Forum OSKKO - wątek
Gaba | 16-05-2002 20:22:13 [#01] |
---|
Dostałam takie informacje
od Alfreda -
to nie jest fałszywy alarm. Wysyłam, gdyż znalazłem "niedźwiadka" w swoim
kompie. Alfred. + załacznik do usuwania czegoś...
od Michała -
Masz spore szanse, ze dales sie nabrac na recznego wirusa (fachowo to
jest sie chyba nazywa 'hoax virus' , czyli mikrob oparty na poglosce i
bazujacy na niewiedzy i latwowiernosci uzytkownikow. Usunales sobie cos
mniej lub bardziej potrzebnego z komputera, w zwiazku z czym kiedysy
moga (ale nie musza) wystapic.
Reszcie polecam tego nie robic...
a przede wszystkim NIE ROZSYLAC TEGO DALEJ, bo to tez forma wirusa -
zapychajacego biedny Internet :-(
A tak naprawdę o co chodzi? |
Majka | 16-05-2002 20:28:45 [#02] |
---|
wróciło ? Podobne (ale po angielsku) miałam wczoraj od [Spike] i dzisiaj od [Mariolaa]. Skasowałam tę pocztę . Po ostatnim "szkoleniu" z kleza ... :) |
Mariola | 16-05-2002 20:44:52 [#03] |
---|
Majka tak mi przykro :-( ode mnie? ja bym Ci nie wysłała nic takiego :-(
a ja dostałam to co gaba i jeszcze całą masę innych ... gdyby coś ode mnie z załącznikami szło to proszę od razu wyrzucać chyba żeby było najpierw poparte innym mailem mówiącym o załącznikach :-) |
Majka | 16-05-2002 21:00:40 [#04] |
---|
Mariola :-) Dlatego nic nie pyszczę :))) Już wiem, co potrafią gadzinki komputerowe, nie dziwię się, antyvirus wszystko sam... A od ciebie prawdziwej nie byłoby jakiegoś bełkotu dziwacznego w temacie :)))) |
HenrykB z Szydłowca | 17-05-2002 11:09:15 [#05] |
---|
Nie dajcie się nabierać takim listom List z informacją, że dany plik systemowy jest niebezpieczny - to też inna forma wirusa. Bardzo perfidna - użytkownik sam usuwa sobie pliki systemowe z komputera. Zastanówcie się, zanim podejmiecie jakiekolwiek działania. Lub kogoś zapytajcie. W naszym forum nie brakuje dobrych (bardzo :-) ) informatyków. Listów nieznanych nie otwierajcie. Ja natychmiast usuwam każdy podejrzany list, nigdy nie otwieram załączników. I na razie mam spokój. |
Spayk | 17-05-2002 12:00:53 [#06] |
---|
Jeśli Spike to Spayk to ja też nie wysyłałem. Kleza już niemam |
Olga | 17-05-2002 14:29:25 [#07] |
---|
Osobliwą karierę w Internecie robią ostatnio fałszywe alarmy. W chwili obecnej najczęściej spotykane to "JDBGMGR.EXE" oraz "SETDEBUG.EXE". Te prymitywne dowcipy rozsyłane drogą elektroniczną mogą być bardzo groźne, gdyż jeśli ofiara zastosuje się do zawartych w nich szczegółowych instrukcji, to pod pozorem usuwania groźnego wirusa może poważnie uszkodzić system operacyjny.
WARSZAWA, 9. maja 2002
W ostatnich dniach serwis techniczny firmy Panda Software przyjął rekordową liczbę zgłoszeń od użytkowników zaniepokojonych informacjami o nowych, rzekomo bardzo groźnych wirusach, wobec których bezradne są wszystkie programy antywirusowe. Zdecydowana większość takich zgłoszeń dotyczy wiadomości o wirusach "JDBGMGR.EXE" i "SETDEBUG.EXE", które ponoć gnieżdżą się w systemie jako pliki pod tymi nazwami. Informujemy z całą stanowczością, że nie są one wirusami, lecz niezbędnymi plikami systemowymi, które pod żadnym pozorem nie powinny być usuwane.
