Forum OSKKO - wątek

TEMAT: nauczycielka w ciąży
strony: [ 1 ]
roku24-08-2004 14:23:44   [#01]

Prosze o pomoc w takiej sytuacji:

W ubiegłym roku zatrudnilem w oddziale przedszkolnym nauczycielkę , ktora nie miala kwalifikacji do pracy w przedszkolu ( do 3 wrzesnia nikt nie zglosil sie do pracy - nie bylo innej mozliwosci) . Umowa zostala zawarta na rok . W czerwcu okazalo sie , że wspomniana nauczycielka jest w ciąży. Do dzisiaj nie przedstawiła żadnego zaświadczenia lekarskiego , ale ciąża jest widoczna. Czy w tej sytuacji mogę zatrudnić osobę z pełnymi kwalifikacjami (w tym roku zgłosiło sie kilka osób z kwlifikacjami) , czy też stosować przepisy Kodeksu Pracy art.177 paragraf.3  , który mówi ,że :

Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonywania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc , która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży , ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Czy przepis ten ma zastosowanie w przypadku nauczycieli?

Macia24-08-2004 16:04:08   [#02]

Myślę że ma

ale chyba n-lka powinna dostarczyc zaswiadczenie jesli chce mieć przedłużona umowę bo nie zawsze to co nam się wydaje jest prawdą, może to nie jest ciąża a nagły wzrost masy ciała. Mnie sama kiedyś wzrok  wprowadził w błąd w podobnej sytuacji.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]