Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Instalacja pracowni komputerowej |
Konto zapomniane | 16-08-2004 14:03:12 [#01] |
---|
Szkoła, która kieruję otrzymała przyznaną ze środków MENiS i EFS pracownie komputerową. We wniosku była wzmianka, że sale na instalacje pracowni należy przygotować na 15 sierpnia. Czy ktoś orientuje się w jaki sposób Kuratorium powiadamia o terminie instalacji pracowni (czy telefonicznie czy listownie) ? Czy proces instalacji pracowni w województwie wielkopolskim juz się rozpoczął ? Czy faktycznie MENiS daje placówkom w ramach pracowni wszystko to co podano w specyfikacji na ich stronie tzn. 11 kompów, drukarkę, skaner, videoprojektor i laptop. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Pozdrawiam |
emeryt | 16-08-2004 14:58:51 [#02] |
---|
już mam pracownie.. dają wszystko o terminie nie informuje kuratorium tylko firma która dostarcza i instaluje szkoła we własnym zakresie musi kupić stoliki, wykonać instalację zasilania oraz wysłać na przeszkolenie dyra i nauczycieli. |
gera | 16-08-2004 16:22:51 [#03] |
---|
Ja dostałam informację z KO, ze szkoła została wytypowana i że mamy się szkolić. Czy mogę się już cieszyć, czy czekać na informacje z firmy? Pozdrawiam po urlopie. |
Jolanta Szuchta | 16-08-2004 18:27:42 [#04] |
---|
ZdzisławieF na dobrą sprawę to wcale nie szkola musi kupić to o czym piszesz(choc najczęsciej tak jest,ja też kupowałam).To gmina powinna zabezpieczyć na to srodki, takie zobowiązanie podpisuje. Gero co do szkolen:to firmy szkolące znajdą ciebie zanim jeszcze będziesz miala komputery,przecież oni na tym zarabiaja.Pamiętaj jednak o tym ze musza to być firmy z listy ministerialnej. Wyslij na szkolenie najpierw administratora,niech bedzie przeszkolony zanim zamontują ci pracownie,a potem Ty jako dyrektor i nauczyciele. |
Dżoana | 16-08-2004 18:36:12 [#05] |
---|
My dostaliśmy pracownię w zeszłym roku. Miały być "obowiązkowe" szkolenia ale do dziś ich nie ma bo organ nie dał pieniędzy. A szkolenia podobno były jednym z warunków przyznania pracowni. No i jak to jest? |
Jolanta Szuchta | 16-08-2004 20:45:15 [#06] |
---|
Ja wydaje pieniądze z tych na szkolenie. |
Woron | 16-08-2004 22:06:38 [#07] |
---|
Właśnie mi dzisiaj montowali pracownie Najpierw jest (przynajmniej w naszym rejonie tak było) zwoływane (telefonicznie powiadamiali) spotkanie dyrektorów i opiekunów pracowni, szkół, którym przyznano. Na spotkaniu przedstawiciel firmy opisywał cały proces odbierania. Podano szkołom również terminy instalacji, kod szkoły i adres strony na której można było sprawdzać czy nie ma przesunięć w terminach. Najpierw przyjechała ekipa montująca sieć komputerową a po dwóch dniach "przyjechały" komputery, później ekipa, która je konfigurowała. W zestawie pracowni było rzeczywiście 10 komputerów klienckich + serwer, laptop, rzutnik multimedialny, skaner, drukarka laserowa. Należy pamiętać o dostępie do Internetu w sali, która jest przewidziana na pracownię. |
Konto zapomniane | 16-08-2004 22:35:45 [#08] |
---|
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Interesuje mnie jeszcze czy w województwie wielkopolskim organizowane są już spotkania organizacyjno-informacyjne dla opiekunów pracowni oraz spotkanie informacyjne dla dyrektorów szkół otrzymujących pracownie poświęcone omówieniu logistyki dostaw do poszczególnych szkół ? I gdzie w necie ewentualnie znajdę informację z terminami takich spotkań właśnie dla wielkopolski ? Byłbym bardzo wdzięczny z odpowiedź, bo nie wiem czy nie "przespałem" terminu lub po prostu nie otrzymałem informacji o terminie (ostatnio zmieniły się dane teleadresowe szkoły). |
Woron | 17-08-2004 00:57:01 [#09] |
---|
W naszym rejonie robiła to firma ta: http://www.ofek.waw.pl/ (tę stronę podawali) Zajmowała się dostawą pracowni oraz je serwisuje. Nie wiem jak w Wielkopolsce - na tej stronie jest adres i telefony - sprawdźcie. Mają też oddział w Poznaniu http://www.ofek.com.pl/?id_item=47 Może też coś wiedzieć koordynator ds. informatyki w kuratorium, spróbujcie zadzwonić. |
agusia | 17-08-2004 07:08:03 [#10] |
---|
W Poznaniu było takie spotkanie 1 lipca, ale może jesteś w drugiej edycji i będzie później. Zadzwoń do kuratorium do p.Talagi - koordynatora. |
ellys | 17-08-2004 07:25:18 [#11] |
---|
ziolo Do 15 sierpnia jest termin wykonania w pracowni instalacji elektrycznej z odpowiednim zabezpieczeniem przepęciowym, mebli i my wykonaliśmy zabezpieczenie antywłamaniowe ( oddzielna linia alarmu, kraty, drzwi, zamki ). Muszę zabezpieczyć kasę na ubezpieczenie, bo to chyba będzie dużo. |
AnJa | 17-08-2004 08:47:13 [#12] |
---|
1.Kasę na instalację daje organ - bo przecież faktycznie czała kasa szkolna(poza Radą Rodziców) jest organowa.
