Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Dodatek stażowy a praca w gospodarstwie rolnym rodziców
strony: [ 1 ]
zemi08-02-2023 18:49:41   [#01]

Czy pracę w gospodarstwie rolnym rodziców można zaliczyć do dodatku stażowego?

Wiem, że do wysługi i nagrod jubileuszowych tak. 

A do dodatku stażowego?

Pracownik budżetówki ma 2 lata pracy, ale ma też 4 lata pracy u rodziców.   I co teraz? Może mieć ten dodatek 5%?

Bona Fide09-02-2023 08:09:01   [#02]

No przecież dodatek stażowy wynika z wysługi.

Pracownicy staż pracy, do którego zalicza się pracę w gospodarstwie rolnym, kształtuje wysokość przedmiotowego dodatku.

Zwiększasz wysługę lat = podnosisz % dodatku za wysługę lat, tj. tzw. dodatku stażowego.

zemi09-02-2023 20:54:08   [#03]

Radca prawny w naszej gminie twierdzi,  że lata pracy w gospodarstwie rolnym rodziców wliczają się, ale tylko do wymiaru urlopu pracownika.

zemi10-02-2023 06:31:45   [#04]

Dadam jeszcze, że nie chodzi o szkołę, tylko o gminę.

Ja sama doliczałam staż pracy u rodziców i wliczało się do nagrody jubileuszowej.

Młody pracownik musi dochodzić swego.

Bona Fide10-02-2023 10:58:30   [#05]

zemi, tu chodzi o dwie kwestie:

1) nabycie prawa do urlopu

i

2) wymiar urlopu

Czyli, okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym nie wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależy nabycie prawa do urlopu wypoczynkowego.

Oznacza to, że pracownik, który pracował w gospodarstwie rolnym w charakterze domownika, a następnie podjął pierwszą pracę w życiu, w roku kalendarzowym, w którym podjął pracę, będzie nabywał prawo do urlopu z upływem każdego miesiąca pracy,  w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu wypoczynkowego przysługującego mu po przepracowaniu roku.

Okres pracy w gospodarstwie rolnym zostanie doliczony jednak do 10 lat pracy, których przepracowanie uprawnia do 26 dni urlopu.

post został zmieniony: 10-02-2023 10:58:52
zemi10-02-2023 19:16:55   [#06]

Bona Fide

Zatem  pracownik, o ktorego pytam - 2 lata pracuje w biurze, 4 lata w gospodarstwie, - powinien mieć już naliczany dodatek stażowy w wysokości 5%, a nie ma naliczane.

Jak mu podpowiedzieć, na jaki przepis się powołać aby mu naliczali? Bo sama logika chyba nie wystarczy 😞

Bona Fide10-02-2023 19:55:34   [#07]

A, czy ten "młody" zwrócił się do pracodawcy o zaliczenie pracy w gospodarstwie rolnym rodziców do pracowniczego stażu pracy? Przedkładając oczywiście stosowne dokumenty, potwierdzające przedmiotową pracę.

post został zmieniony: 10-02-2023 19:57:11
zemi10-02-2023 20:33:33   [#08]

Chciał złożyć, ale mu powiedziano, że to nie wpłynie na doliczenie. Ale dbra rada Bona Fide. Złoży i zobaczy co z tym zrobią. Dziękuję.  Najwyzej odezwę jakby co 😀

malmar1518-09-2024 09:14:10   [#09]

Pracownik obsługi dostarczył w czerwcu dokumenty uprawniające do naliczenia stażu w wysokości 18% (zaliczona praca w gospodarstwie rolnym).

