Forum OSKKO - wątek

TEMAT: świadectwo -żądanie MOPSU
strony: [ 1 ]
Anna Zakrzewska06-07-2022 12:45:36   [#01]

MOPS zwrócił się do szkoły abyśmy przesłali oryginały świadectwa ucznia, arkusz ocen i kartę zdrowia. Podstawę jaką podali to art. 190a Ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej. 

Czy mam prawo przesłać im takie dokumenty.

Jestem prawie pewna że nie. 

Z góry dziękuję za odpowiedzi

malmar1506-07-2022 14:54:30   [#02]

Art. 190a. 

Obowiązek udzielania informacji na wniosek podmiotu uprawnionego

Sądy, organy i jednostki organizacyjne są obowiązane niezwłocznie, nie później jednak niż w terminie 7 dni, udostępnić lub udzielić na wniosek podmiotu realizującego zadania w zakresie wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej niezbędnych informacji, które mają znaczenie w realizacji zadań wynikających z niniejszej ustawy.

Oryginał świadectwa dostaje uczeń/rodzic, więc to raczej tam powinni się zwrócić.

A po co MOPS-owi takie dokumenty?

rzewa06-07-2022 16:06:11   [#03]

będzie obowiązek przekazania jeśli MOPS wykaże, że te dokumenty są niezbędne do realizacji zadania/zadań MOPS-u

czyli musi podać w jakim celu tych dokumentów potrzebuje

Anna Zakrzewska06-07-2022 16:10:58   [#04]

No właśnie nie wiem po co, nie napisali tego po co je chcą.  Chcą oryginały w/w dokumentów. Rodzic świadectwa jeszcze nie odebrał bo odbiorą razem z zaświadczeniem z egz. 8-klasisty. Zawsze chcieli tylko opinię o uczniu.  

W tym przepisie jest o niezbędnych informacjach a nie dokumentach. 

Nie wiem jak odpisać na takie pismo. Chyba napiszę żeby podali na jakiej podstawie chcą wydania takich dokumentów i uzasadnili swoje żądanie oraz że nasze przepisy zezwalają na przekazanie tych dokumentów tylko rodzicowi/pełnoletniemu uczniowi.

Co Wy na to?

rzewa06-07-2022 16:17:54   [#05]

baa... oryginału arkusza ocen nie masz prawa przekazywać nikomu -> przekazujesz zawsze odpis (kopię) bo oryginał jest w szkole