Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
dostosowanie na egzaminie ósmoklasisty |
Ewa 1982 | 22-10-2023 19:13:18 [#01] |
---|
Bardzo proszę o pomoc i podpowiedź bardziej doświadczonych. Czy dla uczniów klasy 8. zakwalifikowanych podczas egzaminu jako "chorzy lub niesprawni czasowo" mogę zaproponować wydłużenie czasu na egzaminach z każdego przedmiotu? Znalazłam informację, że tylko na egzaminie z języka obcego....
Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji, że rodzice korzystaj z tej opcji. Jednocześnie wiem, że sioeo zaproponuje mi konkretne dostosowania - ale zobaczę je dopiero w trakcie wprowadzania (czyli po "akceptacji" rodziców).
Dziękuję za pomoc! |
Jot | 04-07-2024 13:28:17 [#03] |
---|
Mamy w 7 klasie uczennicę z niepełnosprawnością ruchową spowodowaną porażeniem mózgowym.W przyszłym roku egzamin ósmoklasisty. Osiąga bardzo dobre wyniki w nauce, fakt, że dużym wysiłkiem, bo jest ambitna i pracowita. Sprawdziany testy itd pisze te co pozostali. W dostosowaniach CKE z tego roku czytam, że dla uczniów z takim orzeczeniem są inne arkusze. Sprawdziłam. Różnią się pod względem poziomu trudności, czcionki itd. Dziewczynka jest objęta ppp /zaj dyd wyr, korekcyjno-komp/ Ma też rewalidację, ale tylko pod katem usprawniania motoryki małęj i wielkiej. Czy mam podstawę prawna, aby pisała normalny arkusz 100 i skorzystała z wydłużonego czasu? Ma orzeczenie z klasy V i jest tam już mowa o tym, że trzeba jej dostosować warunki i formy zgodnie z aktualnym komunikatem. Co w tym przypadku? |
Jot | 04-07-2024 13:30:33 [#04] |
---|
Chyba, że na podstawie zaświadczenia o stanie zdrowia? Proszę, doradźcie. |
margo13 | 05-07-2024 12:24:09 [#05] |
---|
A orzeczenie to ma ze względu na jakie niepełnosprawności? Bo jak ma orzeczenie to inny numer arkusza pisze.
post został zmieniony: 05-07-2024 12:24:57 |
olaszyma | 05-07-2024 12:30:07 [#06] |
---|
Jeżeli rodzice wyraża taka wolę, to może pisać arkusz standardowy , ale na przykład zapisywać odpowiedzi na komputerze, jeżeli niepełnosprawność uniemożliwia lub utrudnia pisanie ręczne. Szkoła wskazuje różne możliwości (np dostosowany arkusz, pomoc nauczyciela wspomagającego w pisaniu, pisanie na komputerze)a uczennica ( rodzice) wyrażają zgodę na wszystko, albo tylko na niektóre. do pisania na komputerze musi być wdrożona, to jest na co dzień prowadzić sobie notatki lekcyjne w ten sposób. |
Jot | 05-07-2024 13:31:09 [#08] |
---|
Dziękuję, czytałam dostosowania i o arkuszu Q00. Problem dotyczy dolnych kończyn, góra sprawna. Orzeczenie o kształceniu specjalnym ze względu na niepełnosprawność ruchową. |
olaszyma | 08-07-2024 09:47:49 [#09] |
---|
Tak jak napisałam wcześniej. Dostosowanie może polegać tylko na wydłużeniu czasu, ale inne możliwości wynikające z danej niepełnosprawności należy przedstawić uczniowi i jego rodzicom. Najwyżej z nich nie skorzystają. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|