Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
historia i teraźniejszość |
Kaja | 21-03-2022 23:22:20 [#01] |
---|
Hej, kto posiada kwalifikacje do nauczania hit - u?
nauczyciel, który ma kwalifikacje do:
historii LUB wiedzy o społeczeństwie
czy
historii i wiedzy o społeczeństwie ?
|
slos | 22-03-2022 07:10:44 [#02] |
---|
Kwalifikacje do hitu ma każdy odróżniający prawdę od kitu. :-P |
AnJa | 22-03-2022 07:50:03 [#03] |
---|
No widzę duże branie na studia nadające kwalifikacje w uczelni w Toruniu. |
Kaja | 22-03-2022 09:28:01 [#04] |
---|
Dzień dobry,
cieszę się, ze humorki dopisują ;);)
ale wracam na poważnie do istotnego pytania bo w przyszłym tygodniu mam złożyć arkusz organizacji pracy szkoły:
kto ma kwalifikacje do nauczania nowego przedmiotu HISTORIA I TERAŹNIEJSZOŚĆ w liceum
nauczyciel historii i wos (w tym przypadku nauczycie musi mieć uprawienia do obu przedmiotów)
czy
nauczyciel historii lub wos (w tym przypadku wystarczy, ze ma uprawnienia do jednego z nich)
Pozdrawiam serdecznie :)
|
AnJa | 22-03-2022 09:47:45 [#05] |
---|
Zgodnie z najnowszą (jakies 2 lata ma) odpowiedzią PM Piątkowskiego na inrterpelację poselską nauczyciel z uprawnieniami do historii ma uprawnienia do wos.
Więc ma i do HiT.
Nie spotkałem w życiu swoim nauczyciela, który miałby skończone studia jednolite lub 2 stopnia nadające kwalifikacje do wos (ale ja od 12 lat poza szkołą, wiec mogło sie zmienić) - kwalifikacje do wos dawały podyplomówki.
Podyplomówka nadaje uprawnienia tylko do prowadzenia zajęc w niej wskazanych - wiec nauczyciel z taką podyplomówką do HiT uprawnień nie ma.
Jest jeszcze kategoria nauczycieli z uprawnieniami do historii po podyplomówce - jak tu rozumieć w.w. interpelację w związku z zapisem rozporządzenia o kwalifiikacją- nie wiem.
To w kwestii formalnej.
W kwestii merytorycznej - podstawa HiT to dla mnie ewidentnie podstawa historii, wymagań z dotychczasowego wos jest tam tyle, co kot napłakał. Więc od tej strony nie mam wątpliwości, ze każdy nauczyciel mający formalne kwalifikacje do nauczania historii i realizujący ten przedmiot dotychczas ma kwalifikacje merytoryczne do HiT. I nauczyciel, mający tylko kwalifikacje do wos - nie ma wystarczających merytorycznych do uczenia HiT.
post został zmieniony: 22-03-2022 09:48:57 |
Kaja | 22-03-2022 11:32:13 [#06] |
---|
Dziękuje za zainteresowanie tematem.
Rozumiem, że nie tylko ja nie znalazłam w rozporządzeniu o kwalifikacjach do nauczania wzmianki dot. nowego przedmiotu ?
|
bb1975 | 22-03-2022 13:09:26 [#07] |
---|
ale czy zmieniły się ramowe plany dla szkół ponadpodstawowych? bo póki co podstwa programowa do HiT-u jest a ramówki? chyba że nie dopatrzyłem |
laostic | 22-03-2022 13:51:54 [#08] |
---|
Też szukam i cieszę się, że nie jestem jedyna.
|
rzewa | 22-03-2022 14:48:30 [#09] |
---|
jak na razie nie ma podstaw do wpisania HiT-u w arkusz
a w rozporządzeniu o kwalifikacjach jak najbardziej jest mowa o HiT (tak samo jak jest mowa o polskim czy matematyce ;-)) -> i na podstawie zapisów tego rozporządzenia AnJa napisał to co napisał
zatem historyk po studiach kierunkowych ma kwalifikacje do HiT na podstawie § 3 ust 1 pkt 2 rozporządzenia MEN z dnia 1 sierpnia 2017 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz. U. z 2020 r. poz. 1289) |
MKJ | 22-03-2022 17:57:39 [#10] |
---|
Rzewo, jeśli chodzi o część historyczną tego przedmiotu, to rozumiem, że studia wystarczą, ale w przypadku teraźniejszości, to kandydat powinien przedłożyć zaświadczenie, że jest użytkownikiem Twittera i ma wykupiony abonament TVPInfo. |
AnJa | 22-03-2022 18:06:00 [#11] |
---|
Ale tam nie ma na szczęscie teraźniejszości
Bo to przedmiot przyszłościowy jest. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|