Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Awans - może jesteście mądrzejsi......
strony: [ 1 ]
Monia20-08-2004 14:33:45   [#01]

Pomóżcie, bo ja mimo swojego, wydawało mi się szerokiego wykształcenia - nie rozumiem.

Otóż miałam to (nie)szczęście urodzić dziecko i staż kończę 20 września. Czyli dotyczą mnie wymagania egzaminacyjne po nowemu. Nieważne, że prawie całe wakacje pisałam opisy, analizy, sprawozdania i wiedziałam ,że mam spełnione 5 wymagań z tych poprzednich 8 (cieszyłam się bardzo).Miałam kilka publikacji w ogólnopolskich czasopismach, wieloletnią potwierdzoną współpracę z 3 fundacjami, wdrożony program, mnóstwo przedsięwzięć itp. wszystko udukomentowane, jasno i czytelnie. a teraz tych wymagań nie ma: Są inne -trzeba spełnić 3 z 6 i mam problem(chociaż wydawać by się mogło, że naprawdę B.Dużo zrobiłam).

1) opracowanie i wdrożenie programu na rzecz doskonalenia swojej pracy i podniesienia jakości pracy szkoły, MAM

2) stosowanie w pracy dydaktyczno - wychowawczej technologii informacyjnej i komunikacyjnej, NIECH MI KTOŚ WYJAŚNI O CO TU CHODZI - co to za technologia

3) umiejętność dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi nauczycielami,OK

4) realizację co najmniej trzech z następujących zadań:

a) opracowanie i wdrożenie programu dotyczącego działań edukacyjnych, wychowawczych, opiekuńczych lub innych związanych odpowiednio z oświatą, pomocą społeczną lub postępowaniem w sprawach nieletnich, NIE MAM BO WDROŻYŁAM 1-program, z opinią doradcy itd. (nie nazywam programem np pracy z uczniem zdolnym - może powinnam). Program musi wg. mnie mieć wszystkie cechy programu(uczyłam się o tym na kursie), opinię n-la dypl., przedstawiony i zatwierdzony do realizacji na RP itd.

b) prowadzenie otwartych zajęć, w szczególności dla nauczycieli stażystów i nauczycieli kontraktowych, lub prowadzenie zajęć dla nauczycieli w ramach wewnątrzszkolnego doskonalenia zawodowego,OK

c) wykonywanie zadań doradcy metodycznego, egzaminatora okręgowej komisji egzaminacyjnej, eksperta komisji kwalifikacyjnej lub egzaminacyjnej dla nauczycieli ubiegających się o awans zawodowy, rzeczoznawcy do spraw programów nauczania, podręczników, środków dydaktycznych, programów wychowania przedszkolnego; w przypadku nauczycieli szkół artystycznych - także konsultanta Centrum Edukacji Artystycznej, -NIESTETY NIE POWOŁANO MNIE JESZCZE JAKO EGZAMINATORA-bo ile osób zdawało nową maturę do tej pory?

d) poszerzenie zakresu działań edukacyjnych, wychowawczych, opiekuńczych lub innych związanych z zadaniami szkoły, TU ENIGMATYCZNE, czyli każde działanie poza nauczaniem przedmiotu?

e) wykonywanie samodzielnie lub we współpracy z innymi osobami innych zadań na rzecz edukacji, pomocy społecznej lub postępowania w sprawach nieletnich lub uzyskanie znaczących osiągnięć w pracy zawodowej, OK - chociaż też jak by się ktoś podzielił uwagami w tym zakresie byłabym wdzięczna

f) uzyskanie umiejętności posługiwania się językiem obcym na poziomie zaawansowanym - BEZ SZAZNS

Szególnie jak rozumieć pkt2. ust 2 ?

pomożecie? Ja oczywiście mam swoją opinię, a jestem ciekawa jaką będą mieli eksperci w Gdańsku, gdzie składam teczkę. Czekam na wasze mądre opinie.

Majka20-08-2004 14:49:38   [#02]

http://www.oskko.edu.pl/oskko/awans-czerwiec2004/wymaganianadyplomowanego.htm

A zajrzyj tu, bo ten punkt z technologią wydawał mi się inny....

