Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
arkusz ocen dla dziecka z Ukrainy |
klagor | 04-05-2022 09:54:48 [#01] |
---|
W marca przyjęłam do szkoły dziecko z Ukrainy do klasy 4 SP . Na dzień dzisiejszy chłopiec wrócił z mamą na Ukrainę. Czy zakładamy dla niego arkusz? |
mala1 | 06-05-2022 08:35:46 [#02] |
---|
Pytanie trochę obok tematu wątku.
Uczeń z Ukrainy zapisany do szkoły 7 kwietnia jest nieobecny przez większość czasu, co za tym idzie nie uzyskał żadnych ocen. Jak powinna wyglądać klasyfikacja- egzaminy klasyfikacyjne z wszystkich przedmiotów; przy ewentualnych jedynkach egzaminy poprawkowe,niepromowany? Czy dogadać się z rodzicem- niech kończy ukraińską szkołę. |
Malmar64 | 06-05-2022 13:51:14 [#03] |
---|
Sama mam problem z uczniami z Ukrainy w klasie ósmej , ponieważ będą pisać egzamin ósmoklasisty , ale co ze świadectwem ukończenia szkoły , skoro nie mam żadnych dokumentów , aby wpisać ocenę np. z muzyki , plastyki,.... Proszę o podpowiedź co Wy z tym zrobicie? |
Skimir | 06-05-2022 14:33:19 [#04] |
---|
To musisz zastosować zapisy z rozporządzenia o przechodzeniu uczniów pomiędzy szkołami różnych typów.
Albo - umożliwiasz uczniowi uczęszczanie na odpowiednie zajęcia (np. plastykę, muzykę) i tam go nauczyciel ocenia;
albo - dajesz wymagania edukacyjne i organizujesz egzamin klasyfikacyjny.
Nawet jeśli mieliby jakieś dokumenty, świadectwa to nie masz podstawy do uznania, że jakiś przedmiot zaliczyli i można przepisać ocenę. post został zmieniony: 06-05-2022 14:36:43 |
rzewa | 06-05-2022 18:56:17 [#05] |
---|
nie można "dać wymagań edukacyjnych i organizować egzaminu klasyfikacyjnego", jeśli uczeń nie zmienia typu szkoły
należy też pamiętać, że egzamin klasyfikacyjny przeprowadza się tylko na wniosek ucznia (rodzica, opiekuna) |
Malmar64 | 06-05-2022 18:59:30 [#06] |
---|
Wszystko to wiem tylko że Ci uczniowie z Ukrainy i tak nie bardzo znają język polski a tu jeszcze brak ocen z przyrody , muzyki , plastyki , techniki i egzamin klasyfikacyjny . Dodatkowo już mają stres bo za trzy tygodnie pisza egzamin. |
Skimir | 06-05-2022 19:26:03 [#07] |
---|
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 21 sierpnia 2019 r. w sprawie szczegółowych warunków przechodzenia ucznia ze szkoły publicznej [itd.]
3. W przypadku ucznia przechodzącego ze szkoły jednego typu do szkoły tego samego typu lub szkoły innego typu, który w szkole, z której przechodzi, nie realizował obowiązkowych zajęć edukacyjnych, które zostały zrealizowane w oddziale szkoły, do której przechodzi, dyrektor szkoły zapewnia uczniowi warunki do zrealizowania treści nauczania z tych zajęć, do końca danego etapu edukacyjnego.
4. Jeżeli z powodu rozkładu zajęć edukacyjnych lub innych ważnych przyczyn nie można zapewnić uczniowi, o którym mowa w ust. 3, warunków do zrealizowania treści nauczania z obowiązkowych zajęć edukacyjnych, które zostały zrealizowane w oddziale szkoły, do której uczeń przechodzi, dla ucznia przeprowadza się egzamin klasyfikacyjny z tych zajęć.
Rzewa, tu nie ma mowy o wniosku rodzica, opiekuna. O ile nie da się zapewnić warunków to możliwy jest egzamin klasyfikacyjny - a przed nim wypadałoby określić wymagania edukacyjne bo jak inaczej ten egzamin zrealizować. |
Malmar64 | 09-05-2022 18:32:29 [#08] |
---|
Dziękuję za podpowiedź . Skorzystam z punktu 3 tego rozporządzenia. Pytanie : jak dokumentować prowadzenie zajeć , czy załozyc dziennik zajęć innych i tam zapisywać zajęcia z muzyki , plastyki , techniki i przyrody?
Czy doumentować to w inny sposób ? |
rzewa | 09-05-2022 18:46:16 [#09] |
---|
wpisać te zajęcia do dziennika lekcyjnego tej klasy, do której uczeń jest zapisany
z tym, że zajęcia te będą obowiązywać tylko tego ucznia, a pozostałych nie |
kaef | 10-05-2022 08:27:12 [#10] |
---|
A jeśli uda mi się wyłuskać z ukraińskiej szkoły oceny z plastyki, muzyki, techniki i przyrody (uczniowie mieli takie przedmioty), to mogę je wpisać na świadectwie ukończenia szkoły? post został zmieniony: 10-05-2022 08:28:06 |
izael | 10-05-2022 08:28:25 [#11] |
---|
kaef, działasz w stanie wyższej konieczności:)
zdecydowanie przepisałabym:) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|