Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Co robię źle w SIOEO |
Jaga | 11-04-2022 08:38:08 [#01] |
---|
Nie mogę dodać zdających z Ukrainy w SIOEO. Gdy próbuję dodać ucznia w oddziale, system go nie znajduje, wpisuję więc dane, próbuję zapisać i wtedy wyświetla się informacja: "Operacja nie może być wykonana w danym terminie". W głównym SIO zaznaczyłam uczniom dane dziedzinowe: "Zgłoszenie do egzaminu". Co robię źle? |
AnJa | 11-04-2022 09:04:23 [#02] |
---|
Podejrzewam, ze wszystko i nic robisz źle - albowiem ta funkcjonalność może jeszcze nie działać.
No, chyba że sztuczna inteligencja wszyta a SIO uznała, że zdawanie przez dzieci ukraińskie polskiego egzaminu po ósmej klasie przy 3 miesiącach nauki w tym systemie to głupota i postanowiła jej zapobiec:-) |
KasiaZS5 | 11-04-2022 10:39:45 [#03] |
---|
Miałam tą samą sytuacje. Ale udało mię dodać w piątek bez problemu., System jest już odblokowany |
kaef | 12-04-2022 10:50:46 [#04] |
---|
Rozumiem, że język polski i angielski z poleceniami w języku ukraińskim oraz matematyka w języku ukraińskim mogą być pisane w tych samych salach co bez ukraińskiego? |
KasiaZS5 | 12-04-2022 11:40:06 [#05] |
---|
Aby poprawnie przekazać dane należy:
- Wprowadzić dane osobowe zdających – obywateli Ukrainy tak jak pozostałych zdających zgodnie z instrukcją dodawania danych osobowych, znajdującą się w zbiorze instrukcji dla użytkowników SIOEO – egzamin ósmoklasisty. Zbiór instrukcji dla użytkowników SIOEO – egzamin ósmoklasisty
- Zadeklarować egzaminy:
- język polski z językiem poleceń ukraińskim
- matematyka w języku ukraińskim
- język obcy nowożytny z językiem poleceń ukraińskim
Przypisać sale do poszczególnych egzaminów (zdający – obywatele Ukrainy mogą przystąpić do egzaminu wraz z pozostałymi zdającymi z wyjątkiem egzaminu z języka obcego).
Wprowadzić ustalone dostosowania form i warunków przeprowadzania egzaminu wskazane przez radę pedagogiczną, jeżeli jest taka konieczność.
Uczeń będący obywatelem Ukrainy przystępuje do egzaminu ósmoklasisty z jednego z następujących języków obcych nowożytnych: angielskiego, francuskiego, hiszpańskiego, niemieckiego, rosyjskiego lub włoskiego. Nie może zdawać języka ukraińskiego.
|
kaef | 12-04-2022 11:44:00 [#06] |
---|
Dzięki, czy Ukraińcom trzeba przedłużać czas przez RP? Nie było to "z góry" dane? |
Natalia39 | 12-04-2022 11:52:15 [#07] |
---|
Ja próbuję wprowadzać dzieci z Ukrainy do egzaminu i nic :( - nie można importować ręcznie więc dodaję zdającego (przez oddział) wyskakuje mi komunikat: "Operacja nie może zostać wykonana w obecnym terminie."
Ktoś podpowie jak to zrobił?
KasiaZS5 ? |
kaef | 12-04-2022 12:25:23 [#08] |
---|
Import nie może być. Trzeba ręcznie. Dlatego po kolei: Zgłaszanie zdających w oddziałach --> Dodaj zdającego --> wpisuję podstawowe dane i klikam na "wyszukaj zdającego" (jak nie znajdzie, to ok, bo to znaczy, że nie został nigdzie dodany) --> uzupełniam dane i klikam na zapisz.
Komunikat, że nie może być wykonana mi nie wyskakiwał. |
KasiaZS5 | 12-04-2022 12:35:17 [#09] |
---|
Natalia mi tez ten komunikat wyskakiwał ale w dniu podanym na stornie SIOEO - kiedy to odblokowali dostęp - juz weszło bez problemu.
Musisz wejść na oddziały i dodać zdającego. potem wpisac dane i powinno wskoczyć.
Wprowadzić dane osobowe zdających – obywateli Ukrainy tak jak pozostałych zdających zgodnie z instrukcją dodawania danych osobowych, znajdującą się w zbiorze instrukcji dla użytkowników SIOEO – egzamin ósmoklasisty.
|
Natalia39 | 12-04-2022 12:40:05 [#10] |
---|
Robię dokładnie tak jak napisałeś - już kopiuję dane z SIO (uczniowie zgłoszeni do egzaminu)- skoro PESEL zweryfikowany żadne uczeń mi nie wskakuje :( Tylko ten komunikat - czy ktoś ma podobny problem? |
KasiaZS5 | 12-04-2022 12:46:06 [#11] |
---|
może skontaktuj sie w OKE z działem egzaminów. albo spróbuj przez inną przeglądarkę wejść na program
|
KasiaZS5 | 12-04-2022 14:41:23 [#12] |
---|
teraz przyszło takie sprostowanie
Szanowni Państwo,
przesyłam sprostowanie do wcześniejszego komunikatu:
zdający – obywatele Ukrainy mogą przystąpić do egzaminu wraz z pozostałymi zdającymi, również na egzaminie z języka obcego.
Jednocześnie przypominam, że aby zadeklarować poprawnie egzaminy, należy wybrać:
a. język polski z językiem poleceń ukraińskim
b. matematyka w języku ukraińskim
c. język obcy nowożytny z językiem poleceń ukraińskim
oraz przypisać sale do poszczególnych egzaminów. |
kaef | 12-04-2022 19:57:02 [#13] |
---|
Tak, ale pod warunkiem, że to ten sam język. Bo skoro mogą wybrać rosyjski, to raczej ciężko w jednej sali.. |
kaef | 13-04-2022 10:29:29 [#14] |
---|
Komunikat:
język polski z językiem poleceń ukraińskim typ arkusza C00
matematyka w języku ukraińskim typ arkusza C00
język obcy nowożytny z językiem poleceń ukraińskim typ arkusza 100
I tak też zrobiłem, ale numery arkuszy tak czy siak mam 100 wszędzie...
EDIT: problem rozwiązany, gdy doda się dostoswanie przeskakuje automatycznie na dobre typy arkusza. post został zmieniony: 13-04-2022 10:36:29 | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|