Forum OSKKO - wątek

TEMAT: urlop okolicznościowy
strony: [ 1 ]
Sulik22-08-2024 09:14:52   [#01]

Nauczycielowi zmarł tata w lipcu, chciałby wykorzystać urlop okolicznościowy we wrześniu. Czy tak można? 

Znalazłam taka informację na stronie zus „Pracodawca powinien udzielić zwolnienia w terminie wskazanym przez pracownika, przy czym przyjmuje się, że termin ten powinien pozostawać w związku czasowym/przyczynowym z wydarzeniem, które stanowi podstawę udzielenia zwolnienia”. 

Bona Fide22-08-2024 09:22:29   [#02]

Przepisy nie określają wprost terminu jego wykorzystania, ważne jest jednak, aby dzień wolny był powiązany z sytuacją, jaka daje pracownikowi możliwość skorzystania z tego uprawnienia.

Sulik22-08-2024 09:27:19   [#03]

Tez tak to rozumiem. Wiem, że nauczyciel wyjeżdża w tym czasie w góry. Czy mogę go poprosić o ewentualne potwierdzenie, ze załatwia np. sprawy spadkowe?

JarTul22-08-2024 11:02:46   [#04]

...trochę empatii

joljol22-08-2024 11:46:34   [#05]

uważam że empatia nie jest tu istotna bo...

nauczyciel był w lipcu na urlopie więc taki urlop okolicznościowy mu się nie należy

Wystąpienie w trakcie urlopu wypoczynkowego sytuacji uprawniającej pracownika do urlopu okolicznościowego nie powoduje ani przerwania tego urlopu, ani uprawnienia do odebrania dnia urlopu okolicznościowego po urlopie wypoczynkowym (art. 166 Kodeksu pracy oraz § 15 rozporządzenia MPiPS z 15 maja 1996 r.).

post został zmieniony: 22-08-2024 11:46:43
Roman Langhammer22-08-2024 12:27:05   [#06]

A ja uważam, że nauczyciel po wakacjach może być zmęczony, dlatego we wrześniu powinien mieć prawo do dodatkowego urlopu. Trochę empatii...

;-)))

AnJa22-08-2024 13:58:50   [#07]

Nie wiem, czy to empatia - ale jeśli przepis nie stanowi jednoznacznie w jakim terminie ma być ten urlop (a nie stanowi) to nie ma przeszkód by udzielić mu w terminie dowolnym- np. w rocznicę śmierci.

Albo z powodu chęci oddania się refleksji w ulubionych przez zmarłego górach.

Mam wrażenie, ze urlopów okolicznościowych udziela z powodów naprawdę wyjątkowych - i o nadużycia ze strony uprawnionych jest tu trudno.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]