Forum OSKKO - wątek

TEMAT: catering w szkole i kwestia zostającego pożywienia
strony: [ 1 ]
Afraniuk28-04-2022 19:31:49   [#01]

Mam catering, ostatnio RR wpadła na pomysł by pozostające po zakończonym obiedzie pożywienie firma pakowała w słoiki i wystawiała dla chętnych dzieci lub nauczycieli :). Oczywiście chcą zakupić do tego sprzęt chłodniczy. Rozumiem szczytną chęć ograniczenia marnotrawienia żywności ale mam masę wątpliwości. Catering się zgadza ale gdyby coś - jakaś salmonella czy zatrucie to oczywiście znajdą się winni :)  Jakaś pp do tego ? Ktoś miał podobną sytuację ??? 

Marcin29-04-2022 10:26:21   [#02]

Nie idź tą drogą...

kaef29-04-2022 10:39:08   [#03]

Twoje wątpliwości są słuszne. Dodałbym do nich tak prozaiczną kwestię, jak złość tych rodziców, którzy za obiad płacą, a którym fundowanie go komukolwiek nie będzie się uśmiechać (nawet jeżeli ich pociechy obżarły się po korek).

AnJa29-04-2022 11:45:14   [#04]

Jeśłi jest taka wola- można pakować (bo rozumiem, ze katering nie jest pudełkowy a porcjowany w szkole) i oddawać np. w jadłodzielni.

Afraniuk02-05-2022 10:04:54   [#05]

a jakaś pp do tego ? Rodzic płaci za jedzenie - więc w sumie ma prawo do pozostałego pożywienia ... szukam argumentów dla RR. Znalazłem takie dwa

Art. 106a.

1. Szkoła podstawowa (...)  zapewnia uczniom jeden gorący posiłek w ciągu dnia i stwarza im możliwość jego spożycia w czasie pobytu w szkole.

w czasie pobytu w szkole a nie w domu :) 

art. 103. "Szkoła w zakresie realizacji zadań statutowych zapewnia uczniom możliwość korzystania z

7)    pomieszczenia umożliwiającego bezpieczne i higieniczne spożycie posiłków podczas pobytu w szkole

jakieś sugestie ?

Marek Pleśniar02-05-2022 21:31:03   [#06]

utylizować, nie narażać się na oskarżenia o poważne nadużycia - zapłacisz za to jak się jakiś urzędas przyczepi
Rada rodziców niech zachęci swoje dzieci żeby wszystko zjadały

Daniel120804-05-2022 09:21:04   [#07]

Dokładnie. Nie warto się narażać.

Zaraz będzie dyskusja jaki to musiała zrobić biznes dyrektorka, że jeszcze coś dała darmo innym ...

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]