Obowiązek wprowadzenia procedury zgłoszeń wewnętrznych nie obejmuje każdego przedszkola, szkoły i placówki.
ale
po kolejnych zmianach w przepisach i szkoleniu trochę już się pogubiłam ...
Pierwszym zadaniem dla jednostek oświatowych jest zdefiniowanie czy muszą wdrażać postanowienia ustawy o ochronie sygnalistów w zakresie przyjęcia procedury zgłoszeń wewnętrznych.
Zatem w pierwszym kroku należy ustalić czy dana jednostka oświatowa – publiczna lub niepubliczna:
1) spełnia kryterium liczby osób wykonujących pracę zarobkową – co najmniej 50 osób według stanu na dzień 1 stycznia lub 1 lipca danego roku; uwzględniani będą tu pracownicy w przeliczeniu na pełne etaty (a nie "na głowę") ale też współpracownicy np. na umowach cywilnoprawnych, samozatrudnieni;
2) jest jednostką oświatową gminy lub powiatu liczących mniej niż 10 tyś. mieszkańców.
Procedurę zgłoszeń wewnętrznych w związku z ochroną sygnalistów:
1) muszą wprowadzić przedszkola, szkoły i placówki (publiczne i niepubliczne) zatrudniające co najmniej 50 osób, z wyjątkiem prowadzonych przez gminy lub powiaty z mniej niż 10 tys. mieszkańców,
2) mogą wprowadzić przedszkola, szkoły i placówki (publiczne i niepubliczne) zatrudniające mniej niż 50 osób, a także prowadzone przez gminy lub powiaty z mniej niż 10 tys. mieszkańców (bez względu na liczbę zatrudnionych).
Moja szkoła zatrudnia mniej niż 50 osób ale jest prowadzona przez gminę z mniej niż 10 tyś. mieszkańców - czy w takim razie muszę wprowadzać czy mogę wprowadzić procedurę? |