Forum OSKKO - wątek

TEMAT: bardzo chory nauczyciel
strony: [ 1 ]
Gaba30-08-2004 23:42:55   [#01]

przyniósł dopuszczenie do pracy. Jak skutecznie wyblokowac pracę i odwołac się od decyzji lekarza - lekarz stworzył zagrożenie dla dzieci, bo to jest wuefista oraz dla samego pracownika, który nie jeste w stanie nawet dłużej stać.

Czy ktoś sie odwoływał już do wojewódzkiej przychodni pracy?

ReniaB01-09-2004 00:37:14   [#02]
nie wiem czy możesz podważać decyzję lekarza, ale gdzieś na kursie BHP coś o tym mówili, jeżeli się dogrzebię to jutro ci wyślę
skryba0401-09-2004 00:58:14   [#03]
możesz się odwołać do Wojewódzkiej Poradni Medycyny Pracy i skierować nauczyciela tam na badanie. Jesli Poradnia orzeknie że nauczyciel nie jest zdolny do dalszej pracy , to można z nim roziązać stosunek pracy w trybie art.23ust.1pkt.3.Tyle tylko, że to może być krzywdzące dla nauczyciela. Może lepiej przeprowadzić z nim szczerą rozmowę i wysłać na kolejne badanie do lekarza  i udzielic mu urlopu  zdrowotnego?
Gaba01-09-2004 01:39:03   [#04]

nasz kolega ma 40 lat pracy, wczoraj skończył urlop dla poratowania zdrowia, rozwiązał stosunek pracy z art. 88, nie dostał emerytury, bo jego liczne zwolnienia uszczupliły mu okres pod tablicą do zaledwie 17 lat, stwarza niebezpieczeństwo dla siebie i dla uczniów, ale przyniósł dopuszczenie do pracy na nowy rok.

Formalnie nie jest juz pracownkiem naszej szkoły. O rencie nie chce słyszeć, a nie może stać - jego stan jest bardzo poważny.

Mnie zajmuje jeszcze jedno, pewnie przyniesie L4, a nie jest pracownikiem szkoły, względy ludzkie jedne nakazują przywrócic do pradcy, a względy ludzkie drugie nakazują nie czynić tego, bo skrzywdzi siebie na całe zycie, gdyby doszło do czegoś. A ja mam jakoby spokojne sumienie, bo papier od lekarza mam? mam... ale to nie jest takie proste, własnie przez to nie śpię.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]