Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Nauczyciel wspierający w przedszkolu
strony: [ 1 ]
gwiazdka777M16-02-2024 11:13:13   [#01]

Wpisuję taki wątek, gdyż pojawiają mi się takie przypadki w przedszkolu. Grupy liczące po 15 osób, z pomocą nauczyciela i dostaję orzeczenie o wsparciu nauczyciela z wykształceniem specjalnym dla dziecka.

Poproszę o sugestie jak to jest rozwiązane u Państwa w przedszkolach czy oddziałach przedszkolnych?

post został zmieniony: 16-02-2024 11:13:38
joljol16-02-2024 11:35:07   [#02]

z pomocą czy z woźną?

bo pomoc w założeniu jest przypisana do kształcenia specjalnego

Margaretka216-02-2024 14:19:23   [#03]

Tak w rozporządzeniu jest napisane, że pomoc nauczyciela może być jedną z trzech osób do wspomagania ale dalej jest – "z uwzględnieniem realizacji zaleceń zawartych w orzeczeniu o potrzebie kształcenia specjalnego". Niestety u nas tak się teraz zdarzyło, że w zaleceniach poradni jest  wyraźnie napisane, że dla danego dziecka ma być nauczyciel posiadający kwalifikacje z zakresu rewalidacji. Dlatego, mimo iż jest pomoc (dzieci co prawda więcej, bo 25), zatrudniliśmy nauczyciela wspomagającego na dwie godziny dziennie, a pozostałe zajęcia specjalistyczne, np. zajęcia logopedyczne dziecko ma jeszcze w zakresie ppp z nauczycielami posiadającymi kwalifikacje.

joljol16-02-2024 14:26:27   [#04]

nie wiem o jakiej 3 osobie mówisz bo może być pomoc nauczyciela lub nauczyciel współorganizujący

nauczyciel współorganizujący to nauczyciel z wykształceniem z zakresu pedagogiki specjalnej

rewalidacja jest kierunkowa

post został zmieniony: 16-02-2024 14:28:03
Macia16-02-2024 19:30:55   [#05]

wszystko też zależy jaka jest niepełnosprawność dziecka bo pomoc albo n-el współorganizujący jest tylko przy sprzężonym lub autyzm/ z aspergerem

rzewa17-02-2024 08:15:52   [#06]

a taki zapis w zaleceniach orzeczenia nie jest wiążący ani dla dyrektora ani dla OP

joljol17-02-2024 10:52:16   [#07]

w rozporządzeniu jest zapis, mówiący a tym że albo nauczyciel albo pomoc nauczyciela - nie dwie osoby

kogo zatrudnisz to tak naprawdę zależy od Ciebie (ja patrzę na funkcjonowanie dziecka i razem z zespołem ustalamy, kto będzie bardziej wskazany)

więc jeżeli masz już zatrudnioną pomoc nauczyciela to nie powinien być dodatkowo nauczyciel

oczywiście rewalidacja jak najbardziej ze specjalistami wskazanymi w orzeczeniu 

gosiaes217-02-2024 17:49:08   [#08]

Ja będę miała podobną sytuację i to po raz pierwszy. 

Dziecko z obwodu szkoły - zapisane do oddziału przedszkolnego na rok szkolny 2024/25 - rodzice poinformowali, że ma orzeczenie (jeszcze nie przedstawili tychże dokumentów).

Przypuszczalnie grupa będzie liczyć około 8 -10 dzieci. Jeśli się okaże, że w orzeczeniu jest zapis o pracę dziecka z nauczycielem współorganizujcym, to muszę zatrudnić taką osobę??

Czy osoba z dyplomem - oligofrenopedagogika osób starszych - może być nauczycielem współorganizującym kształcenie w oddziale przedszkolnym?

Macia19-02-2024 08:33:34   [#09]

gosiaes2 możesz zatrudnić pomoc nauczyciela  lub n-la współorg. tak napisała joljol i oty decydujesz w jakim wymiarze.

Wszystki zależy jaie orezczenie, jak funkcjonuje dziecko 

rzewa19-02-2024 16:34:25   [#10]

o wymiarze decyduje kasa, czyli OP

gosiaes229-01-2025 11:22:41   [#11]

Mam taką sytuację:
We wrześniu zatrudniłam n-la wspomagającego w oddziale przedszkolnym (dziecko z autyzmem).

Mam też ucznia w klasie 5 z orzeczeniem - zagrożenie niedostosowaniem społecznym - n-el wspomagający za zgodą organu.

Wystąpiłam z pismem do organu z prośbą o dodatkowe zatrudnienie nauczyciela wspomagającego dla ucznia klasy 5 w wymiarze 0,5 etatu.

Odpowiedź organu jest taka, że nauczyciel wspomagający może pracować w grupie 5 osób i muszę tak zorganizować pracę tej osoby, by była nauczycielem wspomagającym dla dziecka z przedszkola i dla ucznia z klasy 5 :(

Jak zorganizować taki proces?
Jeżeli nauczyciel pójdzie do ucznia, to w konsekwencji dziecko z autyzmem jest w tym czasie bez wspomagania...

joljol29-01-2025 11:50:27   [#12]

te 5 osób to klasy integracyjne

poza tym patrząc teraz na potrzeby oświatowe jako finansowanie ks to warto spojrzeć na ilość godzin przydzielanych dziecku bo bardziej jest to opłacalne

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]