Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Bezpieczeństwo
strony: [ 1 ]
Jolanta Szuchta17-08-2004 18:24:48   [#01]

jak się zachowac i co zrobić?

W szkole mam okna w fatalnym stanie.Do tego stopnia ze dzis w trakcie mycia jedno rozsypalo sie Pani sprzataczce w ręce.Całe szczescie ze nic Jej sie nie stalo.

Byłam z tematem w Gminie i od lat nie ma na to srodkow.

To co?czy mam nie wpuscic dzieci do klas gdzie okna sie rozsypują?

Wszak ja za nie odpowiadam.Coby była jasnośc za dzieci a potem za te nieszczesne okna

Sylwia Ledwig17-08-2004 18:39:35   [#02]

Ja bym do gminy wystosowała pismo-prośbę o wymianę okien z wyjaśnieniem stanu rzeczy (opisana przez ciebie możliwość zagrożenia dla uczniów). Oczywiście prosiłabym się o pisemne ustosunkowanie do prośby. Tak zrobiono w żłobku mojego syna, mieli problemy z płotem (prosili o wymianę), bo płot miejscami nieszczelny, a brama z odstępami między żerdziami trochę za dużymi jak na stopy małego dziecka, potencjalnego "uciekiniera". Przypadkowo pierwszym, który małego "wypadu" poza bramy żłobka próbował był mój ciekawski syn ... "Organ" też początkowo nie miał, ale ta prośby żłobka o ustosunkowanie się na piśmie i widmo potencjalnych nieszczęść i odpowiedzialności za nie, spowodowało, że środki się znalazły i od miesiąca żłobek ma wspaniały, "bezpieczny" płot i stosowne bramy.

To tak byś Ty się mogła zabezpieczyć od możliwej odpowiedzialności, informowałaś, prosiłaś ... Oprócz tego może równocześnie rozpocząć szukanie ewentualnego sponsora, np. kogoś produkującego okna ... nie wiem, czy to realne (jaka dużea jest szkoła i ile okien trzeba by było), ale może obietnica reklamy w prasie typu podziękowanie za akcję "okno na świat dla naszych dzieci", sponsoring okien w SP Nr 2 w Załęczu, czy jakoś tam ... by coś dało, spróbować zawsze warto.

Ewa z Rz17-08-2004 18:40:14   [#03]

możesz

wezwać PIP i Sanepid - dostaniesz decyzję natychmiastowej wymiany z ostrzeżeniem o zamknięciu budynku w razie jej niewykonania - to powinno wystarczyć.

Oczywiście, że Ty odpowiadasz za bezpieczeństwo, zatem możesz być zmuszona do wyłączenia z użycia niektórych sal, czy całkowitego odwołania zajęć - lepiej mieć wtedy decyzję właściwego organu.

Można jeszcze zawiadomic nadzór budowlany.

AnJa17-08-2004 19:07:01   [#04]
Oczywiście okien nie wymienisz, bo nie ma kasy.

Ale jak te papiery (nakazy )będziesz miała, to jest szansa w przyszłym roku na pieniądze z rezerwy MENiS( stosunek 1:1)
beera17-08-2004 20:45:03   [#05]

tu się świetnie komponuje...

Jest takie ;-) rozporządzenie o BHP, ktore naklada na dyrektora obowiązek sporządzenie protokolu z "wygladu budynku i sal" jesli przerwa w dzialalności oświatowej szkoły przekracza dwa tygodnie.

Ja uznaję, że wakacje sa ta przerwą, bowiem moja szkoła nie podejmuje w czasie wakacji zadnych przedsięwzięć oswiatowych

Wołam więc BHPowca i komisję, ktora sporządza protokół, w ktorym to SZCZERZE opisuje sytuację.
Taki protokoł dyrektor ma obowiązek przedstawić JST  ( dlatego tez nie dziwią mnie JST, ktore nie wymagają takich protokołów od dyrekcji).

Moim zdaniem taki protokół to po pierwsze  świetna karta przetargowa, a po drugie- prozaicznie chronienie się w razie "jakby co"

Jakoś tak widzę także, że w sytuacji złożenia takiego protokołu w jst sa one bardziej skłonne do koniecznych prac...

( z protokolem zapoznalabym także n-li i rodzicow)

Jolanta Szuchta17-08-2004 21:57:28   [#06]

Asiu

ja to rozporzadzenie doskonale znam i sporzadzam protokoly na okolicznośc i co z tego,organ twierdzi ze nie ma pieniedzy.

Szkola duża 1000latka z dobudowką.Ma 43 lata.

