Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Emerytura a nagroda jubileuszowa - wątpliwości
strony: [ 1 ]
Danusia06-05-2022 21:30:45   [#01]

Bardzo proszę o radę w następującej sprawie:

Nauczycielka (forma zatrudnienia – mianowanie) w lutym br. ukończyła 62 lata. Od nowego roku szkolnego ma zamiar przejść na emeryturę. Zgodnie z przepisami oświatowymi powinna złożyć stosowny wniosek do końca maja br., a na emeryturę przejść z dniem 31 sierpnia 2022 r. (z końcem roku szkolnego). Przepracowała 39 lat. Jednak gdyby odeszła na emeryturę z końcem września, przysługiwałaby jej nagroda jubileuszowa po 40 latach pracy. Jako pracodawcy zależy mi na tym, aby nauczycielka tę nagrodę dostała, jednak chcę przeprowadzić procedurę zgodnie z prawem. Stąd moje pytania i wątpliwości:

1. W jaki sposób i kiedy nauczycielka powinna złożyć wniosek o rozwiązanie umowy tak, aby nabyć prawo do nagrody jubileuszowej?

2. Czy jest możliwość rozwiązania umowy z nauczycielem, który chciałby przejść na emeryturę z dniem 30 września za porozumieniem stron ?                                            

3. Czy nauczycielka musi złożyć wniosek do końca maja (trzymiesięczne wypowiedzenie – jednak wówczas nagroda jubileuszowa nie będzie jej przysługiwała, bo w myśl przepisów powinna przejść na emeryturę z końcem roku szkolnego tj. 31 sierpnia)?

4. Czy nauczycielka może złożyć wniosek o emeryturę do końca czerwca z terminem zakończenia pracy 30 września (wówczas nabyłaby prawo do nagrody jubileuszowej)?

5. Czy w przypadku porozumienia stron nauczycielka może złożyć wniosek w dowolnym czasie przed wrześniem i pracować do końca września?

Będę wdzięczna Forumowiczom za wskazówki.

halinah06-05-2022 22:16:51   [#02]

Zgodnie z art. 47 ust. 1 pkt 5 Karty Nauczyciela za wieloletnia pracę nauczyciel otrzymuje nagrodę jubileuszową, przy czym za 40 lat pracy wynosi ona 250% wynagrodzenia miesięcznego.

Aktem wykonawczym do tej ustawy jest rozporządzenie MENiS z dnia 30 października 2001 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania okresów pracy i innych okresów uprawniających nauczyciela do nagrody jubileuszowej oraz szczegółowych zasad jej obliczania i wypłacania. Zgodnie z jego § 4, w przypadku rozwiązania stosunku pracy w związku z przejściem na emeryturę lub rentę z tytułu niezdolności do pracy nauczycielowi, któremu brakuje mniej niż 12 miesięcy do nabycia prawa do nagrody, licząc od dnia rozwiązania stosunku pracy, przysługuje nagroda jubileuszowa. 

Danusia06-05-2022 22:35:46   [#03]

Dziękuję za odpowiedź.

Ten przepis znam.

Chodzi mi o to, co "zrobić", żeby nauczycielka miała mniej niż 12 miesięcy.

W sierpniu br. będzie miała "równe" 39 lat pracy.

Stąd moje pytania.

Pozdrawiam : )

gronostaj06-05-2022 23:12:16   [#04]

to dogadajcie sie i na zasadzie porozumienia stron niech odejdzie we wrzesniu.

Martuta06-05-2022 23:12:28   [#05]

Karta Nauczyciela przewiduje również rozwiązanie stosunku pracy z nauczycielem zatrudnionym na podstawie mianowania na mocy porozumienia stron, w przypadku n-li mianowanych -Na podstawie art. 23 ust. 4 pkt 1 KN.  Jeżeli dyrektor wyrazi zgodę na taki tryb rozwiązania, wówczas nie ma przeszkód prawnych na rozwiązanie umowy w dowolnym momencie. W tym przypadku należy rozwiązać umowę  wtedy, kiedy nauczycielce do emerytury  będzie brakować mniej niż 12 miesięcy, czyli  np. 30 września.

Danusia07-05-2022 06:33:39   [#06]

Dziękuję I pozdrawiam.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]