Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Uczeń odszedł i wrócił
strony: [ 1 ]
Skimir30-05-2022 09:53:01   [#01]

Dzień dobry

W jaki sposób obsłużyć dokumentację szkolną dla ucznia który był zapisany do szkoły w tym roku szkolnym, następnie przeniósł się do innej i po miesiącu wrócił?

1. Księga uczniów - wpis od nowa z nowym numerem w księdze uczniów?

2. Arkusz ocen - zamknąć poprzedni arkusz ocen (wydać kopię do nowej szkoły); utworzyć nowy arkusz ocen, załączyć kopię arkusza ocen ze szkoły w której był przez miesiąc? (w zasadzie będą to tylko pierwsze strony arkusza).

3. Dziennik firmy V (pytanie do użytkowników) - uczeń był normalnie zapisany do oddziału, później został skreślony z uwagi na przeniesienie do innej szkoły. Czy po jego powrocie powinno się założyć nowy rekord czy ponownie przywrócić go do statusu ucznia aktywnego? Instrukcja V mówi aby go ponownie zapisać zaczynając od księgi uczniów. Pytanie czy wtedy nowy-stary uczeń będzie mieć swoją historię ocen, frekwencji itp, czy będzie w dzienniku "czysty"?

post został zmieniony: 30-05-2022 09:55:43
alis30-05-2022 12:24:09   [#02]

Skimir, miałam podobnie rok temu ;)

1. tak

2. tak

3. nie wiem;)

an30-05-2022 17:47:53   [#03]

3. skoro ucznia wpisujemy pod nowym nr w ksiedze uczniów to wprowadzamy do e-dziennika jako nowo ucznia. 

rzewa30-05-2022 19:54:53   [#04]

1. tak

2. tak

3. nowy rekord - w dzienniku będzie "czysty" ale nie w głowach n-li :-)

Skimir30-05-2022 20:41:04   [#05]

Właśnie przewertowałem możliwości dziennika V. Jest tak jak się spodziewałem - próba wpisania tego ucznia ponownie kończy się komunikatem, że uczeń o takim peselu już w księdze uczniów figuruje. Dziennik odsyła do funkcji przypisania - trzeba ponownie wyciągnąć ucznia z księgi, zmienić jego status ze "skreślony" na "uczeń", przypisać nowy numer w księdze z księgi uczniów.

Wtedy uczeń pojawia się na liście w oddziale, w swojej kartotece ma historię - od kiedy do kiedy był uczniem naszej szkoły, kiedy się przeniósł, kiedy został ponownie zapisany.

Więc niby nowy ale stary :-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]