Za niedługą chwilkę koniec roku, świadectwa, arkusze.
Usiadłam dzisiaj do rozporządzenia i jego zmiany. O ile świadectwa są jasne, to zaczęłam zastanawiać się nad arkuszami.
- z rozporządzenia MEiN z 7 czerwca 2023 (Dz. U. 2023 poz. 1120)
§ 72. 1. Arkusze ocen założone przed dniem wejścia w życie rozporządzenia na podstawie przepisów dotychczasowych:
1) uczniom szkół podstawowych,
2) uczniom szkół polskich i szkół i zespołów szkół w Polsce oraz przy przedstawicielstwach dyplomatycznych, urzędach konsularnych i przedstawicielstwach wojskowych Rzeczypospolitej Polskiej, o których mowa w art. 8 ust. 5 pkt 2 lit. C ustawy – Prawo oświatowe,
3) uczniom szkół specjalnych przysposabiających do pracy,
4) słuchaczom branżowych szkół II stopnia,
5) słuchaczom szkół policealnych,
6) słuchaczom szkół podstawowych i liceów ogólnokształcących dla dorosłych
– są prowadzone do czasu zakończenia przez tych uczniów albo słuchaczy kształcenia w tych szkołach
2. Arkusze ocen założone przed dniem 1 września 2022 r. na podstawie przepisów dotychczasowych:
1) uczniom liceów ogólnokształcących,
2) uczniom techników,
3) uczniom branżowych szkół I stopnia
– są prowadzone do czasu zakończenia przez tych uczniów kształcenia w tych szkołach
3. W przypadku przejścia ucznia albo słuchacza, o których mowa w ust. 1 lub 2, w trakcie kształcenia w danej szkole do innej szkoły tego samego typu, arkusz ocen zakłada się na odpowiednim wzorze określonym w załączniku nr 3 do rozporządzenia.
- z rozporządzenia MEiN z 4 grudnia 2023 (Dz. U. 2023 poz. 2653)
§ 3. Od roku szkolnego 2023/2024 przepis §25 ust. 8 pkt 4 (?) rozporządzenia zmienianego w § 1, w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem, stosuje się również do arkuszy ocen założonych przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia na podstawie przepisów dotychczasowych.
§ 4. 1. Od roku szkolnego 2023/2024 arkusz ocen na druku według wzoru odpowiednio nr 33 i 44 określonego w załączniku nr 3 do rozporządzenia, w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem, zakłada się uczniom klasy I szkoły podstawowej dla dzieci i młodzieży i prowadzi w latach następnych również w kolejnych klasach tej szkoły.
2. W roku szkolnym 2023/2024 arkusz ocen na druku według wzoru odpowiednio nr 33 lub 44 określonego w załączniku nr 3 do rozporządzenia, w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem, dołącza się do dotychczas prowadzonego arkusza ocen uczniów klas II szkoły podstawowej dla dzieci i młodzieży i prowadzi w latach następnych również w kolejnych klasach tej szkoły.
starałam się znaleźć §25 ust. 8 pkt 4 i niestety, nie znalazłam ;(
czy ja czytam to, czego nie powinnam?
to jakie w końcu arkusze mają być w klasach starszych?
post został zmieniony: 18-05-2025 21:52:18 |