W odróżnieniu od typowych wirusów, fałszywe alarmy (tzw. hoaxy) nie są programami komputerowymi o destrukcyjnym działaniu i jako takie nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla systemu. Mogą jednak być niebezpieczne. Mechanizm ich skuteczności jest zupełnie inny: opiera się z jednej strony na naiwności, a z drugiej na dobrej woli użytkowników Internetu. Ponieważ nie każdy użytkownik jest doświadczonym internautą, działa tu statystyka: jeśli tego typu żart zostanie rozesłany do dziesięciu przypadkowych użytkowników, można być pewnym, że więcej niż połowa prześle wiadomość dalej. Dla porównania, w zeszłym podobną panikę na całym świecie wywołał fałszywy alarm "SULFNBK.EXE".
Warto pamiętać, że autorzy fałszywych alarmów tworzą je często z myślą o wymiernych korzyściach - informacje, które starają się w ten sposób uzyskać są niezwykle cenne. To zestaw aktualnych adresów internetowych, które można sprzedać twórcom spamu (masowe reklamy rozsyłane bez zgody odbiorców).
Tym, którzy otrzymali wiadomość o "wirusie" radzimy przede wszystkim IGNOROWAĆ wszelkie instrukcje zawarte w tego typu wiadomościach, a więc NIE USUWAĆ plików i NIE ROZSYŁAĆ fałszywego alarmu do innych. Warto także skontaktować się nadawcą i poinformować go, że alarm jest fałszywy. Informacja jest bowiem najskuteczniejszym środkiem walki z tego rodzaju zagrożeniami.
Pod żadnym pozorem NIE NALEŻY przesyłać alarmu do innych. Jeśli masz wątpliwości, czy informacja nie jest prawdziwa, sprawdź ją na stronie http://www.pandasoftware.es/library, gdzie znajdują się najświeższe informacje o wirusach i fałszywych alarmach.
Poniżej zamieszczamy treść dwóch wersji fałszywego alarmu "JDBGMGR.EXE":
Wersja polska:
Temat: URGENTE NUEVO VIRUS
Nowy wirus wedruje przy pomocy MSN messenger. Nazywa sie jdbgmgr.exe i przenosi automatycznie za pomoca Messengera oraz ksiazki adresowej. Nie wykrywa go McAfee ani Norton, pozostaje w uspieniu przez 14 dni zanim zniszczy caly system. Mozna go usunac zanim zniszczy foldery twojego komputera.
Aby go usunac:
Wejdz w 'Start' i 'Wyszukaj'.
Wybierz 'pliki i foldery', wpisz jdbgmgr.exe
upewnij sie, ze przeszukujesz 'moj komputer'
Kliknij na znajdz teraz' (wyszukaj)
jesli masz wirusa ukaze sie ikona misia i nazwa jdbgmgr.exe. NIE OTWIERAC POD ZADNYM POZOREM.
Podswietl nazwe wirusa lewym przyciskiem myszy i usun klikajac na prawy.
OPRÓZNIJ KOSZ.
Jesli znajdziesz w swoim komputerze ten wirus, rozeslij informacje do osób z Twojej listy wysylkowej, zanim narobi szkód.
Wersja angielska:
Temat: VIRUS
WYSYŁAM TĘ WIADOMOŚĆ NA WSZELKI WYPADEK, ABYŚ MIAŁ MOŻLIWOŚĆ NAWET ZAPOBIEGAWCZO SPRAWDZIĆ, CZY NIE MASZ TAKIEGO WIRUSA, JAKIEGO I JA OTRZYMAŁEM. MOGLO SIE ZDARZYĆ , ŻE OTRZYMAŁES GO ODE MNIE LUB Z INNEGO ŹRÓDŁA.