Monia20-08-2004 14:57:56   [#03]

Ano właśnie ale na stronie MEN ogłoszono tą wersję, którą cytuję.

Różni się ona od wersji OSSKO! nie ma mowy o technonologii komputerowej tylko technologii informacyjnej i komunikacyjnej

No poszukam sobie w słowniku.

Dżoana20-08-2004 15:02:09   [#04]
Z tego co wiem jeśli zaczęłaś staż przed zmianami, to musisz spełnić stare wymagania.
Jolka N20-08-2004 15:06:28   [#05]
W projekcie na tej stronie pisze:
4)      realizację co najmniej czterech z następujących zadań:
a więc 4 z 8 czy 3 z 6 ?

A jak z publikacjami, czy te w internecie się liczą czy tylko w czasopiśmie oświatowym o zasięgu ogólnokrajowym lub regionalnym? W projekcie pisze:
b)      opracowanie co najmniej dwóch publikacji związanych z wykonywaną pracą lub referatów dotyczących przykładów własnej dobrej praktyki i opublikowanie ich w czasopiśmie oświatowym o zasięgu ogólnokrajowym lub regionalnym;

A § 8.pkt. 5) to są te "przypadki"?
Monia20-08-2004 15:12:16   [#06]

wersja OSSKO różni się znacząco od projektu na stronie MEN !

min. nie ma wogóle słowa o publikacjach....

Majka20-08-2004 15:38:09   [#07]

?

Na stronie menis:

"Projekt w wersji skierowanej
do konsultacji społecznych"

Na OSKKO:

"projekt roboczy rozporządzenia o awansie - do konsultacji OSKKO"

Sporo się różnią. Zgłupiałam :(

Dżoana20-08-2004 15:45:23   [#08]
Jeszcze raz chciałabym powiedzieć, że moim zdaniem i nie tylko, obowiązuje Cię stare rozporządzenie co do wymagań.
Dżoana20-08-2004 16:00:50   [#09]

Poczytaj sobie:

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=6283#FBK

Majka20-08-2004 16:15:27   [#10]

nie temu się dziwę :)

Dziwię się dwóm różnym projektom, skierowanym do "konsultacji społecznej".
Dżoana20-08-2004 16:17:24   [#11]

Ale przecież napisałaś:

...i staż kończę 20 września. Czyli dotyczą mnie wymagania egzaminacyjne po nowemu.

Monia20-08-2004 16:19:19   [#12]

czytałam ten wątek dokładnie. oczywiście że wymagania stażowe nie ulegną zmianie ale kwalifikacyjne (czyli teczka) po nowemu od 1 .09.

To min. wyczytałam w tym wątku, zresztą sama to podejrzewałam

I jeszcze jest ciekawa kwestia bo KN wchodzi od 31. 08, ale rozporządzenie jeszcze nie! I co? Jak ja mam przygotowywać dokumentację? staż kończę 20. 09. do 31. 10 muszę złożyć teczkę

Anka L20-08-2004 19:13:50   [#13]

monia

nie ma jeszcze nowego rozporządzenia

tak długo jak nie jest ogłoszone z wszelkimi terminami proceduralnymi, składasz dokumentację po staremu

sama zauważyłaś , ze projekty rozporządzeń są różne, nie wiadomo co będzie obowiązywało, więc lepiej się pospieszyć i zaraz po zakończeniu stażu składać dokumentację

:)

Kata20-08-2004 20:59:31   [#14]
Wiem, że w naszym kraju wszystko jest możliwe, ale czy w 20 dni da się pozmieniać teczkę? I czy układać inaczej skoro nie ma jeszcze rozporządzenia? Moim zdaniem powinnaś to robić po staremu.
jeannette20-08-2004 21:09:33   [#15]
Dziewczyny , dlaczego mówicie o zmianie dokumentacji? Gdzie to jest w projekcie? Chyba trochę panikujecie, nikt nie będzie wam kazał zmieniać dokumentacji, robicie wszystkie wymagania wynikające z waszego wvcześniej ustalonego PRZ , to co czeka tych, którzy są w trakcie stażu, to rozmowa  w trakcie komisji kwalifikacyjnej. Zmiana wymagań ( paragrafów tzw ;-) )wg nowego rozporządzenia obejmie tych, którzy zaczną staż w momencie wejścia tegoż rozp. w życie.
zgredek20-08-2004 22:02:21   [#16]
wniosek o podjęcie postępowania kwalifikacyjnego składa się wraz z dokumentacją

