Forum OSKKO - wątek

TEMAT: programy czy plany?
strony: [ 1 ]
Basia D26-08-2004 06:03:56   [#01]
na naradzie z KO powiedziano , że do 4 godz. w-f nauczyciel pisze program. czy do innych zajęć: koła ,  ZDW ,dodatkowych zajęć dla ucznia -rewalidacja w szkole masowej też programy czy plany jak u was?
ellys26-08-2004 06:15:18   [#02]
Może korzystać przecież z gotowego programu, nie musi przecież tworzyć autorskiego. Prawda? A jeżeli ta 4 godz wf jest ujęta jako godzina zajęć edukacyjnych, to wtedy też odrębny program czy wystarczy realizacja programu wf wg zmodyfikowanego planu wynikowego tj rozszerzonego na 4 godziny?
Basia D26-08-2004 06:27:54   [#03]
nie może to być kolejna godz. w-f, tego jestem pewna !
udanka26-08-2004 14:40:49   [#04]

Do BasiD

A skąd masz taką informację, ze nie może to być kolejna godzina w-f skoro rozporządzenie taki sposób realizacji wymienia na 1-szym miesjcu.
IlDa26-08-2004 15:33:27   [#05]
a jeżeli 4 godz w-f będzie realizowana np. na basenie? wydaje mi się, że wtedy potrzebny będzie dodatkowy program.
Basia D27-08-2004 04:22:35   [#06]
na spotkani z  naszą P. kurator na naradzie  wizytator przedstawił sprawozdanie z ubr. z realizacji 4 godz. "wytykając "dyrektorom , że była to kolejna lekcja w-f  oraz dostaliśmy stosowne ankiety i raporty ( druki dyskietki) aby jeszcze raz opisać jak realizowaliśmy w r 2003/04  czwartą godz. w-f. na koniec padło - nie może to być kolejna lekcja w-f!
BożenaB27-08-2004 09:36:16   [#07]

A dlaczego nie ?

Jeżeli szkoła ma warunki lokalowe, to dlaczego nie może? Przecież to się nazywa wciąż w-f. I chyba tylko dla szkół, kyóre nie mają odpowiedniej bazy zaproponowano inne możliwości realizacji.

Znowu ręczne sterowanie ....

JarTul27-08-2004 18:27:51   [#08]

Moim zdaniem czytając poniższe 4 godzina może być prowadzona również jako klasyczne zajęcia w-f, o ile na podstawie §3 pkt 1 taką formę realizacji przyjęto.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU
z dnia 9 grudnia 2003 r. w sprawie dopuszczalnych form realizacji czwartej godziny obowiązkowych zajęć wychowania fizycznego (Dz. U. Nr 217, poz. 2128)
obowiązuje od dnia 2 stycznia 2004 r.

Na podstawie art. 61 ust. 3 ustawy z dnia 18 stycznia 1996 r. o kulturze fizycznej zarządza się, co następuje:

§ 1. Czwarta godzina obowiązkowych zajęć wychowania fizycznego w ramach tygodniowego wymiaru godzin może być realizowana w formie:
1) zajęć sportowych
i rekreacyjnych;
2) gier i zabaw ruchowych;
3) zajęć korekcyjno-wyrównawczych;
4) aktywnych form turystyki;
5) imprez rekreacyjnych i rozgrywek sportowych;
6) udziału w szkoleniach młodzieżowych organizatorów sportu i sędziów sportowych;
7) uczestnictwa w ważnych dla środowiska wydarzeniach sportowych.
§ 2. Zajęcia wychowania fizycznego, o których mowa w § 1, mogą być organizowane przez szkołę jako zajęcia lekcyjne, pozalekcyjne lub pozaszkolne.
§ 3. 1. Dyrektor szkoły, w uzgodnieniu z organem prowadzącym i po zaopiniowaniu przez radę pedagogiczną, radę szkoły lub radę rodziców, przygotowuje propozycje wskazujące formy realizacji czwartej godziny zajęć wychowania fizycznego, w ramach form wymienionych w § 1, do wyboru przez uczniów.
2. Propozycje, o których mowa w ust. 1, powinny uwzględniać:
1) potrzeby zdrowotne uczniów, ich zainteresowania oraz osiągnięcia sportowe w danej dziedzinie sportu bądź aktywności ruchowej;
2) uwarunkowania lokalne;
3) miejsce zamieszkania uczniów;
4) tradycje sportowe szkoły i środowiska;
5) możliwości kadrowe.
§ 4. Dopuszcza się możliwość łączenia czwartych godzin zajęć wychowania fizycznego organizowanych w formach określonych w § 1 pkt 4-7 z zachowaniem liczby godzin przeznaczonych na te zajęcia w okresie nie dłuższym niż 4 tygodnie.

