nieobecności w pracy nauczyciela lub
dni ustawowo wolne od pracy, oraz w tygodniach, w których zajęcia rozpoczynają się lub kończą
w środku tygodnia - za podstawę ustalenia liczby godzin ponadwymiarowych przyjmuje się
tygodniowy obowiązkowy wymiar zajęć, pomniejszony o 1/5 tego wymiaru (lub 1/4, gdy dla
nauczyciela ustalono czterodniowy tydzień pracy) za każdy dzień usprawiedliwionej nieobecności w
pracy lub dzień ustawowo wolny od pracy, to oznacza, że wprowadzona została tzw. "metoda
proporcjonalna".

Jeżeli natomiast organ prowadzący nie uregulował tej kwestii w regulaminie, to zgodnie
z orzecznictwem zastosowanie znajduje "zasada progresywna", według której również
w razie nieprzepracowania pełnych 5 dni w tygodniu godziny ponadwymiarowe występują
dopiero po przekroczeniu obowiązkowej tygodniowej normy, tj. w tym wypadku 18 godzin
(wyrok SA w Łodzi z 18 grudnia 2019 r., III APa 32/19, LEX nr 3252246). W takim wypadku
w dniu ustawowo wolne oraz w dni innych usprawiedliwionych nieobecności nauczyciela
wpisuje się "0" godzin, a następnie sumuje się godziny wypracowane w skali tygodnia.

Którą metodę stosujecie u siebie i czy macie stosowne zapisy w regulaminach?

Jakoś mi to nie leży totalnie, to tak, jakby kazać odpracowywać święto. Czy trzeba nauczycieli wg mnie tak w konia robić?

noe1907-01-2025 09:48:36   [#02]

U mnie jest w regulaminie "metoda proporcjonalna"

Skimir07-01-2025 17:11:03   [#03]

Z metodą "progresywną" spotkałem się "trochę" lat temu, jak zaczynałem pracę. Pamiętam, że jeden dzień wolny potrafił wchłonąć wszystkie ponadwymiarówki z całego tygodnia bo był zaliczany na"zero" i wszystko co było wypracowane w inne dni wpadało do jednego worka.

Finalny efekt zależał oczywiście od tygodniowego rozkładu zajęć.

Ponieważ wtedy byłem początkujący i mniej świadomy, więc człowiek z żalem żegnał się z ponadwymiarówkami jak źle się tydzień ułożył. Jednak pamiętam też, że ktoś "naprawił" tą koncepcję i szybko dyrektorzy zmienili sposób naliczania ponadwymiarówek. Wiem, że sprawa obiła się o ZZ-ty.

Dziwi mnie, że ten sposób pojawił się w orzecznictwie sądowym ponownie, jako dopuszczalny.

dariuszn709-01-2025 14:17:17   [#04]

A ja skorzystam z wątku i zapytam jak zaokrąglacie godziny ponadwymiarowe. Do tej pory zaokrąglaliśmy do pełnych godzin, ale chcemy przejść na zaokrąglanie do dziesiętnych lub setnych, związane jest to z coraz częstszą sytuacją, że nauczyciele mają nadgodziny w ułamkach.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]