Forum OSKKO - wątek
Klarysa | 05-09-2022 12:18:11 [#01] |
---|
W dobie wielu zmian w statucie, co robicie, robicie statut od nowa, czy dokładacie do starego tekstu jednolitego.
:) |
genia17 | 09-09-2022 08:57:51 [#02] |
---|
dołożyliśmy i ujednolicamy |
DYREK | 09-09-2022 10:10:07 [#03] |
---|
W praktyce szkolnej często opracowywane są teksty ujednolicone statutów, które błędnie nazywane są tekstami jednolitymi.
Tekst ujednolicony nie jest zdefiniowany w przepisach prawa ale praktycznie stosowany. Nie jest aktem prawnym. Jest tylko praktycznym sposobem na korzystanie z aktu prawnego, w którym wielokrotnie dokonywano zmian.
Tekstu ujednoliconego nie uchwala się. RP może w swojej uchwale nowelizującej statut zobowiązać dyrektora do opracowania i opublikowania ujednoliconego tekstu statutu -> wg mnie uprawnienie do opracowywania i publikowania tekstu ujednoliconego warto w statucie przypisać na stałe dyrektorowi szkoły.
Przykład zapisu w statucie:
Rozdział 9.
Postanowienia końcowe
§ 51.1. Dyrektor zapewnia możliwość zapoznania się ze statutem wszystkim członkom społeczności szkolnej.
2. Statut jest opublikowany w formie pisemnej, dostępny dla każdego ucznia, nauczyciela i rodzica.
2. Regulaminy, procedury oraz inne przepisy wewnątrzszkolne nie mogą być niezgodne z zapisami niniejszego statutu.
§ 52.1. Zmiany w statucie uchwala Rada Pedagogiczna zwykłą większością głosów przy obecności co najmniej 2/3 składu rady.
2. Jeżeli liczba zmian w statucie jest znaczna, dyrektor opracowuje tekst ujednolicony.
§ 53.1. Traci moc Statut Szkoły Podstawowej w ……………………………z dnia 1 września 20….. r.
2. Od dnia 1 września 20..... r obowiązuje niniejszy statut. post został zmieniony: 09-09-2022 10:20:04 |
Skimir | 09-09-2022 15:14:37 [#04] |
---|
Uważam, że RP ani dyrektor nie mają kompetencji do stwierdzenia, że statut utracił moc i obowiązuje nowy.
Praktyka jest taka, że robi się takie rzeczy w celu wyczyszczenia statutu ale... |
rzewa | 09-09-2022 17:20:42 [#05] |
---|
bo tego §53 w statucie być nie powinno -> natomiast uchwała rs (rp) w sprawie statutu powinna mieć § o tym, że uchwala się treść statutu jak w załączniku nr 1 do uchwały oraz taki § "uchwała wchodzi w życie z dniem ...."
raz nadany statut funkcjonuje cały czas -> zmienia się jedynie jego treść, a te zmiany mogą polegać na tym, że zostanie zmieniona CAŁA jego treść |
JarTul | 09-09-2022 20:56:00 [#06] |
---|
Art. 72. 1. Rada pedagogiczna przygotowuje projekt statutu szkoły lub placówki albo jego zmian i przedstawia do uchwalenia radzie szkoły lub placówki. Art. 80 2. Rada szkoły lub placówki (...), a także: 1) uchwala statut szkoły lub placówki; |
Macia | 03-10-2022 09:19:45 [#07] |
---|
Ja jeszcze w kwestii zmian. Ponieważ mój statut ma podstawę prawną która jak wiemy często ulega zmianie moje pytanie brzmi:
- czy przy dokonywaniu zmian w treści uchwały dodawać nowe akty prawne , które się pojawiły
- czy nanosić zmiany DZ. U. przepisów, których treść uległa zmianie albo pojawiły sie teksty jednolite
|
DYREK | 03-10-2022 10:34:29 [#08] |
---|
najlepiej (o ile to możliwe) nie używać w treści statutu zapisów z podaniem konkretnych przepisów z podaniem Dz.U .....
