Forum OSKKO - wątek

TEMAT: dostęp do informacji publicznej
strony: [ 1 ]
martek21-10-2024 13:12:07   [#01]

Dzień dobry, czy ktoś z Państwa dostał także wniosek od tajemniczego ,,archeoptyks",o udostępnienie informacji publicznej? czy wniosek powinien być przez kogoś podpisany? wnioskodawca oczekuje danych bardzo szczegółowych  o wynagrodzeniu każdego pracownika( lista płac), indywidualnym/ tygodniowym planie zajęć , kwalifikacjach... +dokumentacja szkoły(statut, protokoły rady pedagogicznej, faktury za zakup papieru toaletowego::) nie jestem pewna czy mogę/ powinnam wszystkie informacje udostępnić...może bardziej doświadczone koleżanki i koledzy mogliby udzielić mi podpowiedzi... no jak dla mnie to trochę zbyt dużo danych o osobie :) i oczywiście czas...

Roman Langhammer21-10-2024 16:49:43   [#02]

Cześć, owszem, należy odpowiedzieć na wszystkie pytania, chyba, że cokolwiek z tego, o co pyta, jest już umieszczone na BIP (wtedy wskazać tylko, gdzie). Oczywiście w przypadku protokołu z posiedzenia rady pedagogicznej trzeba zanonimizować ewentualne dane osobowe uczniów i osób innych niż nauczyciele i pracownicy niepedagogiczni będący urzędnikami.

Najlepsze w tym wniosku jest to, że pytania głównie dotyczą nauczycieli i ni z gruchy ni z pietruchy pytanie o papier toaletowy...;-)

Wniosek nie musi być specjalnie podpisany. Jest adres mail, na który należy odpowiedzieć 

joljol21-10-2024 17:55:43   [#03]

poczytaj tu

Kiedy urząd może przedłużyć termin odpowiedzi na wniosek? (informacjapubliczna.org)

Jacek21-10-2024 18:13:26   [#04]

ta ustawa jest tak głupia, że szkoda słów.

Byle dureń może zapytać ile zamków w drzwiach jest w szkole, ile klamek w drzwiach, podać liczbę szyb w oknach, itp.

to jest ciekawe

Art.  15.  [Koszty związane z udostępnieniem informacji publicznej]
1. Jeżeli w wyniku udostępnienia informacji publicznej na wniosek, o którym mowa w art. 10 ust. 1, podmiot obowiązany do udostępnienia ma ponieść dodatkowe koszty związane ze wskazanym we wniosku sposobem udostępnienia lub koniecznością przekształcenia informacji w formę wskazaną we wniosku, podmiot ten może pobrać od wnioskodawcy opłatę w wysokości odpowiadającej tym kosztom.

ale co z tego skoro i tak musi odpowiedzieć, a wnioskodawca nie zapłaci, bo jak go szukać po adresie jak w pierwszym poście na szwajcarskim serwerze proton.me

2. Podmiot, o którym mowa w ust. 1, w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku, powiadomi wnioskodawcę o wysokości opłaty. Udostępnienie informacji zgodnie z wnioskiem następuje po upływie 14 dni od dnia powiadomienia wnioskodawcy, chyba że wnioskodawca dokona w tym terminie zmiany wniosku w zakresie sposobu lub formy udostępnienia informacji albo wycofa wniosek.

post został zmieniony: 21-10-2024 18:23:28
Marek Pleśniar21-10-2024 20:21:19   [#05]

https://wetleszno.pl/?p=870

Udostępnienie informacji publicznej w przypadku wniosku niespełniającego wymogów ustawowych

Złożenie wniosku o udostępnienie informacji publicznej otwiera zminimalizowane co do wymogów postępowanie, w którym adresat wniosku dokonuje oceny m. in. czy żądana informacja ma charakter publiczny i czy podlega udostępnieniu. Stosownie do wyników tej oceny udziela tej informacji niezwłocznie, nie później niż w ciągu 14 dni albo zaskarżalną decyzją odmawia jej udzielenia, może także w uzasadnionych przypadkach  obciążyć wnioskodawcę kosztami związanymi  z udzieleniem informacji publicznej. Nadto może wystąpić konieczność powiadomienia wnioskodawcy o przedłużeniu terminu udzielenia informacji publicznej ponad podstawowy termin 14 dni.

Wskazane wyżej decyzje i zawiadomienia wymagają skierowania ich do określonej osoby, która złożyła wniosek o udzielenie informacji publicznej, a zatem dane tej osoby muszę być znane podmiotowi, do którego skierowano wniosek. W konsekwencji przyjmuje się, że anonimowe żądanie udzielenie informacji publicznej nie spełnia wymogów wniosku w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy  i nie generuje obowiązku udzielenia informacji publicznej.  Twierdzenie to zachowuje aktualność także w przypadku anonimu nadesłanego pocztą elektroniczną, zawierającego żądanie udzielenie informacji na określony adres poczty elektronicznej.

Powyższy pogląd znajduje oparcie w aktualnym orzecznictwie sądów administracyjnych:

Wyrok WSA w Łodzi, sygn. akt: II SAB/Łd 205/15 (orzeczenie prawomocne)  http://wartowiedziec.pl/serwis-glowny/aktualnosci/30316-anonim-a-informacja-publiczna

Skarżący złożył wniosek drogą elektroniczną – wysłał pytania na adres mailowy Spółki. Wiadomość nie zawierała wskazania imienia i nazwiska jej autora, a jedynie żądanie doręczenia odpowiedzi „w postaci odpowiedzi  e –mail”.