Jolka N27-08-2004 20:24:42   [#09]
Wyjaśnijcie mi co to jest ten słynny plan wynikowy?
Do tej pory były rozkłady zajęć dydaktycznych, później plany pracy dydaktyczno-wychowawczej z danego przedmiotu (mówiono, że nie może być użyte słowo rozkład). Czy to jest to samo? Jak wygląda plan wynikowy?
JarTul27-08-2004 22:29:04   [#10]

Zajrzyj:

http://www.wszpwn.com.pl/default.asp?section=KLUB&ID=3318

http://www.google.pl/search?q=cache:G90CKeuOD4EJ:www.wszpwn.com.pl/dokumenty/angielski/advance/plan_wynik_advance.pdf+plan+wynikowy&hl=pl

http://www.google.pl/search?q=cache:G90CKeuOD4EJ:www.wszpwn.com.pl/dokumenty/angielski/advance/plan_wynik_advance.pdf+plan+wynikowy&hl=pl

Więcej szukaj np. w www.gooogle.pl wpisując hasło "plan wynikowy"

JarTul27-08-2004 22:39:22   [#11]

Nie wiem czemu, ale pierwszy link trzeba zaznaczyć i skopiować w pole adres - wtedy zostanie wyświetlona właściwa strona.
Trzeci link, to to samo co drugi, a miało być:

http://eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/3317/

Basia D30-08-2004 00:43:06   [#12]
przepraszam , ale nabierałam sił przed nowym rokim( kiedyś trzeba je uzupełnić) w Giżycku  dopiero wróciłam,  i myślę po wypoczynku , że " zajęć sportowych "to nie to samo co zajęć w-f
BożenaB30-08-2004 02:29:22   [#13]

A ten fragment rozp ...

§ 2.Zajęcia wychowania fizycznego, o których mowa w § 1, mogą być organizowane przez szkołę jako zajęcia lekcyjne, pozalekcyjne lub pozaszkolne. 
 to co oznacza?
BożenaB30-08-2004 02:36:58   [#14]

od BasiD:

....wizytator przedstawił sprawozdanie z ubr. z realizacji 4 godz. "wytykając "dyrektorom , że była to kolejna lekcja w-f ....

A co niby miało być, jeżeli szkoła dysponuje bazą do tych lekcji? Przeciez, o ile dobrze pamiętam, pierwotnie miało być i 5 lekcji w-f w tygodniu - tak sobie obmyślili posłowie. Dopiero na zarzut braku bazy w szkołach wymyślono inne formy - nawet szkolenia teoretyczne ...

To teraz sale gimnastyczne, siłownie, baseny szkolne (jeśli ktoś ma) trzeba zamknąć na 4-tą godz w-f przed uczniami i wymyślac jakieś inne formy? Paranoja, czy co? U nas musi być w formie pozalekcyjnej, bo z 3 godz nie mozna się zmieścić, ale tam, gdzie są warunki, to też muszą jak w mojej szkole? Co za bzdury ...

Basia D30-08-2004 18:41:31   [#15]
 myslę , że nie o to czy zajęcia w sali  ale czy w planie lekcji ujęte tygodniowym i czy wpis w dzienniku czy zajęć dodatkowych. Jeszcze nie przeglądałam tych ankiet i raportów do wykonania ale słuch mam dobry  co słyszałam to napisałam
Martuś23-01-2005 22:58:14   [#16]

Może o tym pisaliście, ale nie znalazłam. Jeśli ktoś potrafi podpowiedzieć to bardzo proszę. Co powinniśmy posiadać do realizacji zajęć dodatkowych /plan, czy program/ utworzonych np.w ramach godzin do dyspozycji dyrektora? Chodzi mi o zajęcia typu: wyrównawcze, koła przedmiotowe, rozwijające uzdolnienia muzyczne itp.

inka224-01-2005 19:17:39   [#17]

plan czy program

No właśnie - plan czy program? U mnie w szkole ambitniejsi nauczyciele piszą programy, reszta realizuje plany zajęć dodatkowych, ale czy tak powinno być? I jaka jest procedura wdrażania programów zajęć, np. kółka regionalnego - czy powinien on się znaleźć w szkolnym zestawie?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]