polecam zapis w stylu:
"regulują to odrębne przepisy" |
poli | 23-11-2022 10:56:12 [#09] |
---|
podpowiedzcie, czy statut powinien być podpisany/ opieczętowany, jeśli jest załącznikiem do uchwały? czy powinien to być przewodniczący Rady Pedagogicznej? |
rzewa | 24-11-2022 04:01:50 [#10] |
---|
nie musi, o ile jest publikowany łącznie z uchwałą i/lub zawiera zapis, że jest załącznikiem do uchwały nr ... |
poli | 24-11-2022 08:44:12 [#11] |
---|
super, dziękuję bardzo ! |
DorotaN | 12-01-2023 13:02:08 [#12] |
---|
Witam, czyli podstawą prawną w zarządzeniu o publikacji jest uchwała? |
rzewa | 12-01-2023 15:02:24 [#13] |
---|
nie ma potrzeby wydawania zarządzenia o publikacji...
statut z samej swojej istoty jest dokumentem publicznym i jako taki, zaraz po uchwaleniu, powinien być dostępny co najmniej wszystkim zainteresowanym,
a niezwłocznie powinien być umieszczony na BIP szkoły |
DorotaN | 13-01-2023 11:05:18 [#14] |
---|
Dziękuję |
Jot | 17-03-2025 21:32:08 [#15] |
---|
Czy może ktoś podzielić się ze mną zapisem ze statutu dotyczącym sposobu udostępniania do wglądu innej dokumentacji z przebiegu nauczania o której mowa w art.44e ust.7 UoSO? Bardzo proszę:-) |
OJ | 18-03-2025 14:58:21 [#16] |
---|
A jaka to jest inna dokumentacja z przebiegu nauczania (oprócz tej oczywiście, o której mówią przepisy oświatowe)?
1. "Sprawdzone i ocenione pisemne prace ucznia są udostępniane uczniowi i jego rodzicom." i to jest bez żadnych wniosków ani innych pism, np. po sprawdzianie uczeń dostaje ten sprawdzian, albo jego kopię , może zrobić zdjęcie itp., może to pokazać rodzicom albo Ci przychodzą sobie obejrzeć do szkoły.
2. "Na wniosek ucznia lub jego rodziców dokumentacja dotycząca:
1)
egzaminu klasyfikacyjnego (...)
2)
egzaminu poprawkowego, (...)
3)
zastrzeżeń, o których mowa w art. 44n zastrzeżenia do oceny klasyfikacyjnej,
4)
oceniania ucznia, inna niż wymieniona w pkt 1–3 – jest udostępniana do wglądu uczniowi lub jego rodzicom."
czyli jak dla mnie w tym drugim przypadku jak dostanę takowy wniosek to wtedy patrzę, czy chodzi w nim o udostępnienie dokumentacji dotyczącej oceniania "innej" i odpowiadam na ten wniosek.
Mamy zapis ogólny : "Dokumentacja, o której mowa w.....statutu jest udostępniana do wglądu na terenie szkoły w obecności nauczyciela lub dyrektora w miejscu i czasie uzgodnionym między uczniem, bądź rodzicem a nauczycielem lub dyrektorem"
Jeszcze mi tak przyszło na myśl, że dokumentacja z przebiegu nauczania to jedna chyba szersze pojęcie niż dokumentacja oceniania ( z art.44e ust.7), bo np. uchwały rady, dokumentacja pedagoga, psychologa, i inne o których mowa w rozporządzeniu w sprawie sposobu prowadzenia (...) dokumentacji przebiegu nauczania (...)(tekst jedn.Dzu 2024 poz.50)
|
Jot | 18-03-2025 20:15:50 [#17] |
---|
Dzięki DJ. Chodziło mi właśnie o ust 5, widzę, że mamy prawie tak samo, więc myślę,ze jest ok. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|