Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
gliosze świadectw drukiem ścisłego zarachowania? |
olaszyma | 06-06-2022 13:41:41 [#01] |
---|
Czy prawdą jest, że zgodnie z zapisami nowego (zeszłorocznego) rozporządzenia o drukach szkolnych gilosze też powinny być traktowane jak druki ścisłego zarachowania, bo maja swój nowy, niepowtarzalny numer? Czy można wykorzystać posiadane w szkole starsze gilosze? |
KasiaZS5 | 08-06-2022 10:26:19 [#02] |
---|
ja gilosze mam od zawsze jako drugi ścisłego zarachowania..... i co tzn nowe? jakie numery? zamawiałam w marcu i przyszły mi takie same jak zawsze różniące się kolorem lub wymiarem.
|
Skimir | 08-06-2022 10:50:12 [#03] |
---|
Właśnie z tą ścisłością zarachowania jest jakoś dziwnie.
Gilosz można kupić bez najmniejszego problemu, stacjonarnie, przez internet. Więc jaki sens jest w rozliczaniu giloszy? Jakby "zarachowanie" się z jakiś powodów nie zgadzało i miałby być z tego problem to można dokupić brakującą ilość i bilans się zgodzi.
Prowadzimy to rozliczenie chyba z powodu jakiejś "tradycji", sekretariat ma ilość na zamówieniu, ilość wydanych giloszy wychowawcom, ilość uszkodzonych (anulowanych)... Zastanawiam się tylko po co. |
Ania | 08-06-2022 13:14:08 [#04] |
---|
Gilosze nie są drukami ścisłego zarachowania.
W § 5 ust. 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z 27.08.2019 r. w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków (Dz.U. z 2019 r. poz. 1700 ze zm.) wymienione są rodzaje druków ścisłego zarachowania, nie ma wśród nich giloszy.
Gilosz staje się drukiem ścisłego zarachowania w chwili wydrukowania (nawet z pomyłką, błędnego) świadectwa.
Zatem nie ewidencjonuje się giloszy, jedynie świadectwa. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|