2. Także organ zobowiązuje sie do zabezpieczenia kasy na szkolenia ( znane mi - beznadziejny poziom, wysokie ceny).Jeśli nie wyśle się na nie - u nas przy składaniu kolejnego wniosku ( na inna szkołe przez organ prowadzoną) żadano rozliczenia szczegółowego z poprzednich zobowiazań ( sieć+szkolenia). |
emeryt | 17-08-2004 09:16:14 [#13] |
---|
#04 -Jolanta... Otóż u nas szkoły są samodzielne decyzyjnie i finansowo. Organ akceptując wniosek dla szkoły o przyznanie pracowni komputerowej przekazuje odpowiednie środki do szkoły. Reszta w rękach dyrektora. |
AnJa | 17-08-2004 09:19:38 [#14] |
---|
"Organ akceptując wniosek dla szkoły o przyznanie pracowni komputerowej przekazuje odpowiednie środki do szkoły"
No własnie - przecież napisałem, że forsa jest organowa:-) |
Konto zapomniane | 17-08-2004 10:55:05 [#15] |
---|
Czy wiecie jakie firmy wykonują instalacje w wojewodztwie kujawsko-pomorskim? Dostałam potwierdzenie z KO, że mojej szkole przyznano pracownię. |
krystyna | 17-08-2004 12:02:50 [#16] |
---|
Czy te pracownie otrzymują w tym roku tylko szkoły podstawowe ??? |
zgredek | 17-08-2004 12:23:08 [#17] |
---|
nie tylko
ponadgimnazjalne też |
Grażyna | 17-08-2004 13:44:22 [#18] |
---|
a co w śląskim, ja też mam dostać tę pracownię, ale na razie jest cicho i nie wiem czy mam się martwić, czy nie? |
Jolanta Szuchta | 18-08-2004 20:06:43 [#19] |
---|
ZdzisławieF i o tej Reszcie pisze, organ dał mi 12 tysięcy ,nie ma szans aby w tej kwocie zamknąc pracownie,stąd wspoludział rodzicow i nauczycieli i sponsorow. Nie jestem jednostką samofinansującą się ,u mnie nadal GZSzIP. |
gera | 18-08-2004 20:12:02 [#20] |
---|
A dolnośląskie? |
Mariola | 18-08-2004 20:37:04 [#21] |
---|
Jolu, przecież ty nie płacisz za pracownię tylko za kursy, meble, elektrykę itp... |
Woron | 18-08-2004 20:40:02 [#22] |
---|
Mariolu.... Kursy chyba też organ.... |
Mariola | 18-08-2004 20:48:57 [#23] |
---|
u nas też kursy płaci organ :-)
Ale w wielu województwach dyrektorzy dostają do ręki pieniądze właśnie na kursy (bo o ile pamiętam to wszystkie kosztują coś około 12 000) dlatego wydaje mi się,że Jola dostała pieniądze na kursy. |
AnJa | 18-08-2004 21:10:14 [#24] |
---|
Mój wielokrotnie tu chwalony za mądrość organ powiada:
Chcesz wchodzić w program czy cuś tam innego? A ile to kosztuje?
Przy odpowiedzi:do 10-15 tysiecy słyszę: A paszoł won, tyle to w budżecie dasz radę ukręcić.
Przy kwotach przez organ za godne jego uwagi pojawiają się pytania, co z tego szkoła bedzie miała. I, nierzadko, zdarza się, że przystaje. I zwiększa mi budżet. A ja mam go wydać na cel, który przedstawiłem przyłażąc. Jak cos zostaje tez nie zwracam - mam na coś sensownego wydać.
Dzisiaj o SzOK a zapytałem.
E, szkoda gadać:-( |
zgredek | 18-08-2004 21:22:54 [#26] |
---|
zastosuj sposób moich dzieci sprawdzony!
np.
