Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
programy czy plany? |
Basia D | 26-08-2004 06:03:56 [#01] |
---|
na naradzie z KO powiedziano , że do 4 godz. w-f nauczyciel pisze program. czy do innych zajęć: koła , ZDW ,dodatkowych zajęć dla ucznia -rewalidacja w szkole masowej też programy czy plany jak u was? |
ellys | 26-08-2004 06:15:18 [#02] |
---|
Może korzystać przecież z gotowego programu, nie musi przecież tworzyć autorskiego. Prawda? A jeżeli ta 4 godz wf jest ujęta jako godzina zajęć edukacyjnych, to wtedy też odrębny program czy wystarczy realizacja programu wf wg zmodyfikowanego planu wynikowego tj rozszerzonego na 4 godziny? |
Basia D | 26-08-2004 06:27:54 [#03] |
---|
nie może to być kolejna godz. w-f, tego jestem pewna ! |
udanka | 26-08-2004 14:40:49 [#04] |
---|
Do BasiD A skąd masz taką informację, ze nie może to być kolejna godzina w-f skoro rozporządzenie taki sposób realizacji wymienia na 1-szym miesjcu. |
IlDa | 26-08-2004 15:33:27 [#05] |
---|
a jeżeli 4 godz w-f będzie realizowana np. na basenie? wydaje mi się, że wtedy potrzebny będzie dodatkowy program. |
Basia D | 27-08-2004 04:22:35 [#06] |
---|
na spotkani z naszą P. kurator na naradzie wizytator przedstawił sprawozdanie z ubr. z realizacji 4 godz. "wytykając "dyrektorom , że była to kolejna lekcja w-f oraz dostaliśmy stosowne ankiety i raporty ( druki dyskietki) aby jeszcze raz opisać jak realizowaliśmy w r 2003/04 czwartą godz. w-f. na koniec padło - nie może to być kolejna lekcja w-f! |
BożenaB | 27-08-2004 09:36:16 [#07] |
---|
A dlaczego nie ? Jeżeli szkoła ma warunki lokalowe, to dlaczego nie może? Przecież to się nazywa wciąż w-f. I chyba tylko dla szkół, kyóre nie mają odpowiedniej bazy zaproponowano inne możliwości realizacji. Znowu ręczne sterowanie .... |
JarTul | 27-08-2004 18:27:51 [#08] |
---|
Moim zdaniem czytając poniższe 4 godzina może być prowadzona również jako klasyczne zajęcia w-f, o ile na podstawie §3 pkt 1 taką formę realizacji przyjęto. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 9 grudnia 2003 r. w sprawie dopuszczalnych form realizacji czwartej godziny obowiązkowych zajęć wychowania fizycznego (Dz. U. Nr 217, poz. 2128) obowiązuje od dnia 2 stycznia 2004 r. Na podstawie art. 61 ust. 3 ustawy z dnia 18 stycznia 1996 r. o kulturze fizycznej zarządza się, co następuje: § 1. Czwarta godzina obowiązkowych zajęć wychowania fizycznego w ramach tygodniowego wymiaru godzin może być realizowana w formie: 1) zajęć sportowych i rekreacyjnych; 2) gier i zabaw ruchowych; 3) zajęć korekcyjno-wyrównawczych; 4) aktywnych form turystyki; 5) imprez rekreacyjnych i rozgrywek sportowych; 6) udziału w szkoleniach młodzieżowych organizatorów sportu i sędziów sportowych; 7) uczestnictwa w ważnych dla środowiska wydarzeniach sportowych. § 2. Zajęcia wychowania fizycznego, o których mowa w § 1, mogą być organizowane przez szkołę jako zajęcia lekcyjne, pozalekcyjne lub pozaszkolne. § 3. 1. Dyrektor szkoły, w uzgodnieniu z organem prowadzącym i po zaopiniowaniu przez radę pedagogiczną, radę szkoły lub radę rodziców, przygotowuje propozycje wskazujące formy realizacji czwartej godziny zajęć wychowania fizycznego, w ramach form wymienionych w § 1, do wyboru przez uczniów. 2. Propozycje, o których mowa w ust. 1, powinny uwzględniać: 1) potrzeby zdrowotne uczniów, ich zainteresowania oraz osiągnięcia sportowe w danej dziedzinie sportu bądź aktywności ruchowej; 2) uwarunkowania lokalne; 3) miejsce zamieszkania uczniów; 4) tradycje sportowe szkoły i środowiska; 5) możliwości kadrowe. § 4. Dopuszcza się możliwość łączenia czwartych godzin zajęć wychowania fizycznego organizowanych w formach określonych w § 1 pkt 4-7 z zachowaniem liczby godzin przeznaczonych na te zajęcia w okresie nie dłuższym niż 4 tygodnie. |
Jolka N | 27-08-2004 20:24:42 [#09] |
---|
Wyjaśnijcie mi co to jest ten słynny plan wynikowy?
