Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Zatrudnienie emeryta |
Slaw | 09-04-2024 14:07:40 [#01] |
---|
W lutym koleżanka rozwiązała umowę o procę i przeszła na emeryturę. Zatrudniłem ją ponownie. Ponieważ miała stopień nauczyciela dyplomowanego, a ja wakat na pełen etat zatrudniłem ją przez mianowanie. Dzisiaj jedna z nauczycielek zwróciła mi uwagę, że ten wakat powinienem gdzieś zgłosić i uzyskać zgodę na zatrudnienie emeryta. Nie kojarzę żadnych przepisów, które mnie do tego zobowiązują, ale może coś przeoczyłem, Podpowiedzcie proszę. |
izael | 09-04-2024 14:28:41 [#02] |
---|
nie ma takich przepisów
lokalnie OP wymuszają na dyrektorach takie działania, ale to nie ma żadnego uzasadnienia w prawie |
Leszek | 09-04-2024 15:05:42 [#03] |
---|
Karta Nauczyciela art. 10:
18. Dyrektor szkoły prowadzonej przez jednostkę samorządu terytorialnego informuje kuratora oświaty o wolnych stanowiskach pracy dla nauczycieli. 19. Informacje, o których mowa w ust. 18, kurator oświaty udostępnia na stronie podmiotowej kuratorium oświaty.
pozdrawiam |
izael | 09-04-2024 16:52:42 [#04] |
---|
no to poinformował, ale jeśli zgłosi się emeryt, to nie ma przeciwwskazań, by zatrudnić |
AnJa | 09-04-2024 18:21:15 [#05] |
---|
Co oczywiste w sytuacji, gdy emeryt zwolnił się wczoraj, dyrektor dzisiaj poinformował KO i dzisiaj zatrudnił emeryta (bez zbędnej zwłoki- dla zabezpieczenie prawidłowego przebiegu procesu kształcenia).
Mam tylko wątpliwość, kiedy o czym miał informować, jeśłi wczoraj o 17 wręczył nauczycielowi świadectwo pracy a dzisiaj o 7.55 go zatrudnił.
Bo wychodzi mi, ze albo złamał prawo oświatowe albo wprowadził organ w błąd.
Jakby nie patrzeć - przesłanki do odwołania ze stanowiska w trakcie roku są.
Więc chyba nie warto się zbytnio martwić, a zwłaszcza przypominać sobie (i innym o tym). Ale tej nauczycielce, co zwraca uwagę to przyjrzałbym się - czy ona aby nie czyha ;-) |
izael | 09-04-2024 20:29:41 [#06] |
---|
odwołania?
może upomnienia
chyba że to recydywa |
AnJa | 09-04-2024 22:21:02 [#07] |
---|
Upomnienie to ewentualnie z KP. Ale jesłi ktoś chciałby pojechać z grubej rury z upo - to kto mu zabroni?
Oczywiście sprawa z gatunku absolutnych pierdół - ot, jest głupawy zapis ustawowy wynikający z pewnego, historycznego już kontekstu (obawy o miejsca pracy dla nauczycieli z likwidowanych gimnazjów) - ale doświadczenie uczy, ze z każdej pierdoły można , przy odrobinie dobrej woli obu organów, zrobić wielką rzecz;-) |
izael | 10-04-2024 18:09:54 [#08] |
---|
się zgadzam, ale do tego nie trzeba naruszać prawa
wystarczy głośniej oddychać albo mieć urodę nie w typie oczekiwanym albo coś podobnego
historia zna przypadki takowe
| UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|