Forum OSKKO - wątek

TEMAT: arkusz ocen dla dziecka z Ukrainy
strony: [ 1 ]
klagor04-05-2022 09:54:48   [#01]

W marca przyjęłam do szkoły dziecko  z Ukrainy do klasy 4 SP . Na dzień dzisiejszy chłopiec wrócił z mamą na Ukrainę. Czy zakładamy dla niego arkusz?

mala106-05-2022 08:35:46   [#02]

Pytanie trochę obok tematu wątku.

Uczeń z Ukrainy zapisany do szkoły 7 kwietnia jest nieobecny przez większość czasu, co za tym idzie nie uzyskał żadnych ocen. Jak powinna wyglądać klasyfikacja- egzaminy klasyfikacyjne z wszystkich przedmiotów; przy ewentualnych jedynkach egzaminy poprawkowe,niepromowany? Czy dogadać się z rodzicem- niech kończy ukraińską szkołę.

Malmar6406-05-2022 13:51:14   [#03]

Sama mam problem z uczniami z Ukrainy w klasie ósmej , ponieważ będą pisać egzamin ósmoklasisty , ale co ze świadectwem ukończenia szkoły , skoro nie mam żadnych dokumentów , aby wpisać ocenę np. z muzyki , plastyki,.... Proszę o podpowiedź co Wy z tym zrobicie?

Skimir06-05-2022 14:33:19   [#04]

To musisz zastosować zapisy z rozporządzenia o przechodzeniu uczniów pomiędzy szkołami różnych typów.

Albo - umożliwiasz uczniowi uczęszczanie na odpowiednie zajęcia (np. plastykę, muzykę) i tam go nauczyciel ocenia;

albo - dajesz wymagania edukacyjne i organizujesz egzamin klasyfikacyjny.

Nawet jeśli mieliby jakieś dokumenty, świadectwa to nie masz podstawy do uznania, że jakiś przedmiot zaliczyli i można przepisać ocenę.

post został zmieniony: 06-05-2022 14:36:43
rzewa06-05-2022 18:56:17   [#05]

nie można "dać wymagań edukacyjnych i organizować egzaminu klasyfikacyjnego", jeśli uczeń nie zmienia typu szkoły

należy też pamiętać, że egzamin klasyfikacyjny przeprowadza się tylko na wniosek ucznia (rodzica, opiekuna)

Malmar6406-05-2022 18:59:30   [#06]

Wszystko to wiem tylko że Ci uczniowie z Ukrainy i tak nie bardzo znają język polski  a tu jeszcze brak ocen z przyrody , muzyki , plastyki , techniki i egzamin klasyfikacyjny . Dodatkowo już mają stres bo za trzy tygodnie pisza egzamin. 

Skimir06-05-2022 19:26:03   [#07]

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 21 sierpnia 2019 r. w sprawie szczegółowych warunków przechodzenia ucznia ze szkoły publicznej [itd.]

3. W przypadku ucznia przechodzącego ze szkoły jednego typu do szkoły tego samego typu lub szkoły innego typu, który w szkole, z której przechodzi, nie realizował obowiązkowych zajęć edukacyjnych, które zostały zrealizowane w oddziale szkoły, do której przechodzi, dyrektor szkoły zapewnia uczniowi warunki do zrealizowania treści nauczania z tych zajęć, do końca danego etapu edukacyjnego. 

4. Jeżeli z powodu rozkładu zajęć edukacyjnych lub innych ważnych przyczyn nie można zapewnić uczniowi, o którym mowa w ust. 3, warunków do zrealizowania treści nauczania z obowiązkowych zajęć edukacyjnych, które zostały zrealizowane w oddziale szkoły, do której uczeń przechodzi, dla ucznia przeprowadza się egzamin klasyfikacyjny z tych zajęć. 

Rzewa, tu nie ma mowy o wniosku rodzica, opiekuna. O ile nie da się zapewnić warunków to możliwy jest egzamin klasyfikacyjny - a przed nim wypadałoby określić wymagania edukacyjne bo jak inaczej ten egzamin zrealizować.

Malmar6409-05-2022 18:32:29   [#08]

Dziękuję za podpowiedź . Skorzystam z punktu 3 tego rozporządzenia. Pytanie : jak dokumentować prowadzenie zajeć , czy załozyc dziennik zajęć innych i tam zapisywać zajęcia z muzyki , plastyki , techniki i przyrody? 

Czy doumentować to w inny sposób ?

rzewa09-05-2022 18:46:16   [#09]

wpisać te zajęcia do dziennika lekcyjnego tej klasy, do której uczeń jest zapisany

z tym, że zajęcia te będą obowiązywać tylko tego ucznia, a pozostałych nie

kaef10-05-2022 08:27:12   [#10]

A jeśli uda mi się wyłuskać z ukraińskiej szkoły oceny z plastyki, muzyki, techniki i przyrody (uczniowie mieli takie przedmioty), to mogę je wpisać na świadectwie ukończenia szkoły?

post został zmieniony: 10-05-2022 08:28:06
izael10-05-2022 08:28:25   [#11]

kaef, działasz w stanie wyższej konieczności:)

zdecydowanie przepisałabym:)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]