Może pomogę - jestem świeżo po rozmowie z kuratorium w sprawie duplikatu, a konkretnie apostille do duplikatu.
Trzeba zaopatrzyć się w poddruk świadectwa w formacie A4 - (chyba że oryginał świadectwa był w formacie A3 - to wtedy poddruk A3)
Na komputerze stworzyć wzór jaki obowiązywał w tym 2010 roku, dokładnie taki sam oraz wypełnić komputerowo danymi z arkusza ocen. Wszystkie kropki, położenie słów MUSZĄ BYĆ JAK W ORYGINALE. Słowa, którymi trzeba wypełnić to świadectwo piszemy nad kropkami. Tak jak wypełnia to program do wypełniania świadectw.
Mogę na priv wysłać przykład takiego duplikatu ale on będzie dla technikum i z roku 1983. Ważne, by umieścić odpowiednie "zapisy" w odpowiednich miejscach i formie - na górze słowo "duplikat", w miejscu godła "Godło Państwowe", na środku na dole zamiast pieczęci urzędowej napis "Duża okrągła pieczęć z godłem państwowym i z napisem w otoku "nazwa szkoły" "
Nad Dyrektor Szkoły - "oryginał podpisał" oraz wpisać nazwiski i imię - chyba że nie znamy to "podpis nieczytelny"
na końcu na drugiej stronie nad wychowawcą:
oryginał podpisali:
- jeśli znasz imię i nazwisko wychowawcy to wpisujesz w miejscu "wychowawca" lub piszesz "podpis nieczytelny"
- jeśli nasz imię i nazwisku dyrektora ówczesnego to wpisujesz e miejscu "dyrektor" lub piszesz "podpis nieczytelny"
Pod spodem miejscowość, aktualna data.
Na środku obok nazwy miejscowości odbijasz pieczęć urzędową (ważne by nie nachodziła na żadne słowa), obok pieczęć dyrektora aktualnego (dopytałam, ma być)
Za duplikat pobiera się opłatę 26zł.
W razie pytań proszę pisać :)
|