Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Wykaz upoważnień dla wicedyrektora |
Zbig60 | 13-12-2024 12:04:08 [#01] |
---|
Dzień dobry,
podczas kontroli w Organie Prowadzącym, uznano, ze w teczkach osobowych wicedyrektorów nie ma tzw. Wykazu upoważnień dla wicedyrektora, który to sporządził dyrektor placówki, na wypadek jego nieobecności (choroby, urlopu itp.)
W ramach działań wynikających min. z nadzoru pedagogicznego, każdorazowo, jednorazowo podczas nieobecności dyrektora upoważniamy wicedyrektora do udziału w posiedzeniu Komisji ds, awansu zawodowego, upoważniamy również do ewentualnego odbioru materiałów egzaminacyjnych z OKE.
Czy może ktoś z koleżanek i kolegów mógłby się podzielić takim dokumentem?
Pozdrawiam |
DYREK | 15-12-2024 14:32:35 [#02] |
---|
W/g mnie zapis art. 68 ust 9 ustawy prawo oświatowe jest jasny
"W przypadku nieobecności dyrektora szkoły lub placówki zastępuje go wicedyrektor, a w szkołach i placówkach, w których nie utworzono stanowiska wicedyrektora - inny nauczyciel tej szkoły lub placówki, wyznaczony przez organ prowadzący."
czyli
wicedyrektor (albo inny nauczyciel wyznaczony przez OP) wykonuje wszystkie czynności przypisane przez prawo dyrektorowi szkoły (przejmuje obowiązki dyrektora). W tym przypadku nie potrzebuje dodatkowych upoważnień.
ale
Można spotkać opinie, że pragmatyczne jest określenie(w formie pisemnych upoważnień) kompetencji wicedyrektora na czas nieobecności dyrektora. W/g mnie jednak brak do tego podstawy prawnej.
|
izael | 15-12-2024 18:05:28 [#03] |
---|
Myślę podobnie jak Dyrek:) |
noe19 | 16-12-2024 12:13:23 [#04] |
---|
ja podobnie jak wyżej, ale jak ktoś koniecznie chce to proszę od kolegi Claude ;):
Oto przykładowy dokument upoważnień dla wicedyrektora:
UPOWAŻNIENIE
Na podstawie § 39 statutu placówki oraz art. 68 ust. 5 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe, ja, [Imię i Nazwisko Dyrektora], dyrektor [Nazwa Placówki], upoważniam [Imię i Nazwisko Wicedyrektora] do:
1. Kierowania bieżącą działalnością placówki podczas mojej nieobecności, w tym: - Podejmowania decyzji operacyjnych związanych z funkcjonowaniem szkoły/placówki - Reprezentowania placówki na zewnątrz w sprawach bieżących - Koordynowania pracy kadry pedagogicznej i niepedagogicznej
2. Realizacji zadań z zakresu nadzoru pedagogicznego: - Prowadzenia hospitacji lekcji i zajęć - Dokonywania oceny pracy nauczycieli - Kontrolowania dokumentacji przebiegu nauczania
3. Spraw administracyjno-kadrowych: - Zatwierdzania delegacji służbowych pracowników - Podpisywania pism i dokumentów wewnętrznych w moim imieniu - Wyrażania zgody na uzupełnienie godzin dydaktycznych - Dokonywania wstępnej akceptacji wniosków urlopowych pracowników
4. Spraw finansowych: - Zatwierdzania dokumentów finansowych do kwoty [określona kwota] - Dokonywania bieżących uzgodnień z główną księgową - Podejmowania decyzji w sprawach pilnych wydatków nieprzekraczających [określona kwota]
5. Spraw organizacyjnych: - Koordynowania zastępstw za nieobecnych nauczycieli - Nadzorowania dyżurów nauczycielskich - Rozwiązywania doraźnych problemów wychowawczych i dyscyplinarnych
6. Bezpieczeństwa i higieny pracy: - Podejmowania działań w sytuacjach kryzysowych - Kontrolowania przestrzegania procedur bhp - Reagowania na zdarzenia zagrażające bezpieczeństwu uczniów i pracowników
Upoważnienie obowiązuje w okresie: - Podczas mojej choroby - W czasie urlopu wypoczynkowego - W sytuacjach losowych uniemożliwiających mi pełnienie obowiązków służbowych
Wicedyrektor jest zobowiązany do: - Bezzwłocznego informowania mnie o podjętych decyzjach - Zachowania tajemnicy służbowej - Postępowania zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa i statutem placówki
[Miejscowość, data] [Podpis Dyrektora] [Podpis Wicedyrektora - potwierdzenie przyjęcia upoważnienia]
Dokument został sporządzony w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|