Forum OSKKO - wątek

TEMAT: związkowiec w szkole
strony: [ 1 ]
gongmin15-03-2022 20:22:37   [#01]

Jeden ze związków zrzeszających pracowników oświaty moim zdaniem dopuścił się nadużycia. W całej gminie związek ten zrzesza 1 członka ( słownie jednego). Władze nadrzędne w piśmie do szkoły mianowały go "przewodniczącym koła nr...". Zaprosiły go na zjazd delegatów (bez wyborów), gdzie został członkiem zarządu i od tej pory jest szczególnie chroniony. Na tej podstawie odmówił przyjęcia w nowym projekcie etatu łączonego (przedmiot + świetlica=  większe niż 18 pensum). Nie mam dla niego innych godzin bez ograniczenia etatu lub zwolnienia  innego nauczyciela, który już i tak ma etat łączony ze świetlicą. Co w tej sytuacji można zrobić? 

katarzs16-03-2022 09:24:06   [#02]

Nie znam dokładnie sytuacji, ale miałam podobne problemy. Jeśli nie ma zgody osoby objętej ochroną związkową na etat łączony, a rzeczywiście nie ma dla niego godzin jego przedmiotu (jeśli jest wybór, to trzeba odebrać innemu nauczycielowi i dać chronionemu), to trzeba dać pełny etat, a w godzinach nieprzydzielonych do klas (dopełnienie do 18 godzin) nauczyciel pozostaje do dyspozycji dyrektora i musi realizować przydzielone zastępstwa.

Jolasara16-03-2022 12:45:50   [#03]

Moim zdaniem należy  ten przypadek zgłosić do PIP lub Sądu Pracy  i sprawdzić czy ten związek ma prawo objąć ochroną tego działacza i czy te związki mają reprezentatywność  w rozumieniu ustawy o Radzie Dialogu Społecznego, zrzeszająca co najmniej 8 proc.29 lis 2021.Może się mylę ale warto to sprawdzić.

post został zmieniony: 16-03-2022 12:46:11
bobi36716-03-2022 13:51:14   [#04]

Mała szkoła, od września spada jeden oddział, więc będzie mi brakowało trochę godzin dla nauczycieli przedmiotowców.

Nauczycielka świetlicy (pracownik chroniony) nie ma żadnych innych kwalifikacji  i we wrześniu nabywa prawo do emerytury ale planuje jeszcze popracować do końca roku 2022 r. Dałabym jej propozycję ograniczenia zatrudnienia do 1/2 etatu co rozwiązałoby mi problem z innymi nauczycielami przedmiotów.

Czy mogę jej dać to ograniczenie czy muszę zwolnić np. n-la j.angielskiego albo fizyki bo nie będzie dla nich godzin i później martwić się czy będę miała szczęście i znajdę n-la do takiego przedmiotu na 4-6 godzin a od stycznia nie będę miała n-la świetlicy?

DYREK16-03-2022 14:52:21   [#05]

możesz zaproponować (art. 22 ust.2 KN) ale nauczyciel nie musi się zgodzić

bobi36716-03-2022 15:00:21   [#06]

Może się nie zgodzić, bo przecież zmaleją godziny przedmiotowcom a nie na świetlicy.

Co w sytuacji gdy się nie zgodzi? Pewnie zz wystawią negatywną opinię

Mogę dać wypowiedzenie?

DYREK16-03-2022 15:07:44   [#07]

kiedy nabywa prawo do emerytury ?

DYREK16-03-2022 15:29:08   [#08]

bobi367 zobacz w skrzynce odbiorczej :-)

Roman Langhammer05-07-2022 15:06:44   [#09]

Międzyzakładowa Organizacja Związkowa wysłala mailem (na wiele adresów różnych placówek) pismo o ogólnej liczbie zrzeszonych pracowników bez podania ilości zrzeszonych pracowników w danej placówce (tj. "Międzyzakładowa Organizacja Związkowa działająca na terenia Pani/Pana placówek zrzesza xxx członków"). Pismo nie zawiera również nazwy pracodawcy, do którego jest kierowane. Czy taka informacja jest wiążąca dla pracodawcy?

rzewa05-07-2022 19:00:56   [#10]

nie jest to informacja o jakiej mowa w art 251 ust 2 u.z.z -> zz-ty nie wypełniły zawartego w tym przepisie obowiązku -> skutek: masz prawo uważać, że ten związek (tak jak każdy inny, który nie dopełnił tego obowiązku) nie funkcjonuje u Ciebie w szkole - patrz art 251 ust 6 u.z.z.

ten stan będzie trwał aż do chwili, gdy otrzymasz pełną informację o liczbie członków związku (w tym liczbie emerytów)

jeśli pełna informacja wpłynie nie później jak 10.07, to związek jest u Ciebie w szkole od 1.07 a jeśli później to od dnia wpływu tej informacji

Roman Langhammer05-07-2022 20:16:32   [#11]

Dziękuję Rzewo. Tak też uważam, ale wolałem się upewnić.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]