jaka to dokumentacja - to o tym mówi rozporządzenie o awansie

i w momencie złożenia wniosku - dokumentacja musi być zgodna z tym co jest o niej napisane w rozporządzeniu aktualnym w dniu złożenia wniosku

w tej chwili rozporządzenie stare obowiazuje

ale jeśli np. od dnia 15 września będzie zmiana rozporządzenia, to wniosek złozony np. 16 września wraz z dokumentacją musi być zgodny z tym zmienionym
jeannette20-08-2004 22:14:08   [#17]

Tak, ale w projekcie nadal to samo, jeśli chodzi o dokumentację: opisy i analizy oraz sprawozdania z literek http://oskko.vulcan.pl/oskko/awans-czerwiec2004/rodzajdokumentacji.htm

zgredek20-08-2004 22:20:41   [#18]
nie patrz na ten

dzisiaj na stronach MENiS ukazał się nowy projekt do kosultacji

i tam są te różnice, o których piszą monia i Majka

zauważ, że ten, który na OSKKO to roboczy

ten na MENiSie to już taki ulepszony:-)

------------------------------

i ukazał się już Dziennik Ustaw Nr 181 z 20 sierpnia - do tej pory nie opublikowano rozporządzenia, więc nie wejdzie już 1 września

a co jeszcze myslę na ten temat, to za chwilę;-)
jeannette20-08-2004 22:23:14   [#19]
no tak, siedzę na menisie, patrzyłam i nic, a ja po prostu nie odświeżyłam strony, już lecę czytać ;-)
jeannette20-08-2004 22:37:34   [#20]
§ 16. jest bez sensu, jeśli ktoś rozpoczął wg obecnego rozp. a w dniu wejscia nowego  nie będzie w trakcie wszczętego postępowania kwalifikacyjnego, ma składać dokumenty wg nowego, gdzie są inne wymagania? Chyba  nie za bardzo kumata jestem...
zgredek20-08-2004 22:47:29   [#21]
e, tam zaraz nie bardzo kumata

tak na Twoje pytanie - dobrze myślisz

---------------------

postepowanie kwalifikacyjne lub egzaminacyjne zaczyna się złożeniem wniosku

§ 16 dotyczy tych uczniów, którzy już złozyli wnioski
zgredek20-08-2004 22:48:45   [#22]
o jejku, rany!

hihihi

nauczycieli oczywiście dotyczy! a nie uczniów :-))))))))))))))
Majka21-08-2004 14:16:00   [#23]

co autor miał na myśli?

) podejmować działania mające na celu doskonalenie warsztatu i metod pracy, w tym doskonalenie umiejętności stosowania technologii informacyjnej i komunikacyjnej,

komunikacja (słownik języka polskiego)
  rz. ż IIa, blm
1.
‘łączność pomiędzy oddalonymi od siebie miejscami za pomocą środków transportu, linii telefonicznych itp.’
2.
‘środki służące do utrzymywania tej łączności’
3.
‘przewożenie ludzi i towarów’
4.
‘przekazywanie wiadomości, porozumiewanie się’
komunikacja (słownik wyrazów obcych)
  (łc. communicatio ‘udzielenie; rozmowa’)
1.
wszelka forma wymiany informacji za pomocą znaków między istotami żyjącymi (ludźmi, zwierzętami), a także między ludźmi i maszynami; porozumiewanie się, przekazywanie informacji.
2.
adm., polit. dział gospodarki zajmujący się przenoszeniem lub transportem osób lub towarów, a także porozumiewaniem się ludzi na odległość.
3.
mat., tech., infor. w cybernetyce - przekazywanie informacji między układami lub między układem a otoczeniem.
4.
językozn. porozumiewanie się ludzi za pomocą środków językowych lub niejęzykowych (np. gestykulacji, mimiki).

technologia (słownik języka polskiego)
  rz. ż IIb, blm ‘metoda obróbki i przeróbki materiałów; także: nauka o tych procesach’
technologia (słownik wyrazów obcych)

