Dzień dobry, mam pytanie związane z wprowadzaniem danych do SIO:
1) powinnam wpisać uczestnictwo ucznia w zajęciach rozwijających zainteresowania i uzdolnienia oraz innych formach działalności dydaktyczno-wychowawczej (za poprzedni rok szkolny),
2) czytam w instrukcji:
9. Zajęcia dodatkowe
Zgodnie z art. 14 pkt 25 ustawy i § 20 pkt 1 rozporządzenia w SIO gromadzi się dane dziedzinowe uczniów, które obejmują uczestniczenie w zajęciach rozwijających zainteresowania i uzdolnienia uczniów:
- informatycznych,
- technicznych,
- przedmiotowych,
- artystycznych,
- sportowych,
- turystyczno-krajoznawczych,
- innych.
Należy wykazać wszystkie zajęcia dodatkowe, o których mowa w art. 109 ust. 1 pkt 6 ustawy – Prawo oświatowe, niezależnie od źródeł finansowania.
art. 109 ust.1 pkt 6:
Art. 109. [Podstawowe formy działalności dydaktyczno-wychowawczej szkoły] 1. Podstawowymi formami działalności dydaktyczno-wychowawczej szkoły są:6) zajęcia rozwijające zainteresowania i uzdolnienia uczniów, w szczególności w celu kształtowania ich aktywności i kreatywności;
Gdy chcę wpisać, w zakładce każdego ucznia mogę wpisać: zajęcia dodatkowe- typ zajęć (dla szczególnie uzdolnionych lub dla zainteresowanych - do wyboru oraz z katalogu- rodzaj zajęć.
Czy mam wpisać godziny "dyrektorskie"- w każdej klasie od klasy IV mamy taką- zajęcia kształtujące lub rozwijające kreatywność- zajęcia dodatkowe.
|