Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Kwalifikacje raz jeszcze
strony: [ 1 ]
Klarysa16-12-2024 13:06:22   [#01]

Mam zapytanie- czy nauczyciela po ukończeniu 5 letnich studiów Pedagogika w zakresie wychowania artystycznego i wczesnoszkolnego  ma uprawnienia do ma uprawnienie do prowadzenia indywidualnych zajęć edukacyjnych z plastyki w klasie 4.

Z góry dziękuję za podpowiedź :)

Roman Langhammer08-01-2025 09:40:16   [#02]

Dzień dobry.

Czy studia magisterskie: edukacja wczesnoszkolna i pedagogika korekcyjna (ukończone 2006 rok) dają kwalifikacje do pracy na stanowisku nauczyciela współorganizującego? Suplement - jak to w "tamtych czasach" jest skromny i zapis jest, że kwalifikacje zgodne z rozporządzeniem MENiS.

Studia ukończone na Akademii Pedagogiki Specjalnej im. M. Grzegorzewskiej.

A dodatkowe pytanie: jakie właściwie specjalności wchodzą w skład "pedagogiki specjalnej"?

joljol08-01-2025 13:45:35   [#03]

pedagogika korekcyjna często określana jest jako terapia pedagogiczna

Pedagogika specjalna to

• edukacja i rehabilitacja osób z niepełnosprawnością intelektualną
  • edukacja i terapia osób ze spektrum autyzmu
  • wczesne wspomaganie rozwoju
  • pedagogika lecznicza
  • edukacja i rehabilitacja osób z niepełnosprawnością słuchową
  • edukacja i rehabilitacja osób z niepełnosprawnością wzrokową
  • resocjalizacja i socjoterapia
  • terapia pedagogiczna i wspomaganie rozwoju
  • logopedia
  • wczesne wspomaganie rozwoju dziecka
  • pedagogika lecznicza i terapeutyczna.

ale czy to wszystko?

Roman Langhammer08-01-2025 14:07:22   [#04]

Czyli z tego wynika, że np. nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej mający dodatkowo logopedię czy terapię pedagogiczną może być nauczycielem wspomagającym?

joljol08-01-2025 14:41:54   [#05]

tak

Roman Langhammer08-01-2025 16:09:39   [#06]

Hmm... mi się ta opcja podoba, ale jakoś zawsze mi się wydawało, że logopeda nie może być wspomagającym.

joljol09-01-2025 09:01:43   [#07]

z ta logopedią to czytałam że jak jest na pedagogice specjalnej to tak

a jak na kierunku np. filologia polska specjalność logopedia szkolna to wtedy nie

ale w prawie nie ma rozróżnienia, tak mi się wydaje

noe1909-01-2025 11:28:12   [#08]

w mojej opinii,  logopedia to nie jest pedagogika specjalna.

Zgodnie z definicją pedagogiki specjalnej jako nauki, ją tworzą:

Pedagogika specjalna i jej subdyscypliny

Działy pedagogiki specjalnej zostały wyłonione w oparciu o klasyfikację osób z niepełnosprawnościami, a podmiotem każdej z nich jest jednostka z konkretnym rodzajem zaburzenia. W oparciu o aktualną systematyzację, do subdyscyplin pedagogiki specjalnej zalicza się:

• oligofrenopedagogikę (dla osób z niepełnosprawnością intelektualną),
  • surdopedagogikę (dla osób z wadami słuchu),
  • tyflopedagogikę (dla osób z wadami wzroku),
  • pedagogikę terapeutyczną (dla osób przewlekle chorych i niepełnosprawnych ruchowo),
  • pedagogikę korekcyjną (dla osób wymagających pomocy psychologiczno-pedagogicznej),
  • pedagogikę resocjalizacyjną (dla osób niedostosowanych społecznie),
  • pedagogikę zdolnych i uzdolnionych (dla osób przejawiających znacznie wyższe umiejętności i predyspozycje od rówieśników).
joljol09-01-2025 11:48:42   [#09]

Tu źródło tego co napisałam wcześniej: https://ecrkbialystok.com.pl/aktualnosci-sg/933-pedagog-specjalny-odpowiedzi-mein-na-pytania

MEiN przedstawiło zbiór najczęściej pojawiających się pytań wraz z odpowiedziami w sprawie stanowiska pedagoga specjalnego. Na stronie resportu znajdą Państwo także informacje na temat zatrudniania nauczycieli specjalistów w roku szkolnym 22/23: Informacja dotycząca zatrudniania nauczycieli specjalistów w roku szkolnym 2022/2023.

Jak rozumiane jest pojęcie „pedagogiki specjalnej”?

Pojęcie pedagogiki specjalnej jest pojęciem pojemnym, jednak należy łączyć je z następującymi kierunkami studiów/ specjalizacjami:

1. Rewalidacja (niegdysiejsza nazwa „pedagogiki specjalnej”);
  2. Resocjalizacja;
  3. Surdopedagogika;
  4. Tyflopedagogika;
  5. Oligofrenopedagogika;
  6. Edukacja i terapia osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu;
  7. Edukacja i rehabilitacja osób z niepełnosprawnością intelektualną;
  8. Pedagogika resocjalizacyjna;
  9. Pedagogika zdolnych i uzdolnionych;
  10. Logopedia tylko jeśli są to studia pięcioletnie, dające tytuł magistra pedagogiki specjalnej ze specjalnością logopedia;
  11. Pedagogika korekcyjna.
noe1910-01-2025 08:23:19   [#10]

"uwielbiam" MEN i kuratoria. Zawsze coś interpretują, dodają od siebie, wizytatorzy wymyślają.

Dlaczego nie stosuje się definicji naukowych.

ps.

"przerobiłem" już dyskusję z wizytatorem, który twierdził że nauczyciel z oligo nie ma kwalifikacji jako nauczyciel współorganizujący kształcenie w klasie integracyjnej, bo na dyplomie nie ma napisane, że to pedagogika specjalna. Mówię poważnie.

KaPi17-01-2025 10:29:58   [#11]

nauczyciel od 2000 r. zatrudniony w tej samej szkole

w momencie zatrudnienia miał uznane kwalifikacje (wtedy to była zbliżoność) do nauczania biologii i chemii i uczył tych przedmiotów przez dłuższy czas (ukończone studia magisterskie na kierunku innym niż nauczany przedmiot, ale zakres przedmiotów na studiach obejmował zakres pp nauczanych przedmiotów - nie było wtedy suplementów)

potem wskoczył na inny przedmiot, w związku z ukończoną podyplomówką

teraz jest potrzeba, aby wrócił na biologię

no i pytanie: czy to uznanie kwalifikacji jest dalej ważne, skoro to ta sama szkoła?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]