(gr. téchne ‘sztuka; rzemiosło’ + lógos ‘nauka’) ogół procesów służących do wytwarzania lub przetwarzania materiałów, surowców i towarów naturalnych, półproduktów oraz gotowych wyrobów; także ciąg czynności produkcyjnych wytworzenia danego produktu;

Jak wejdzie ta wersja, to znowu potrzebne będą całe stosy interpretacji dodatkowych:( 

Wrócę do pytania Moni: co to jest technologia komunikacyjna? (jeśli informacyjna jest "i")

jeannette21-08-2004 14:32:18   [#24]
TI to połączenie technologii informatycznej z technologiami pokrewnymi i obejmuje informatykę , komputery, informację i komunikację, stąd użyte słowo komunikacyjna. Informacji towarzyszą dziś procesy i działania , stąd takie dziwne użycie słowa technologia, korzystanie z informacji w necie to proces wynikający z technicznych możliwości, no i tyle na ten temat po krótce ;) TI- proces przetwarzania informacji ,TKomunik. -  proces komunikacyjny :-)
Majka21-08-2004 14:58:41   [#25]

Nie masz wrażenia, że to wszystko jest synonimiczne? :)))  O dziwność sformułowania tego punktu mi chodzi :)

jeannette21-08-2004 15:09:15   [#26]
pan Sysło by się obraził ;) przyzwyczaiłam się do tego nazewnictwa, wszak w szkole ponadgimnazjalnej jest właśnie technologia informacyjna nauczana ;-)
Majka21-08-2004 15:15:10   [#27]

:)))

i komunikacyjna?
AnJa21-08-2004 15:19:19   [#28]
A w podstawówce jest np. wychowanie komunikacyjne.

Co to znaczy technologia komunikacyjna w tym aspekcie: wystarczy mieć prawo jazdy, czy trzeba mieć skopńczoną zawódówke : mechanik maszyn i urządzeń rolniczych?
jeannette21-08-2004 15:24:32   [#29]
hmm, technologia informatyczna rozbita na informacyjną i komunikacyjną ;-))) OSKKO poświadczy, że się komunikujesz ;-)
Majka21-08-2004 15:28:48   [#30]

"doskonalenie umiejętności stosowania technologii informacyjnej"

Wszystko rozumiem, wiem, o co ma zabiegać nauczyciel

"technologia komunikacyjna" - doskonalić technologię porozumiewania się? bezpośredniego czy przez internet koniecznie ? ćwiczyć miny? zrobić  nową kategorię prawa jazdy?

AnJa21-08-2004 15:30:30   [#31]
Aha! A zgredek (jako że parokrotnie  wyjaśniała, co napisałem tu pisząc) to nawet zaświadczenie, że emulaterem  jest dostanie.
zgredek21-08-2004 15:39:11   [#32]
o kurczątko!

to ja takim emu jestem?

to od strusia?

bo jakoś ni w ząb nie rozumiem;-)
jeannette21-08-2004 15:42:14   [#33]
Majka wiem, że może być dziwne to połączenie słów, ale informatyk nie będzie się dziwił. Faza komunikacji jest właściwie przed nami i chrakteryzuje się pełną integracją TI  oraz zastosowaniem sieci komp dla celów komunikacji i współpracy użytkowników komputerów nie tylko w szkole ale i poza nią. Komputery uczniów i nauczycieli powinny być połączone w sieci a TI wykorzystywana do wszystkich przedmiotów, nauczanie ma być twórcze. Wiem doskonale, że to zwykłe mżonki na dzień dzisiejszy. O ile w innych krajach cywilizowanych faza komunikacji wprowadzona została już dawno, to u nas możemy sobie pomarzyć o skomputeryzowaniu całej szkoły. Dlatego dziwnie brzmi technologia komunikacyjna, bo trudno o nią w naszych szkołach. My dopiero wstępujemy w ten etap, a wstępować będziemy długo ;-) Ale zapewniam cię , że ten zwrot funkcjonuje już od kilku lat:-)
Majka21-08-2004 15:51:44   [#34]

a widzisz.... :)

Ani trochę nie jestem informatykiem. Większość nauczycieli w naszej szkole też nie :)

