Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Erasmus+ a prawo do urlopu i godzin ponadwymiarowych
strony: [ 1 ]
Róża5619-04-2022 10:42:46   [#01]

Proszę podpowiedzcie, bo wolę uprzedzić późniejszą sytuację: nauczyciele wyjeżdżający jako opiekunowie młodzieży  odbywającej praktyki za granicą...Czy jest konieczność zapisu, klauzuli, w umowie Erasmus+ (taki zapis planuje koordynator), że nauczyciel nie rości sobie praw do urlopu ze strony szkoły (w weekendy jest dalej opiekunem), i dodatkowych godzin ponadwymiarowych - opiekuje się całodobowo (bo rozumiem, że dyrektor wypłaca im godziny ponadwymiarowe tak, jakby w tym czasie uczyli? Co z dniem, kiedy w szkole miałby wolne w tygodniu, a na wyjeżdzie nie?

Jak to jest u Was?

Lucy B26-04-2022 14:06:13   [#02]

Witam,

w naszej szkole takiej klauzuli nie podpisujemy.  Dla wszytskich jest to oczywiste , że nie ma tutaj wynagrodzenia za dodatkowe godziny ponadwymiarowe.  Nauczyciele chetnie biora udział w takich wyjazdach, bo zawsze sa to atrakcyjne pobyty.  Jak nie byłam dyrektorem , organizowałam wiele Erasmusów i nikt mi nie wypłacał ani nadgodzin, ani urlopowego. Teraz nauczyciele wyjeżdzaja z uczniami i nikt nie domaga się dodatkowych pieniędzy za opieke nad uczniami. Zgoda - jest to odpowiedzialność za uczniów -  rekompensuję im pracę w projekcie w dodatku motywacyjnym. 

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]