Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Realizacja zajęć wychowani do życia w rozinie
strony: [ 1 ]
zapolska31-03-2022 21:36:26   [#01]

Moi drodzy poproszę o pomoc w kwestii niżej opisanej.

Jestem nauczycielką szkoły podstawowej. W roku szkolnym 2021/2022 otrzymałam w przydziale czynności:

6 godzin przyrody

8 godzin wdż w kl.7-8

1 godzinę zzw

1 godzinę etyki

7 godzin informatyki – razem:23

Aby zrealizować 19 godzin obowiązujących nauczyciela wdż, zobowiązana zostałam do odpracowania każdej godziny, której w I półroczu nie zdążyłam zrealizować. Złożyły się na to różne przyczyny:

- wycieczka klasowa,

- okolicznościowe święta

- L-4 nauczyciela

- harmonogram pracy szkoły.

W tym celu wysyłana byłam na zastępstwa do klas, w których w/w godziny nie zostały zrealizowane. Za powyższe zastępstwa nie otrzymałam należnego mi wynagrodzenia.

Przytoczę tutaj przykłady wspomnianych powyżej działań.

Będąc na trzydniowej wycieczce z uczniami z mojej klasy, nie realizowałam godzin wdż. Zostałam poinformowana, że mam je odrobić. Za te godziny nie otrzymałam wynagrodzenia. Podobna sytuacja miała miejsce podczas mojej choroby. Przez 2 tygodnie przebywałam na                    L-4 ( nie na covid). W rozliczeniu godzin ponadwymiarowych nie wykazałam żadnych godzin nadliczbowych za okres zwolnienia, za które zapłacono mi 80% moich poborów. W tym przypadku również zostałam zobowiązana do odrobienia tych godzin w innym terminie. Za nie także nie otrzymałam wynagrodzenia.

Proszę o pomoc i wyjaśnienie, czy działania dyrekcji szkoły były w tym przypadku zgodne                                     z obowiązującym prawem oświatowym dotyczącym realizacji przedmiotu wdż w szkole podstawowej.

GAŁKA31-03-2022 21:45:56   [#02]

nooooo.... hmmmm.... że tak powiem.... fantazja dyrektora zgoła ułańska

odrabiać zajęcia, bo było się na wycieczce?... może pracujesz w szkole prywatnej?

KaPi31-03-2022 21:53:48   [#03]

pomijając cały kontekst sprawy, to godziny wdż dalej są liczone, czyli powinno być 19 z podziałem na chłopcy/dziewczynki...

czy odrabiać bez wynagrodzenia - nie wiem, pewnie nie... ale tej 19 to chyba trzeba się chyba trzymać...

zapolska31-03-2022 22:36:15   [#04]

Nie pracuję w szkole prywatnej,to szkoła państwowa .

KaPi ,ale jak się trzymać?nie odrabiając? no a co z wynagrodzeniem,dalej nie wiem co robić?

KaPi01-04-2022 07:13:15   [#05]

u nas ratujemy się zastępstwami... doraźnymi... płatnymi...

dariuszn701-04-2022 09:23:53   [#06]

Na wdż uczeń ma mieć zrealizowane 14 godzin, 9 łącznie i 5 w grupie chłopców lub dziewczyn. U nas robimy to w ten sposób, że oddział A i oddział B ma zajęcia w tym samym terminie co 2 tygodnie. W momencie kiedy przychodzi czas na zajęcia w grupach, przez 10 tygodni na zmianę chodzą dziewczynki z A i B lub chłopcy z A i B. Oczywiście przy 1 oddziałe takie rozwiązanie raczej nie zadziała.

wemes02-04-2022 17:29:50   [#07]

Jak ja to lubię ! #01

Zawsze to somo. Dyrektor obarcza nauczyciela za brak realizacji programu nauczania. 

Jeżeli, nauczyciel był na L4, na urlopie, nie wiem na czym, - nie był w szkole, to:

DYREKTOR ! jest odpowiedzialny za organizację zastępstw lub podjęcia innych działań tak, by program był zrealizowany. Nie ma innej opcji.

Jeśli z podanych przyczyn wyniknęły skutki dotyczące niepełnej realizacji programu nauczania, odpowiedzialność ponosi dyrektor szkoły, zgodnie z przepisem art. 7 ust. 2 pkt 1, 4–5 KN.

- osobiście radzę mniej stresu Twojemu dyrektorowi, a więcej empatii.

zapolska03-04-2022 22:10:08   [#08]

No dobrze tylko jak przekonać dyrektora że nie ma racji ?oraz do tego  powinien wypłacić przepracowane zastępstwa?

noe1904-04-2022 08:08:43   [#09]

wystąpić na piśmie do dyrektora o zapłatę za zastępstwa doraźne i poczekać na odpowiedź i na co powoła się dyrektor (nie mam pojęcia co wymyśli, żeby nie płacić za doraźne)

potem zostaje już tylko PIP

AnJa04-04-2022 09:49:09   [#10]

Jeszcze OP.

noe1904-04-2022 09:58:20   [#11]

#AnJa, masz rację można też tą drogą

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]