Skoro piszesz, że praktyczne zastosowanie tego połączenia wszystkiego ze wszystkim jest jeszcze w sferze marzeń szkolnych, to dlaczego znalazło się jako propozycja wymogu niezbędnego przy awansie, który ma wejść niedługo?

jeannette21-08-2004 15:57:13   [#35]
no cóż, przecież można np. na języku obcym z uczniami znaleźć szkołę chętną do prowadzenia  korespondencji  elektronicznej, ty możesz komunikować się z uczniami podczas prac np. metodą projektu, zrobić coś z innymi nauczycielami, na pewno nie zabraknie ci pomysłów :-) komunikujesz się też z innymi nauczycielami na forum, w celach własnego rozwoju, może być to jakiś kurs internetowy, wszystko co służy porozumiewaniu się, to tylko tak brzmi a w rzeczywistości okaże się łatwe ;-) łatwiejsze niż to ,że Zgredek emuluuje AnJę ;-)
zgredek21-08-2004 16:00:33   [#36]
no teraz to już zupełnie zgłupiałam

co to ja AnJi robię - litości wytłumaczcie mi

to co o tych komunikowaniach piszecie to jakoś rozumiem, ale tego emu nie:-(
jeannette21-08-2004 16:06:08   [#37]

Zgredku emulujący(?)

na emulatorach czy emulaterach to ja się nie znam , ale coś mi się wydaje, że chodzi o to , że Zgredku tłumaczysz AnJę na język innym dostępny czyli zrozumiały?  AnJa tłumacz się :-)
Majka21-08-2004 16:13:04   [#38]

jeannette, nie o siebie marudzę (jestem omszałym dyplomowanym:).

Zastanawiam się, co np. kolega uczący wf mógłby w tej dziedzinie nowo nazwanej czynić :) 

To, co opisałaś, niczym się nie różni od poprzedniego wymogu (zastosowanie komputera w pracy). Gdzie więc - i czy w ogóle - nowość? Czy jeno słowna?

(Zgredku, może jesteś jak emu: wszyscy słyszeli, że jest, a nikt nie widział:))

AnJa21-08-2004 16:15:50   [#39]
Też się nie znam na  emulatorach.

Dziecko to stosuje: jak jest jakaś gierka pisana np. na PS 2 (takie konsole podłączane do telewizora) to żeby w nią zagrać na pececie trzeba zainstalowaźć emulator ( taki tłumaczo-przystosowywacz).

Wracając więc do Ciebie: nie potrzebujesz zaświadczenia, że umiesz posługiwać się technologia komunikacyjną. Ty po prostu częścią tej technologii jesteś:-)
jeannette21-08-2004 16:24:12   [#40]
Majka, no po to są te słowa, żeby coś uczynić bardziej mądrym, niezrozumiałym, trudniejszym, postępowym, ogłupiającym i ja wiem czym tam jeszcze? Cały ten projekt budzi we mnie wątpliwości, jak ten język, podobne punkty z programem itd... Ja też mam to za sobą ( świeżo) ale czytam te cuda i jestem przeciwna udziwnianu, dla mnie wymagania powinny być jasno, prosto i zwięźle sformułowane, żeby kazdy ubiegający się wiedział o co chodzi a nie dumał przy planowaniu swego rozwoju , co to ma być i czy to ma być akurat to... Tak więc wedlug mnie to jeno słowa ;-)
jerzyk21-08-2004 19:38:02   [#41]

trochę cierpliwości :-)))

na definicje trzeba jeszcze trochę poczekać, bo sie nad nią pracuje

tu temat wywołano:

Informacja z posiedzenia Rady ds. Edukacji Informatycznej i Medialnej (15.04.2004)
"Definicja technologii informacyjnej.

Dr Morbitzer przedstawił Radzie propozycję definicji technologii informacyjnej. Po dyskusji Rada postanowiła wrócić do tego zagadnienia na kolejnych posiedzeniach."

ale na kolejnym posiedzeniu do tematu nie wrócono

http://www.menis.gov.pl/oswiata/ed_infor/pos-16.htm

i nie wiadomo kiedy to nastąpi :-))

"Termin następnego posiedzenia Rady nie został ustalony. Decyzja podjęta zostanie w terminie późniejszym."

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]