KORZYSTAJĄC Z PUNKTÓW PONIŻEJ ZNAJDŹ PLIK jdbgmgr.exe I NIE OTWIERAJĄC GO USUŃ STOSUJĄC DELETE, NASTĘPNIE OPRÓŻNIJ KOSZ. |
Mariola | 17-05-2002 21:58:19 [#08] |
---|
Olga dzięki :-) matko u mnie było to w windows\system :-(((( usunęłam uff... słuchajcie!!!! do wszystkich tych którzy dostali ode mnie kiedykolawiek maila U MNIE W KOMPKU BYŁ TEN WIRUS!!! sprawdźcie u siebie :-(((( z góry przepraszam ale nawet nie wiedziałam :-( Mam Nortona :-( |
Mariola | 17-05-2002 22:00:00 [#09] |
---|
miałam obydwa :-( |
Karolina | 17-05-2002 22:04:55 [#10] |
---|
Miałam jakieś listy wczoraj - ale usunęlismy.
Za to nie wiem jakim cudem mam skrzynke adresowa (miałam) zapchaną adresami pod sam nos. |
Mariola | 17-05-2002 22:11:24 [#11] |
---|
przepraszam wszyslkich ale ja chyba nie potrafie dzisiaj czytać teksu ze zrozumieniem :-(((((((((((( nie zrozumiała tekstu Olgi :-( |
Mariola | 17-05-2002 22:15:52 [#12] |
---|
chciałam tylko dodać ,że wykasowałam te dwa pilki i nic się nie stało :-) a nie jestem dzisiaj w stanie przeczytać żadnego długiego tekstu :-( |
Olga | 17-05-2002 22:39:52 [#13] |
---|
tak to jest z długimi tekstami... Pomyślałam,że może się zdażyć że ktoś przeczyta tylko koniec postu i zabierze się do roboty, czyli do usuwania z systemu. Sama czytam czasami pobieżnie więc może byłoby lepiej usunąć część w/w postu.Tylko jak? |
Mariola | 17-05-2002 22:51:15 [#14] |
---|
Olga nie przejmuj się nawet jak usunie to nic się nie stanie ja to zrobiłam :-) przeczytałam tylko koniec właśnie :-) |
Gaba | 18-05-2002 05:34:36 [#15] |
---|
Olga, bardzo Ci dziękuję...
- nakreśliłaś problem
- scharakteryzowałaś typ działań
- Mariolka wprowadziła mnie lekką konsternację, ale po drugim poście się wszystko się już wyjaśniło
- przeczytał mój syn - z wielką uwagą.
- cieszę, że mam takich fajnych znajomych, że parę miesięcy temu nie narobiłam sobie szkód, że teraz wyczuwając intuicyjnie, że jest to coś podobnego... jakoś udało mi się przetrwać.
Serdeczne dzięki |
beera | 18-05-2002 07:44:05 [#16] |
---|
Olga :-))) Ja nie czytam pobieznie postów :-) I mam jak Gaba , czyli przechodziłam rózne stany Konsternacja także była moim udziałem :-))) Teraz jakby...no..trochę sie pośmiałam :-)))))))) Ale przede wszystkim jestem wdzięczna, Olgo :-))) |
Ania | 18-05-2002 08:40:43 [#18] |
---|
A niektórzy mówili, że firma niejakiego T. nie jest potrzebna :-) |
Mariola | 18-05-2002 09:14:48 [#20] |
---|
hi hi hi ... |
Gaba | 18-05-2002 09:24:07 [#21] |
---|
cha - cha - cha...
:))))) |
Ania | 18-05-2002 09:47:49 [#22] |
---|
o-o-o-oooo MiC!!! |
beera | 18-05-2002 09:52:15 [#23] |
---|
yhm MiC, MiC, MiC, i chichot zdumionego tłumu :-))) z tego wszystkiego, to już nie wiem, jak się pisze chichot!!! hiochot, chihot, hihot, czy chichot :-))))) |
Olga | 18-05-2002 11:54:23 [#24] |
---|
errata Asiu ten chichot , hihot ,hichot itp. mi dedykujcie ,za to nieszczęsne "zdażyć".Teraz zauważyłam błąd. Oczywiście zdarza się:-))) |
beera | 18-05-2002 15:40:00 [#25] |
---|
MATKO :-) Olga- ważne, żeby zdążyc przed wirusem :-))) I niech licho porwie tę durną ortografię :-))) I niech nam się wirus nie zdarzy;-)) ten przyslany czasem narobi mniej szkody niz to co my sami własną rączką :-))) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|