Forum OSKKO - wątek

TEMAT: jak zatrudnić kontraktowego
strony: [ 1 ]
Marla22-08-2004 14:02:16   [#01]

Cz mogę zatrudnić nauczyciela kontraktowego na jeden rok narazie mimo iż istnieją przesłanki i warunki, aby zatrudnić go na czas nieokreślony. Nie mogę dojść do porozumienia z kadrową, co prawda chciałabym zatrudnić na rok bo słuchy mnie rózne na temat osoby dochodzą, ale prawnie to chyba nie jest w porządku, choć moja kadrowa z urzędu twierdzi, że kontraktowych tak zastrudniała do tej pory i było ok. Poradżcie co robić, pozdrawiam

AnJa22-08-2004 14:09:18   [#02]
Karta:
4. Stosunek pracy z nauczycielem kontraktowym nawiązuje się na podstawie umowy o pracę zawieranej na czas nieokreślony, z zastrzeżeniem ust. 7.
7. W przypadku zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania lub zastępstwa nieobecnego nauczyciela, w tym w trakcie roku szkolnego, z osobą rozpoczynającą pracę w szkole, z nauczycielem kontraktowym lub z nauczycielami, o których mowa w ust. 5 (mianowany i dyplomowany) stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony.

Pomysł, że na rok uzasadnienia żadnego prawnego nie ma i nie miał. Mieć (prawo kaduka) może: po uzyskaniu stopnia nauczyciela kontraktowego od początku roku obowi zuje 2 letnia pauza w awansowaniu - mogą być sugestie urzędu, coby takich zatrudniać więc corocznie.

Kadrowej pewnie utkwił w głowie przepis z 2000 r - z nauczycielem kontraktowym umowę miało się podpisywać na okres stażu - czyli 3 lata.
Marla22-08-2004 14:31:24   [#03]

Dzięki serdeczne, zapewne tak jest z ta moją kadrową, że jeśli chodzi o przepisy została w 2000 r.

Pozdrawiam

Angelika223-08-2004 17:33:07   [#04]
Czyli jak ten 7 rozumieć? Zawsze jest potrzeba wynikająca z organizacji nauczania, jeżeli kogoś sie zatrudnia... Czy Dyrektor powinien zatrudnić nauczyciela kontraktowego, który przenosi się do jego placówki - na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony?
Angelika223-08-2004 20:27:58   [#05]
:???????
Rycho23-08-2004 21:01:02   [#06]
Angelika
na Twoje pytanie należy odpowiedzieć:
tak, dyrektor powinien zatrudnić nauczyciela kontraktowego, który przenosi się do jego placówki (a w zasadzie zatrudnia się w jego placówce, bo przeniesienie nie dotyczy nauczyciela kontraktowego) - na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony.

Chyba, że zajdą okoliczności opisane w pkt 7. Wtedy umowa na czas określony.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]