Witam, mam nauczycielkę, która pracuje w mojej szkole jako nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej od 1.09.2022, a wcześniej pracowała 2 lata w placówce niepublicznej, nie ma oceny pracy, odbywa przygotowanie do zawodu nauczyciela.
Chciałaby skorzystać ze skróconego okresu przygotowania i złożyła wniosek o ocenę pracy, przedstawiła świadectwo pracy z poprzedniego miejsca zatrudnienia. Uważa, że powinnam powołać komisję na zajęcia jak w ostatnim roku przygotowania do zawodu, bo chce się już ubiegać o stopień nauczyciela mianowanego.
Łącznie w szkole pracuje prawie 4 lata, ale nie ma żadnej oceny.
Natomiast Art.9fa ustawy Karta Nauczyciela mówi, iż:
5. W ostatnim roku odbywania przygotowania do zawodu nauczyciela nauczyciel,
• który w tym okresie uzyskał co najmniej dobrą ocenę pracy,
• jest obowiązany przeprowadzić zajęcia, w wymiarze 1 godziny, w obecności komisji powołanej przez dyrektora szkoły.
Jaką ścieżkę powinnam zastosować?
Myślę, aby przeprowadziła lekcję, o której mowa w Art. 9fa ustawy Karta Nauczyciela 1. W drugim roku odbywania przygotowania do zawodu nauczyciela, przed dokonaniem oceny pracy, nauczyciel jest obowiązany przeprowadzić zajęcia, w wymiarze co najmniej 1 godziny, w obecności:
1) dyrektora szkoły;
2) mentora, o którym mowa w art. 9ca ust. 11;
3) doradcy metodycznego albo nauczyciela-konsultanta, albo przedstawiciela organu sprawującego nadzór pedagogiczny, albo nauczyciela dyplomowanego, który naucza tego samego przedmiotu lub prowadzi ten sam rodzaj zajęć, zatrudnionego w tej samej lub innej szkole.
Następnie opinia komisji, ocena i za rok już wtedy taka procedura jak w ostatnim roku przygotowania do zawodu (czyli skrócenie przygotowania o rok w sumie).
Dobrze myślę? |