Pracuje u nas od 4 lat. Czy musimy mu wypłacić dodatek do 3 lat wstecz?

rzewa18-09-2024 09:37:25   [#10]

musicie płacić dodatek od momentu dostarczenia dokumentów

a pracownik, jeśli się z tym nie zgadza, może odwołać się do sądu pracy

malmar1518-09-2024 10:52:51   [#11]

no tak właśnie myślałam

zawsze naliczaliśmy staż w momencie otrzymania dokumentów

Ewo, możesz podać pp

joljol18-09-2024 11:01:32   [#12]

Dostarczając dokumenty dotyczące dodatkowego stażu pracownik nabywa prawo do nagrody w dniu udokumentowania stażu. Nagroda powinna być mu zatem wypłacona teraz i pracownik nie ma prawa do odsetek, jeśli wypłaty dokona się w dniu udokumentowania stażu. Nagroda nie była bowiem należna w dniu upływu stażu wymaganego do nagrody (hipotetyczna data skoro nie był staż udokumentowany), ale dopiero w związku z udokumentowaniem stażu.

malmar1518-09-2024 11:51:33   [#13]

joljol,

ja nie mówię o nagrodzie, tylko o dodatku za staż pracy i wypłaceniu należnego dodatku za okres 3 lat wstecz

Art.  291.  [Przedawnienie roszczeń ze stosunku pracy]
§  1. Roszczenia ze stosunku pracy ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne.
Robcio18-09-2024 13:19:57   [#14]

Ważne jest w jakich latach ta praca była w gospodarstwie rodziców.

Należy się po dołączeniu dokumentów. Ważne jest czy ma zaświadczenie z gminy, czy odmowę, wtedy zeznania świadków.

Niektórzy teraz twierdzą, że dopiero po dołączeniu decyzji od ostatniego organu, który może potwierdzić pracę w gospodarstwie. Ja zaliczam w przypadku odmowy "z gminy" na podstawie zeznań świadków.

Oczywiście składa oświadczenia, że nie mieszkał w internacie i akademiku.

malmar1518-09-2024 13:23:49   [#15]

mamuśko, to wszystko wiem,

ale pytałam o konkret i rzewa odpowiedziała, a ja prosiłam tylko o pp, bo znalazłam tylko art. 291 KP

Robcio18-09-2024 14:10:27   [#16]

Jest jeszcze ustawa lub rozporządzenie o zaliczaniu pracy w gospodarstwie rolnym. Tam jest wszystko napisane

Robcio18-09-2024 14:11:22   [#17]

Ale to usunąć poprzedni wpis?????

rzewa18-09-2024 20:15:57   [#18]

pp to zdrowy rozsądek -> jak może pracodawca odpowiadać za coś co od niego zupełnie nie zależy?

ale oczywiście sąd pracy może mieć inne zdanie i wtedy pp będzie wyrok sp

joljol19-09-2024 07:31:32   [#19]

Dodatek stażowy nie zależy od woli pracodawcy, jest należny w określonej wysokości za określony staż z mocy prawa, a w każdym miesiącu ten dodatek jest wymagalny w dniu wypłaty wynagrodzenia zasadniczego miesięcznego.

Skoro pracownik pobierał w tych terminach dodatek o wartości niższej niż należna z mocy prawa, to ma roszczenie wobec pracodawcy o wypłatę różnicy pomiędzy dodatkiem należnym a faktycznie otrzymanym. Pracodawca w tym zakresie staje się dłużnikiem pracownika, a pracownik ma prawo domagać się wypłaty zaległych kwot. Roszenie o różnicę miedzy dodatkiem należnym a wypłaconym jest roszczeniem ze stosunku pracy.

Zgodnie z art. 291 § 1 Kodeksu pracy – roszczenia pracownika wynikające ze stosunku pracy ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia, w którym pracownik mógł żądać spełnienia danego świadczenia. Zatem pracownik może domagać się wyrównania należnych mu kwot, licząc do trzech lat wstecz, od kiedy ustalono, że ma prawo do wyższego dodatku.

Dodatek stażowy przysługuje pracownikowi z mocy prawa, a w przypadku podwyższenia jego wysokości na skutek uzupełnienia dokumentacji, pracodawca ma obowiązek wypłaty wyrównania za okres do trzech lat wstecz. W przypadku odmowy, pracownik może dochodzić swoich roszczeń na drodze sądowej, powołując się na przepisy prawa pracy, które jasno określają obowiązki pracodawcy w tym zakresie.

rzewa19-09-2024 10:01:21   [#20]

brak jest wyraźnej pp do płacenia wstecz, zatem dyrektor szkoły samorządowej bez zgody OP płacić nie powinien

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]