Bardzo proszę o radę w następującej sprawie:
Nauczycielka (forma zatrudnienia – mianowanie) w lutym br. ukończyła 62 lata. Od nowego roku szkolnego ma zamiar przejść na emeryturę. Zgodnie z przepisami oświatowymi powinna złożyć stosowny wniosek do końca maja br., a na emeryturę przejść z dniem 31 sierpnia 2022 r. (z końcem roku szkolnego). Przepracowała 39 lat. Jednak gdyby odeszła na emeryturę z końcem września, przysługiwałaby jej nagroda jubileuszowa po 40 latach pracy. Jako pracodawcy zależy mi na tym, aby nauczycielka tę nagrodę dostała, jednak chcę przeprowadzić procedurę zgodnie z prawem. Stąd moje pytania i wątpliwości:
1. W jaki sposób i kiedy nauczycielka powinna złożyć wniosek o rozwiązanie umowy tak, aby nabyć prawo do nagrody jubileuszowej?
2. Czy jest możliwość rozwiązania umowy z nauczycielem, który chciałby przejść na emeryturę z dniem 30 września za porozumieniem stron ?
3. Czy nauczycielka musi złożyć wniosek do końca maja (trzymiesięczne wypowiedzenie – jednak wówczas nagroda jubileuszowa nie będzie jej przysługiwała, bo w myśl przepisów powinna przejść na emeryturę z końcem roku szkolnego tj. 31 sierpnia)?
4. Czy nauczycielka może złożyć wniosek o emeryturę do końca czerwca z terminem zakończenia pracy 30 września (wówczas nabyłaby prawo do nagrody jubileuszowej)?
5. Czy w przypadku porozumienia stron nauczycielka może złożyć wniosek w dowolnym czasie przed wrześniem i pracować do końca września?
Będę wdzięczna Forumowiczom za wskazówki. |