Do tej pory były rozkłady zajęć dydaktycznych, później plany pracy dydaktyczno-wychowawczej z danego przedmiotu (mówiono, że nie może być użyte słowo rozkład). Czy to jest to samo? Jak wygląda plan wynikowy? |
Basia D | 30-08-2004 00:43:06 [#12] |
---|
przepraszam , ale nabierałam sił przed nowym rokim( kiedyś trzeba je uzupełnić) w Giżycku dopiero wróciłam, i myślę po wypoczynku , że " zajęć sportowych "to nie to samo co zajęć w-f |
BożenaB | 30-08-2004 02:29:22 [#13] |
---|
A ten fragment rozp ... § 2.Zajęcia wychowania fizycznego, o których mowa w § 1, mogą być organizowane przez szkołę jako zajęcia lekcyjne, pozalekcyjne lub pozaszkolne. to co oznacza? |
BożenaB | 30-08-2004 02:36:58 [#14] |
---|
od BasiD: ....wizytator przedstawił sprawozdanie z ubr. z realizacji 4 godz. "wytykając "dyrektorom , że była to kolejna lekcja w-f .... A co niby miało być, jeżeli szkoła dysponuje bazą do tych lekcji? Przeciez, o ile dobrze pamiętam, pierwotnie miało być i 5 lekcji w-f w tygodniu - tak sobie obmyślili posłowie. Dopiero na zarzut braku bazy w szkołach wymyślono inne formy - nawet szkolenia teoretyczne ... To teraz sale gimnastyczne, siłownie, baseny szkolne (jeśli ktoś ma) trzeba zamknąć na 4-tą godz w-f przed uczniami i wymyślac jakieś inne formy? Paranoja, czy co? U nas musi być w formie pozalekcyjnej, bo z 3 godz nie mozna się zmieścić, ale tam, gdzie są warunki, to też muszą jak w mojej szkole? Co za bzdury ... |
Basia D | 30-08-2004 18:41:31 [#15] |
---|
myslę , że nie o to czy zajęcia w sali ale czy w planie lekcji ujęte tygodniowym i czy wpis w dzienniku czy zajęć dodatkowych. Jeszcze nie przeglądałam tych ankiet i raportów do wykonania ale słuch mam dobry co słyszałam to napisałam |
Martuś | 23-01-2005 22:58:14 [#16] |
---|
Może o tym pisaliście, ale nie znalazłam. Jeśli ktoś potrafi podpowiedzieć to bardzo proszę. Co powinniśmy posiadać do realizacji zajęć dodatkowych /plan, czy program/ utworzonych np.w ramach godzin do dyspozycji dyrektora? Chodzi mi o zajęcia typu: wyrównawcze, koła przedmiotowe, rozwijające uzdolnienia muzyczne itp. |
inka2 | 24-01-2005 19:17:39 [#17] |
---|
plan czy program No właśnie - plan czy program? U mnie w szkole ambitniejsi nauczyciele piszą programy, reszta realizuje plany zajęć dodatkowych, ale czy tak powinno być? I jaka jest procedura wdrażania programów zajęć, np. kółka regionalnego - czy powinien on się znaleźć w szkolnym zestawie? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|