Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Technika zamiast drugiego języka obcego. Pomocy! |
agamali | 10-02-2022 09:49:57 [#01] |
---|
Witam, mam dylemat, czy dobrze zrobiłam....
Mam ucznia sprzężonego, w tym upośledzonego umysłowo w stopniu lekkim plus afazja. Nie chodzi on na drugi język obcy a w tym czasie chodzi na rewalidację..... Wiem, że powinien na technikę....
Jak realizować technikę zamiast drugiego języka obcego? Jak Wy to robicie? Trzeba godziny mieć w arkuszu organizacyjnym, jakiś indywidualny program w zestawie programów? Czy trzeba wystawiać ocenę w klasie 7 lub 8? i co piszemy na świadectwie lub w arkuszu ocen???
Dodam, że on nie dałby rady uczyć się dwóch języków obcych....
Już zgłupiałam w tym temacie... Proszę o poradę... |
agamali | 11-02-2022 07:26:30 [#02] |
---|
Proszę o jakieś wskazówki, jakie rozwiązania praktykowaliście? |
grażka | 11-02-2022 07:44:19 [#03] |
---|
Może indywidulany to nauki? Wtedy miałby egzamin i nie musi być na lekcjach. |
Ala | 11-02-2022 10:34:46 [#04] |
---|
albo w ramach IPET przewidzieć zajęcia realizowane indywidualnie z uczniem :) |
agamali | 13-02-2022 10:04:03 [#05] |
---|
a czy musi być program z techniki zatwierdzony w zestawie programów dla ucznia klasy VII i VIII? i czy w klasie VIII powinien mieć ocenę? i czy te godziny mogą być realizowane na świetlicy, bo godzin nie mam przyznanych.... czy to nie jest paranoja? |
koala | 13-02-2022 12:32:48 [#06] |
---|
Ale technika jest tylko dla ucznia z niepełnosprawnością w stopniu lekkim. A ten, o którym pisze agamali jest sprzężony. |
Dante | 13-02-2022 16:20:53 [#07] |
---|
Dz.U. z 2019r. poz. 373
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ1) z dnia 22 lutego 2019 r. w sprawie oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy w szkołach publicznych
§ 6. 1.
Dyrektor szkoły zwalnia ucznia z wadą słuchu, z głęboką dysleksją rozwojową, z afazją, z niepełnosprawnościami sprzężonymi lub z autyzmem, w tym z zespołem Aspergera, z nauki drugiego języka obcego nowożytnego do końca danego etapu edukacyjnego na wniosek rodziców albo pełnoletniego ucznia oraz na podstawie opinii poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym poradni specjalistycznej, z której wynika potrzeba zwolnienia z nauki tego języka obcego nowożytnego.
2. W przypadku ucznia, o którym mowa w ust. 1, posiadającego orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego lub orzeczenie o potrzebie indywidualnego nauczania, z którego wynika potrzeba zwolnienia ucznia z nauki drugiego języka obcego nowożytnego, zwolnienie z nauki tego języka obcego nowożytnego może nastąpić na podstawie tego orzeczenia.
3. W przypadku zwolnienia ucznia z nauki drugiego języka obcego nowożytnego w dokumentacji przebiegu nauczania zamiast oceny klasyfikacyjnej wpisuje się „zwolniony” albo „zwolniona”. post został zmieniony: 13-02-2022 16:22:05 |
agamali | 16-02-2022 21:09:01 [#08] |
---|
Sprzężony, ale jednocześnie upośledzony w stopniu lekkim.... Tyle, że w orzeczeniu nie jest napisane, że ma być zwolniony, więc z racji sprzężenia nie mogę zwolnić.... Natomiast z racji uposledzenia może z automatu nie chodzić, tylko jak tę technikę realizować???? Może ktoś podpowie? |
rzewa | 17-02-2022 08:50:13 [#09] |
---|
oczywiście, że możesz zwolnić z racji sprzężenia! |
maniana | 17-02-2022 21:46:39 [#10] |
---|
potrzebny jest wniosek rodziców i opinia poradni, ewentualnie odpowiedni zapis w orzeczeniu, to zwolnienie nie skutkuje obowiązkiem uczęszczania na technikę, no i zwalniamy na etap edukacyjny |
agamali | 20-02-2022 09:03:53 [#12] |
---|
A co w sytuacji, gdy takiego zapisu w orzeczeniu nie ma????? Uczeń jest sprzężony..... post został zmieniony: 20-02-2022 09:11:24 |
agamali | 21-02-2022 00:04:12 [#13] |
---|
Czy wystarczy orzeczenie i wniosek rodziców, aby zwolnić z nauki drugiego języka obcego? |
maniana | 21-02-2022 15:52:52 [#14] |
---|
wg mnie, może być opinia wystawiona przez poradnię, z której wynika potrzeba zwolnienia z nauki drugiego języka obcego nowożytnego, zapewne orzeczenie było wydane na początku drugiego etapu i nikt wtedy nie myślał o drugim języku obcym, rodzic powinien pójść do poradni po aktualną opinię |
agamali | 04-03-2022 19:28:47 [#15] |
---|
Matka wystąpiła do Poradni o opinię i uzyskała informację, że ze względu na upośledzenie umysłowe w stopniu lekkim uczeń nie chodzi z automatu na drugi język obcy.... jest sprzężony, w tym afazja plus upośledzenie umysłowe w stopniu lekkim. No i co tu zrobić z tą techniką, na którą ma chodzić zamiast na język obcy??? Przecież nie mam dodatkowych godzin a poza tym po co mu technika w klasie 7 i 8, skoro on opanował program w klasie 6 i ma ocenę.... Jak rozwiązywaliście ten problem????? |
wiechna | 04-05-2022 17:43:01 [#16] |
---|
Podnoszę ten wątek z prośbą o wyjasnienie następującej kwestii:
Czy uczniowi klasy VII, który w trakcie roku szkolnego (marzec_2022) otrzymał orzeczenie o kształceniu specjalnym w stopniu lekkim należy zmienić naukę drugiego języka obcego na technikę ? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|