W odpowiedzi na skargę,  Spółka wyjaśniła, że wniosek złożony pocztą elektroniczną nie był podpisany ani nie wskazywał danych wnioskodawcy.  Dopiero skarga zawiera dane wnioskodawcy jak imię i nazwisko oraz adres wobec czego spółka udostępniła już wnioskodawcy informacje w żądanym zakresie.

Rozstrzygnięcie Sądu

WSA rozstrzygnął, że złożony wniosek o udostępnienie informacji publicznej musi zawierać co najmniej te elementy, które umożliwią udzielenie żądanej informacji, i względnie – wydanie i doręczenie decyzji administracyjnej w przypadku odmowy udostępnienia żądanej informacji (o której to decyzji wspomina zresztą sam skarżący w treści skargi). Oczywiste jest zatem, że wniosek o udostępnienie informacji publicznej nie może być anonimowy. Niezależnie więc od formy jego wniesienia winien zawierać wskazanie imienia i nazwiska wnoszącego oraz jego adres i treść żądania. W przypadku przesłania zapytania pocztą elektroniczną nie jest konieczne użycie podpisu elektronicznego, jednakże nie zwalnia to wnioskodawcy ze wskazania imienia i nazwiska (w przypadku osób fizycznych) oraz adresu, w tym także poczty elektronicznej, na który winna być przesłana informacja.

Tak samo orzekł WSA w Gdańsku https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-urzedowe/orzeczenia-sadow/ii-sab-gd-60-16-wymog-braku-anonimowosci-wniosku-o-522199134 (wyrok z 29 czerwca 2016 r., sygn.. IISAB/GD60/16).

Nie znajduje uzasadnienia hipoteza, że niespełniający wymogów ustawowych wniosek o udzielenie informacji publicznej rozpoczyna bieg terminu do udzielenia tej informacji.

Promyk21-10-2024 21:44:07   [#06]

Dziękuję za przytoczenie tego wyroku. W ostatnim czasie radca prawny pomógł mi w odpowiedzi wnioskodawcy podobnemu jak u martek i tez powołał się na ten wyrok. Mało tego poprosił o podpis kwalifikowany w złożonym wniosku. Wnioskodawca się wycofał.

Organ zobowiązany do udzielenia informacji publicznej ma obowiązek ustalić,  kto występuje z wnioskiem, czy jest to osoba fizyczna, czy osoba prawna, czy organ administracji publicznej, czy też wniosek został wysłany z adresu mailowego stworzonego "sztucznie" przez program komputerowy. Podanie wniesione w formie dokumentu elektronicznego powinno zgodnie z art. 63 § 3a  ustawy    z  dnia  14  czerwca  1960  roku  Kodeks
postępowania administracyjnego, być opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym albo podpisem zaufanym lub uwierzytelniane w sposób zapewniający możliwość potwierdzenia pochodzenia i integralności weryfikowanych danych w postaci elektronicznej.

Jacek22-10-2024 13:41:34   [#07]

Też dostałem wniosek od tego archeopterodaktyla, czy jak mu tam i odpisałem.

"W związku ze złożeniem wniosku o udostępnienie informacji publicznych proszę o wskazanie danych wnioskodawcy (imię i nazwisko oraz adres) lub przesłanie ponowne wniosku opatrzonego kwalifikowanym podpisem elektronicznym albo podpisem zaufanym, w terminie siedmiu dni.

Nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie wniosku bez rozpoznania."

martek22-10-2024 15:59:12   [#08]

Bardzo wszystkim dziękuję za włączenie się do rozmowy i cenne dla mnie informacje:) Jacku zrobię tak jak TY:) radca w naszym OP odpisał mi, że nie muszę absolutnie udzielać informacji dotyczących imiennie nauczycieli tj np wynagrodzenie brutto, dodatki , poziom wykształcenia, plan lekcji... inne jeśli mam np na stronie czy BIP-ie wystarczy podać link

Jacek22-10-2024 17:23:26   [#09]

martek.. pterodaktyl Ci odpowie, że żaden przepis ustawy nie nakazuje podania takich danych, przywoła ze dwa wyroki, i że jak nie otrzyma informacji to skieruje wniosek do WSA.

Promyk22-10-2024 17:34:21   [#10]

Martek, wysłałam Ci wiadomoścć

martek24-10-2024 09:10:46   [#11]

Witam wszystkich ponownie, przygotowuję cały czas odpowiedź dla naszego tajemniczego ,,archeoptyksa", bo takie jest nasze polskie prawo, ale chcę jeszcze dodać, że ów wnioskodawca bywa na naszym forum, a może jest jednym z nas?, szkoda, że nie zapyta nas wprost jak to jest w szkole tylko występuje anonimowo

koala12-11-2024 09:44:05   [#12]

Na podstawie ustawy o dostępie do informacji publicznej wnoszę o udostępnienie informacji i odpowiedź w formularzu: https://forms.gle/kxgPqVU9vR5YRqvp8 

Chodzi o lekcje religii. Czy mam obowiązek udzielić odpowiedzi, klikając w link  i wypełniając formularz?

tarek12-11-2024 14:03:51   [#13]

Co do zasady, podmiot zobowiązany do udostępnienia informacji publicznej, powinien udostępnić informację publiczną w formie wskazanej we wniosku, chyba że środki techniczne, którymi dysponuje podmiot obowiązany do udostępnienia, nie umożliwiają udostępnienia informacji w sposób i w formie określonych we wniosku. Raczej dyrektor szkoły ma dostęp do internetu i ma możliwość wypełnienia formularza.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]