Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Kwalifikacje raz jeszcze |
Klarysa | 16-12-2024 13:06:22 [#01] |
---|
Mam zapytanie- czy nauczyciela po ukończeniu 5 letnich studiów Pedagogika w zakresie wychowania artystycznego i wczesnoszkolnego ma uprawnienia do ma uprawnienie do prowadzenia indywidualnych zajęć edukacyjnych z plastyki w klasie 4.
Z góry dziękuję za podpowiedź :) |
Roman Langhammer | 08-01-2025 09:40:16 [#02] |
---|
Dzień dobry.
Czy studia magisterskie: edukacja wczesnoszkolna i pedagogika korekcyjna (ukończone 2006 rok) dają kwalifikacje do pracy na stanowisku nauczyciela współorganizującego? Suplement - jak to w "tamtych czasach" jest skromny i zapis jest, że kwalifikacje zgodne z rozporządzeniem MENiS.
Studia ukończone na Akademii Pedagogiki Specjalnej im. M. Grzegorzewskiej.
A dodatkowe pytanie: jakie właściwie specjalności wchodzą w skład "pedagogiki specjalnej"? |
joljol | 08-01-2025 13:45:35 [#03] |
---|
pedagogika korekcyjna często określana jest jako terapia pedagogiczna
Pedagogika specjalna to
- edukacja i rehabilitacja osób z niepełnosprawnością intelektualną
- edukacja i terapia osób ze spektrum autyzmu
- wczesne wspomaganie rozwoju
- pedagogika lecznicza
- edukacja i rehabilitacja osób z niepełnosprawnością słuchową
- edukacja i rehabilitacja osób z niepełnosprawnością wzrokową
- resocjalizacja i socjoterapia
- terapia pedagogiczna i wspomaganie rozwoju
- logopedia
- wczesne wspomaganie rozwoju dziecka
- pedagogika lecznicza i terapeutyczna.
ale czy to wszystko? |
Roman Langhammer | 08-01-2025 14:07:22 [#04] |
---|
Czyli z tego wynika, że np. nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej mający dodatkowo logopedię czy terapię pedagogiczną może być nauczycielem wspomagającym? |
joljol | 08-01-2025 14:41:54 [#05] |
---|
tak |
Roman Langhammer | 08-01-2025 16:09:39 [#06] |
---|
Hmm... mi się ta opcja podoba, ale jakoś zawsze mi się wydawało, że logopeda nie może być wspomagającym. |
joljol | 09-01-2025 09:01:43 [#07] |
---|
z ta logopedią to czytałam że jak jest na pedagogice specjalnej to tak
a jak na kierunku np. filologia polska specjalność logopedia szkolna to wtedy nie
ale w prawie nie ma rozróżnienia, tak mi się wydaje
|
noe19 | 09-01-2025 11:28:12 [#08] |
---|
w mojej opinii, logopedia to nie jest pedagogika specjalna.
Zgodnie z definicją pedagogiki specjalnej jako nauki, ją tworzą:
Pedagogika specjalna i jej subdyscypliny
Działy pedagogiki specjalnej zostały wyłonione w oparciu o klasyfikację osób z niepełnosprawnościami, a podmiotem każdej z nich jest jednostka z konkretnym rodzajem zaburzenia. W oparciu o aktualną systematyzację, do subdyscyplin pedagogiki specjalnej zalicza się:
- oligofrenopedagogikę (dla osób z niepełnosprawnością intelektualną),
- surdopedagogikę (dla osób z wadami słuchu),
- tyflopedagogikę (dla osób z wadami wzroku),
- pedagogikę terapeutyczną (dla osób przewlekle chorych i niepełnosprawnych ruchowo),
- pedagogikę korekcyjną (dla osób wymagających pomocy psychologiczno-pedagogicznej),
- pedagogikę resocjalizacyjną (dla osób niedostosowanych społecznie),
- pedagogikę zdolnych i uzdolnionych (dla osób przejawiających znacznie wyższe umiejętności i predyspozycje od rówieśników).
|
joljol | 09-01-2025 11:48:42 [#09] |
---|
Tu źródło tego co napisałam wcześniej: https://ecrkbialystok.com.pl/aktualnosci-sg/933-pedagog-specjalny-odpowiedzi-mein-na-pytania
MEiN przedstawiło zbiór najczęściej pojawiających się pytań wraz z odpowiedziami w sprawie stanowiska pedagoga specjalnego. Na stronie resportu znajdą Państwo także informacje na temat zatrudniania nauczycieli specjalistów w roku szkolnym 22/23: Informacja dotycząca zatrudniania nauczycieli specjalistów w roku szkolnym 2022/2023.
Jak rozumiane jest pojęcie „pedagogiki specjalnej”?
Pojęcie pedagogiki specjalnej jest pojęciem pojemnym, jednak należy łączyć je z następującymi kierunkami studiów/ specjalizacjami:
- Rewalidacja (niegdysiejsza nazwa „pedagogiki specjalnej”);
- Resocjalizacja;
- Surdopedagogika;
- Tyflopedagogika;
- Oligofrenopedagogika;
- Edukacja i terapia osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu;
- Edukacja i rehabilitacja osób z niepełnosprawnością intelektualną;
- Pedagogika resocjalizacyjna;
- Pedagogika zdolnych i uzdolnionych;
- Logopedia tylko jeśli są to studia pięcioletnie, dające tytuł magistra pedagogiki specjalnej ze specjalnością logopedia;
- Pedagogika korekcyjna.
|
noe19 | 10-01-2025 08:23:19 [#10] |
---|
"uwielbiam" MEN i kuratoria. Zawsze coś interpretują, dodają od siebie, wizytatorzy wymyślają.
Dlaczego nie stosuje się definicji naukowych.
ps.
"przerobiłem" już dyskusję z wizytatorem, który twierdził że nauczyciel z oligo nie ma kwalifikacji jako nauczyciel współorganizujący kształcenie w klasie integracyjnej, bo na dyplomie nie ma napisane, że to pedagogika specjalna. Mówię poważnie. |
KaPi | 17-01-2025 10:29:58 [#11] |
---|
nauczyciel od 2000 r. zatrudniony w tej samej szkole
w momencie zatrudnienia miał uznane kwalifikacje (wtedy to była zbliżoność) do nauczania biologii i chemii i uczył tych przedmiotów przez dłuższy czas (ukończone studia magisterskie na kierunku innym niż nauczany przedmiot, ale zakres przedmiotów na studiach obejmował zakres pp nauczanych przedmiotów - nie było wtedy suplementów)
potem wskoczył na inny przedmiot, w związku z ukończoną podyplomówką
teraz jest potrzeba, aby wrócił na biologię
no i pytanie: czy to uznanie kwalifikacji jest dalej ważne, skoro to ta sama szkoła? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|