Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Rodzic "rozmawiający"z innym dzieckiem / Fund. Wolność od Relig
strony: [ 1 ]
Afraniuk15-04-2022 11:02:14   [#01]

Przedświąteczne 2 pytania:

- mam ostatnio plagę problemów z Rodzicami (głównie we kasach młodszych) dyskutującymi z innymi dziećmi na terenie szkoły o ich zachowaniu względem własnego dziecka - czy istnieje jakaś pp zabraniająca takich rozmów ? Jakieś sprawdzone sposoby rozwiązania tego problemu?

- otrzymałem pismo w sprawie rekolekcji od rzeczonej fundacji  - ktoś ma podobne doświadczenie ? 

Spokoju na Święta :)

AF

Skimir15-04-2022 11:54:38   [#02]

Sam stwórz taką podstawę prawną - zasady określające możliwość wejścia na teren szkoły rodziców i innych osób. Sytuacja pandemijna pomogła ustalić linię, której nie wolno rodzicom przekraczać - myślę, że z wielu innych (m.in. takich jak Twój) powodów, trzeba tą zasadę utrzymać.

No a w sprawie rekolekcji? Coś ktoś napisał... Masz przepis obligujący Ciebie do umożliwienia wzięcia udziału przez uczniów w rekolekcjach - tylko tyle a może aż tyle - zależy z której strony spojżeć ale trzymasz się go i już.

rzewa15-04-2022 19:28:52   [#03]

Rekolekcje są możliwe jedynie w porozumieniu z kościołem zarejestrowanym w Polsce i takim, który zawarł porozumienie z MEN, gdyż dotyczą jedynie uczniów uczęszczających na naukę religii zgodnie z życzeniem wyrażonym przez rodziców -> patrz § 10 ust 1 rozporządzenia MEN dot. organizacji religii (Dz. U. z 2020 poz. 983)

Oto lista kościołów, które podpisały porozumienie z MEN:

Kościół Rzymsko-katolicki
Kościół Adwentystów Dnia Siódmego
Kościół Zielonoświątkowy w Rzeczypospolitej Polskiej
Ewangeliczny Związek Braterski w Rzeczypospolitej Polskiej
Alians Ewangeliczny w Rzeczypospolitej Polskiej
Polska Rada Ekumeniczna
Zbór w Wodzisławiu Śląskim

A tu masz pełny rejestr kościołów i związków wyznaniowych w Polsce:

04​_04​_2022​_koscioly​_i​_zwiazki​_wyznaniowe.DOC

MKJ15-04-2022 20:32:31   [#04]

Są jeszcze pastafarianie ze swoim Kościołem Latającego Potwora Spaghetti. Co prawda, w 2018 r., NSA oddalił skargę kasacyjną na decyzje Ministra Administracji i Cyfryzacji o odmowie wpisania kościoła do Rejestru kościołów i związków wyznaniowych, ale pastafarianie zapowiedzieli zaskarżenie orzeczenia NSA do Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

AnJa16-04-2022 07:57:36   [#05]

Żeby nie było z prosto: Polska Rada Ekumeniczna zrzesza 7 kościołów, Alians-15.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]