Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
wizyta prwywatnego psychologa w przedszkolu |
gaga69 | 07-02-2023 10:49:00 [#01] |
---|
Mam dylemat : nauczycielka zasugerowała wizytę dziecka w poradni PP z uwagi na zaobserwowane niepokajanie symptomy. Matka nie uznaje poradni i udała się do psychologa mającego indywidualna praktykę.
W tej chwili żąda aby ta pani psycholog przyszła do przedszkola aby zaobserwować dziecko na tle rówieśników aby dopełnić diagnozę.
Mam obawy bo to dla przedszkola zupełnie obca osoba , która będzie obserwowała również inne dzieci tym bardziej ,że przedszkole zatrudnia psychologa , który może sporządzić opinię i opinię o funkcjonowaniu dziecka w grupie sporządziła również wychowawczyni.
Pytanie : czy musimy się zgodzić jak się matka uprze ? |
joljol | 07-02-2023 10:50:48 [#02] |
---|
nie, nie ma podstawy prawnej |
gaga69 | 07-02-2023 10:54:39 [#03] |
---|
a jak to uargumentować matce prawnie bo tłumaczeniu zwyczajowe na nic |
joljol | 07-02-2023 11:07:14 [#04] |
---|
choć znalazłam takie stanowisko
Na jakich zasadach można umożliwić obserwację dziecka na terenie szkoły przez psychologa z gabinetu prywatnego? Czy obecnie w związku z pandemią i ograniczeniami epidemiologicznymi można udzielić zgody na przeprowadzenie takiej obserwacji? Podpowiadamy, co w takiej sytuacji może zrobić dyrektor szkoły.
Dyrektor może wyrazić zgodę na obserwację dziecka
Przepisy prawa oświatowego nie odnoszą się do kwestii obserwacji prowadzonych w szkole przez specjalistę z prywatnego gabinetu. Przy czym nie wykluczają takiej możliwości. Decyzję w tej kwestii powinien podjąć dyrektor, uwzględniając względy bezpieczeństwa, w tym sanitarnego.
Niezbędne określenie zasad prowadzenia obserwacji w szkole
Zasady organizacji pomocy psychologiczno-pedagogicznej przewidują możliwość współpracy z wieloma podmiotami, w tym organizacjami pozarządowymi oraz innymi instytucjami i podmiotami działającymi na rzecz rodziny, dzieci i młodzieży (§ 4 ust. 3 pkt 5 rozporządzenia w sprawie pomocy psychologiczno-pedagogicznej). Zgodnie z § 4 ust. 4 rozporządzenia w sprawie pomocy psychologiczno-pedagogicznej, dyrektor przedszkola, szkoły lub placówki uzgadnia z podmiotami wskazanymi w ust. 3 warunki współpracy, o której mowa w ust. 3.
Oznacza to, że dyrektor powinien określić zasady prowadzenia obserwacji w szkole, jeśli wynika to z potrzeby udzielenia pomocy uczniowi.
Możliwa obserwacja ucznia – po spełnieniu 3 warunków
Biorąc pod uwagę powyżej przywołane przepisy, oceniam, że umożliwienie obserwacji ucznia w szkole jest zasadne:
1) na podstawie wniosku rodziców ucznia,
2) zgodnie z zasadami określonymi w statucie szkoły,
3) na warunkach ustalonych przez dyrektora.
Statut szkoły powinien określać organizację współdziałania z poradniami psychologiczno-pedagogicznymi oraz innymi instytucjami działającymi na rzecz rodziny, dzieci i młodzieży (art. 98 ust. 2 pkt 1 ustawy Prawo oświatowe). Na podstawie tych regulacji dyrektor podejmie decyzję o możliwości obserwacji, z uwzględnieniem zasad bezpieczeństwa sanitarnego w związku z Covid.
Dyrektor może również przyjąć inne rozwiązanie, np. opis zachowań ucznia, czy zanonimizowane nagrania video.
|
gaga69 | 08-02-2023 09:46:04 [#05] |
---|
joljol , dziękuję :) |
dwalcz | 08-02-2023 10:10:07 [#06] |
---|
Zakaz wstępu do placówek oświatowych osobom postronnym na podstawie zarządzenia nr 87 i 88 Prezesa Rady Ministrów w sprawie wprowadzenia stopnia alarmowego BRAVO i CHARLIE – CRP na terytorium całego kraju do końca lutego 2023. |
joljol | 08-02-2023 12:21:37 [#07] |
---|
ale, wg mnie, taka osoba już nie będzie osoba postronną
u mnie jest rejestr wejść osób, które z różnych powodów wejść muszą
|
gaga69 | 08-02-2023 12:25:34 [#08] |
---|
ok warto wiedzieć :) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|