Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
"Godziny ujemne" a L4 |
Novice | 21-05-2022 16:24:19 [#01] |
---|
Dzień dobry, w mojej placówce (szkoła średnia) funkcjonuje tzw. "koszyk nadgodzin" - nauczyciel wypracowuje nadgodziny, które są odkładane na później, by uzupełnić etat po odejściu klas maturalnych. W związku z powyższym mam pytanie dot. określonej sytuacji: nauczyciel jest obecnie na minusie każdego tygodnia 6 godzin, ma odpowiednią liczbę godzin w koszyku, ale w tym tygodniu przeszedł na L4 po 2 dniach pracy. Wg mnie nadal odliczam brakujące 6 godzin, ale nauczyciel twierdzi, że powinienem odliczyć jedynie dni, gdy nie był na zwolnieniu , czyli 2,4 godziny. |
AnJa | 21-05-2022 16:39:55 [#02] |
---|
Niekoniecznie zrozumiałe jest to co napisałeś - ale nie umiem tego zrozumiale napisać, bo chyba się nie da:-)
Problem znam. Generalnie: każda nieobecność w okresie po odejściu maturzystów pomniejsza liczbę godzin ujemnych, czyli jest kkorzystna dla kieszeni nauczyciela. |
annamaria | 21-05-2022 17:12:41 [#03] |
---|
tak postępuje wiele samorządów organów prowadzących /powiatów/....................własnie do czasu kiedy wystąpi taki przypadek -potrącanie godzin ponadwymiarowych od września na poczet maja i czerwca:( post został zmieniony: 21-05-2022 17:13:01 |
rzewa | 21-05-2022 17:15:48 [#04] |
---|
To wszystko powinna precyzyjnie regulować uchwała OP podjęta na podstawie art 42 ust 7 pkt 1 KN i od jej zapisów zależy to, jak należy postąpić w tym konkretnym wypadku |
AnJa | 21-05-2022 20:29:19 [#05] |
---|
Z przyjemnością propozycje takiego precyzyjnego zapisu przeczytam :-) A organy stanowiące powiatów i miast na prawach powiatu być może nawet będą wdzięczne. |
MKJ | 21-05-2022 22:26:13 [#06] |
---|
Moim zdaniem, w przypadku braku odpowiednich regulacji, godziny ponadwymiarowe należy rozliczać tak, jak się rozlicza godziny z pensum - w okresie od początku września do końca kwietnia nauczyciel "nadpracowuje" brakujące godziny w okresie maj-czerwiec.
Czyli:
1) nauczyciel ma godziny ponadwymiarowe zarówno w I okresie (wrzesień-kwiecień), jak i w II (maj-czerwiec) - rozliczenie jest proste i następuje za faktyczną liczbę zrealizowanych godzin ponadwymiarowych, większą w I okresie i mniejszą w II okresie;
2) nauczyciel ma godziny ponadwymiarowe w I okresie, ale w II już nie ma i na dodatek jego liczba godzin spada poniżej pensum - w takim przypadku godziny ponadwymiarowe w I okresie powinny być pomniejszone o liczbę godzin brakującą do pensum w II okresie i wypłacane tylko w I okresie.
Zatem godziny brakujące do pensum już zostały odliczone i w II okresie nie ma podstaw do ich odbierania. |
Novice | 22-05-2022 14:46:44 [#08] |
---|
System "odziedziczyłem", ale w sumie uważam, że jest dużo bardziej sprawiedliwy dla każdej ze stron, niż uśrednienie. Do tej pory funkcjonował raczej bez problemów. Regulamin OP nie przewidział takiej sytuacji.
Link do umieszczonego powyżej regulaminu również nie rozwiązuje tej kwestii. post został zmieniony: 22-05-2022 14:47:25 |
rzewa | 22-05-2022 15:38:28 [#09] |
---|
Jak najbardziej rozwiązuje
:-) |
AnJa | 22-05-2022 15:50:25 [#10] |
---|
Par.1.5 dotyczy tej sytuacji. Acz jak wyglada jego stosowanie w praktyce przy krótkotrwałyn l-4 nie wiem. |
parkerpl | 23-05-2022 09:48:28 [#11] |
---|
#1 Podaj proszę ile godzin pracy wypracowałby w każdym dniu, gdyby nie był na zwolnieniu i w które dni był. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|