Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Dziecko z przedszkola do klasy2 |
Afraniuk | 21-12-2021 15:11:20 [#01] |
---|
Zgłosił się do mnie Rodzic - dziecko w prywatnym przedszkolu, posiada (wg Rodzica) umiejętności z klasy drugiej. Według konsultacji z KO - dyrektor może taką sprawę zrealizować... :) KO zasugerowało dziecku nauczanie domowe - i tu mam wątpliwości
- jeżeli przyjąłbym dziecko do zerówki i skierował na nauczanie domowe do końca roku, czy egzamin taki może promować dziecko od razu do klasy drugiej w przyszłym roku? W prywatnym przedszkolu na razie nie ma dokumentu o gotowości szkolnej - chociaż według Rodzica - kwestia minut :)
Miał ktoś może podobny przypadek ???
|
AnJa | 21-12-2021 15:20:05 [#02] |
---|
A co tu na do rzeczy edukacja domowa? Jakoś wpływa na "promocję"?
Co do możłlwości takiej "promocji" to nie znam się- jakoś mi intuicyjnie nie pasuje. |
Marek Pleśniar | 21-12-2021 15:35:09 [#03] |
---|
hm.. ponieważ ciśnie m się wiele słów, to się powstrzymam |
Skimir | 21-12-2021 17:04:41 [#04] |
---|
Pewnie dało by się promować do klasy programowo wyższej w trakcie roku szkolnego, czyli np. zapisać do klasy pierwszej i w pierwszym tygodniu promować o rok wyżej...
Ale miałem kiedyś odwrotną sytuację - szkoła prywatna namieszała trochę z "przyspieszaniem" edukacji. Później rodzic przyszedł do mnie, że chce zapisać do szkoły publicznej (bo w prywatnej mu się nie podoba) ale chce abym "cofnął" dziecko o rok bo to wcześniej to było nieporozumienie. |
bosia | 21-12-2021 17:28:35 [#05] |
---|
nie ma czegoś takiego jak egzamin w zerówce, dzięki któremu promuje się dziecko do szkoły
jeśli realizuje edukację domową w zerówce, to w ogóle nie żadnych egzaminów
no i jak AnJa nie wiem, co do tego wszystkiego ma edukacja domowa
a tak a propos, jak dziecko takie zdolne, że powinno już być w klasie II, to czemu rodzic nie zapisał do szkoły dziecka sześcioletniego tylko dziecko uczęszcza do zerówki? To przecież było 3 i pół miesiąca temu
w tej sytuacji w ogóle nie wchodziłabym w żaden układ z rodzicem - w trakcie roku szkolnego można, ale nie ma obowiązku przyjąć dziecka do przedszkola/oddziału przedszkolnego - decyzja należy do dyrektora
w przyszłym roku w klasie I można zrobić promocję do klasy II |
Afraniuk | 22-12-2021 20:59:09 [#07] |
---|
odpowiadając po kolei:
- to KO zasugerowała nauczanie domowe, że niby potem łatwiej będzie przeskoczyć klasę (klasy)
- Rodzic twierdzi, że bał się nauki zdalnej dlatego pozostawił dziecko w przedszkolu prywatnym zamiast zapisać do szkoły
- ponoć zarówno KO jak i OP stwierdziły, że to wszystko w gestii dyr.... :) - oczywiście teraz już święta więc z nikim nie można porozmawiać o tym
- dziecko nie posiada dokumentu gotowości szkolnej
- usłyszałem też od Rodzica, że PPP odmówiła wydania opinii o dziecku ...
no i ta moja wszechmocność ...... |
terdab | 23-12-2021 10:31:41 [#08] |
---|
Przepraszam, że się podepnę pod ten wątek.
Mam wniosek rodzica o przeniesienie do klasy drugiej: pozytywna opinia Poradni Pedagogicznej, zgoda nauczyciela klasy 1.
Klasyfikujemy ucznia i uchwała RP przenosimy do klasy drugiej od drugiego półrocza. Czy drukujemy arkusz z promowaniem do klasy drugiej w styczniu, czy otrzymuje dopiero świadectwo i arkusz w czerwcu?
Mam pierwszy raz taką sytuację. Jak to rozwiązujecie lub jak to rozwiązać zgodnie z literą prawa :-)
|
rzewa | 23-12-2021 10:59:32 [#09] |
---|
arkusz i świadectwo teraz -> w czerwcu będzie następna klasyfikacja i następna promocja :-)
Arfaniuk: jeśli dziecko jest w wieku szkolnym (rok ur. 2014 lub wcześniej), to jak najbardziej możesz teraz przyjąć je do klasy pierwszej a potem tak jak pisali przedpiśccy
jeśli rodzic będzie chciał nauczanie domowe, to złoży wniosek i tyle
no i takiemu dziecku nie jest potrzebne zaświadczenie o gotowości szkolnej ani nawet nie musi legitymować się wcześniejszym uczęszczaniem do przedszkola |
terdab | 24-12-2021 20:59:19 [#10] |
---|
Ewo, dziękuję bardzo za wyjaśnienie i pomoc. |
Marek Pleśniar | 24-12-2021 21:25:32 [#11] |
---|
i wszystkiego najlepszego z okazji imienin Ewy :-) |
terdab | 11-01-2022 11:24:03 [#12] |
---|
Dzień dobry, czy ktoś z Państwa podejmował Uchwałę dotyczącą promocji ucznia z klasy 1 do drugiej w połowie roku szkolnego (styczeń)?
Jeżeli można by prosić o wsparcie, nie wiem, czy dobrze zapisałam treść uchwały. Może być na priva
Pozdrawiam
|
Marcin | 11-01-2022 11:44:50 [#13] |
---|
Z ciekawości? Po co robić takie rzeczy? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|