Moi drodzy poproszę o pomoc w kwestii niżej opisanej.
Jestem nauczycielką szkoły podstawowej. W roku szkolnym 2021/2022 otrzymałam w przydziale czynności:
6 godzin przyrody
8 godzin wdż w kl.7-8
1 godzinę zzw
1 godzinę etyki
7 godzin informatyki – razem:23
Aby zrealizować 19 godzin obowiązujących nauczyciela wdż, zobowiązana zostałam do odpracowania każdej godziny, której w I półroczu nie zdążyłam zrealizować. Złożyły się na to różne przyczyny:
- wycieczka klasowa,
- okolicznościowe święta
- L-4 nauczyciela
- harmonogram pracy szkoły.
W tym celu wysyłana byłam na zastępstwa do klas, w których w/w godziny nie zostały zrealizowane. Za powyższe zastępstwa nie otrzymałam należnego mi wynagrodzenia.
Przytoczę tutaj przykłady wspomnianych powyżej działań.
Będąc na trzydniowej wycieczce z uczniami z mojej klasy, nie realizowałam godzin wdż. Zostałam poinformowana, że mam je odrobić. Za te godziny nie otrzymałam wynagrodzenia. Podobna sytuacja miała miejsce podczas mojej choroby. Przez 2 tygodnie przebywałam na L-4 ( nie na covid). W rozliczeniu godzin ponadwymiarowych nie wykazałam żadnych godzin nadliczbowych za okres zwolnienia, za które zapłacono mi 80% moich poborów. W tym przypadku również zostałam zobowiązana do odrobienia tych godzin w innym terminie. Za nie także nie otrzymałam wynagrodzenia.
Proszę o pomoc i wyjaśnienie, czy działania dyrekcji szkoły były w tym przypadku zgodne z obowiązującym prawem oświatowym dotyczącym realizacji przedmiotu wdż w szkole podstawowej.