Nie jestem w stanie sama tych okien wymienic,dzięki pomocy rodzicow wymienilam w jednej sali lekcyjnej(to nowo otrzymana pracownia).Koszt okien w jednej sali 5200 zeta, tyle zapłaciłam.A sal na jednej kondygnacji 4,a kondygnacje 3.Prosty rachunek 52razy 4 razy 3.Tyle nie jestem w stanie uzbierać nawet robiąc kilka festynow i zbiorek publicznych.

Wiem przez przypadek ze w jednej z Gmin dostali pieniądze na wymiane z MENiSu.Dzwoniłam do Pani burmistrz ale jest na urlopie.

Chyba za punkt honoru postawie sobie wymiane okien.

A do Gminy napisze asekuracyjnie,bo rzeczywiście nie pisząc biore na siebie jeszcze większa odpowiedzialnoś ze zaniechałam a Burmistrz może nie wiedzial?

Sprobuje tez u mojego ubezpieczyciela.Może choć w jednej sali wymieni.

Jolanta Szuchta17-08-2004 21:59:25   [#07]

AnJa

No własnie jak takie pieniądze z rezerwy z MENiSu się załatwia?
beera17-08-2004 22:00:56   [#08]

no to..

napisz to  w tym protokole dotyczącym bhp- powinni coś zadzialać, bo chodzi o ewidentne bezpieczenstwo, a nie o urodę szkoły...

:-)

i powodzenia:-)

Jolanta Szuchta17-08-2004 22:02:35   [#09]

Byłam juz dzis

na rozmowie u burmistrza, zapisał ale ręce rozkłada:-((
zgredek17-08-2004 22:02:49   [#10]

Jola - to jest podział 1% rezerwy oświatowej chyba

znajduje się to zawsze na stronach MENiS

i organy dostają - i piszą wnioski

zgredek17-08-2004 22:03:12   [#11]
ja ci zaraz cóś takiego znajdę
zgredek17-08-2004 22:04:14   [#12]
nie zaraz, tylko jak mi się zwolni komputer, bo teraz to na takim rezerwowym jestem i tu tylko forum dostępne jest:-(
AnJa17-08-2004 22:28:10   [#13]
Taż piszę, że dostałem z tej puli.

Termin składania wniosków na remonty to zdaje sie koniec maja.

Gdzieś w marcu na stronie umieszczają zasady na konkretny rok i konieczne druki.

Przeglądy nic nie znaczą - mususz mieć nakazy inspekcji państwowych.

Występuje organ, do wniosku musi załączyć uchwałe o zabezpieczeniu udziału własnego (50%)
Chowański Krzysztof17-08-2004 22:41:29   [#14]
Ustawa o systemie oświaty mówi że ramonty to sprawa OP. Prawo budowlane, że przeglady trzeba tobić co roku i co 5 lat.Na wszelki wypadek  zrób przegląd ten z BHP i prawa budowlanego. Wczesniej poproś OP o przedstawiciela. 1 egz. protokołu przeslij do OP. Owszem, sprawy nie załatwi ale poprawi stopień bezpieczeństwa samopoczucia dyrektora.
zgredek17-08-2004 23:43:49   [#15]

Jola

poczytaj o podziale na rok 2004 (VII)

cóś podobnego będzie na 2005

http://www.menis.gov.pl/oglosz/kryteria_1.htm
Jolanta Szuchta18-08-2004 20:03:16   [#16]

Dziękuję Wam wszystkim

kiedy juz mam link co do podzialu 1% rezerwy będe tego pilnowała,to znaczy dopingowała Organ.

To tak jak bez mojego dopingu i udzialu moich nauczycieli i rodzicow nie miałabym pracowni internetowej.

Pewnie ze poprosze sobie PIP i nadzor budowlany.

ellys18-08-2004 20:18:16   [#17]

Jolu,

przytoczę swoje ubiegłoroczne doświadczenie. Sytuacja podobna jak uciebie - okna w fatalnym stanie, brak kasy na wymianę. Zaprosiłam PIP i dostałam nakaz aby w ciągu pół roku wymienić okna. OP złożył wniosek do MENiSa o rezerwę i ... odmowa. A nakaz jest, więc i kasa znlazła się na nowe okna. Truchę było zamieszania ale szkole opłacało się. Powodzenia.
Chowański Krzysztof19-08-2004 02:53:17   [#18]

Dobrze było by, gdyby kontrolujący (sanepid, PIP), którzy wydają nakazy dotyczące remontów dawali je Organom Prowadzącym. Zgodnie z UoSO jest to zadanie OP.

Lecz myślę, ze w większości przypadków nakazy te dawane sa dyrektorom jako kierownikowi zakładu pracy. Czy u was jest podobnie? Może jest jakiś sposób by kontrolujący stosowali się do zapisów UoSO.

Cze.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]