Mały chce nowy rower (ma porządny, ale nie taki jaki chciałby)
wie, że tatuś powie nie,
więc przy pierwszej rozmowie mówi tylko, że chciałby taki to a taki rower - słyszy oczywiście - nie
czeka
druga rozmowa - to już pewne argumenty przygotowuje - rozmowa dłuższa i mimo, że tatuś mówi nie, to już musi się troszkę pomęczyć nad uzasadnieniem
Mały kilka dni odczeka - i znów podejmuje temat
i po takich trzech do czterech rzeczowych rozmów, wreszcie
tatuś kupuje rower |
zgredek | 18-08-2004 21:23:34 [#27] |
---|
do Anji to było oczywiście |
AnJa | 18-08-2004 21:33:36 [#28] |
---|
No, faktycznie Starosta dla nas dyrektorów jak ojciec (choć od niektórych młodszy jakby) ale parę razy z 1 sprawą do ja do niego nie będę na pewno chodził - a co,to, dziad proszalny jestem?
Przez 8 lat był dyrektorem szkoły, tzw. finansującej ( obsługiwał wszystkie szkoły gminne).
Jakoś kolegę po fachu w ciula robić nie mam sumienia.
Zwłąszcza, że nie wiem czy dałby się. |
Marek Pleśniar | 18-08-2004 22:29:44 [#29] |
---|
no bo jakby się dał to co innego:-)) |
Jolanta Szuchta | 19-08-2004 08:16:16 [#30] |
---|
Mariolu pracownię w sensie przygotowania,a nie samych komputerow i innych. Pieniędzy ekstra na kursy tez nie dostałam,wzięłam je z puli przeznaczonej na doskonałenie zawodowe,nie mialam innego wyjscia,chcąc miec pracownie. A te 12 tysięcy to:elektrycznośc,drzwi antywłamaniowe,rolety,ubezpieczenie i po pieniądzach. Sama:alarm,malowanie,wymiana okien,meble wszystkie,tablica.Sama?nie po prostu zbiorka wśrod rodzicow,sponsorzy,festyn.Nie było innej możliwosci, ale bardzo wszyscy cieszymy się ze jest.A i dostęp do internetu dla wszystkich,teraz robię sieć. |
AnJa | 19-08-2004 08:22:41 [#31] |
---|
Od początku , tzn. od kiedy tu o pieniadzach zaczeliście mówić, mam wrażenie, że żyje w innym kraju: bo u nas to sporo(poza kursami, ale na ten układ to już nic poradzić nie można) taniej wychodzi:-)
Z czego sie autentycznie cieszę. |
Mariola | 19-08-2004 09:46:11 [#32] |
---|
Jolu ????? o matko!!! My mamy już dwie MENiSowe pracownie. Gdybyśmy wydali na ich przygotowanie chociaż połowę tej sumy o której Ty piszesz mielibyśmy mega pracownie. 12 000 zł na przygotowanie jednej pracowni, nawet jeżeli to jest alarm,malowanie,wymiana okien,meble wszystkie,tablica powala mnie z nóg. Do tego jeszcze sponsorzy, festyn, rodzice... (???) Przepraszam, ale nie mogę uwierzyć, że gdzieś u nas w kraju są takie pieniądze o których piszesz wydane na przygotowanie pracowni. jednak mi bliżej do świata w którym żyje AnJa. No i pytanie, po co robisz sieć jeżeli od tego są firmy, które zrobią to w kosztach pracowni. Na Twoim miejscu przeanalizowałabym jeszcze raz wydatki i jeszcze z tych pieniędzy wygospodarowała coś extra, bo chyba któreś z rachunków masz zbyt duże (tak mi się wydaje). |
AnJa | 19-08-2004 15:31:39 [#34] |
---|
Dla porównania Powtórzę się: szkoleń nie mamy szans ruszyć - układ ministerialny, chociaż za ok. 1/2 ceny nawet ODN zrobiłyby na znacznie lepszym poziomie.
Instalacja elektryczna- ekonomiczna( zwykła umowa, bez procedur) ok.2 tys zł ( z badaniem), z zamówień publicznych: 3-3,5 tys., znana mi maksymalna: 7 tys. W każdym przypadku identyczna co do parametrów instalacja i zastosowane okablowanie i osprzęt.
Meble: od 200 do 350 zł za stanowisko.
Dochodzi wykładzina antyelektrostat. - przy 60 m kw. - min.3 tys (z atestem) |
Jolanta Szuchta | 19-08-2004 21:29:26 [#35] |
---|
Wszystko to przeliczałam 12 tysięcy wydał dyrektor GZSzi P ja na to wplywu nie miałam,za samą elektrycznośc zapłacił ponad 9 tys tez wydaje mi sie drogo, ale naprawdę wierzcie nie miałam na to wplywu. Tak samo na cene drzwi antywłamaniowych,po prostu przywiezli zamontowali i juz.Tez chciałam zeby elektrykę robil moj konserwator/ma uprawnienia elektryczne/ ale coż.... Co do ceny mebli to tak jak podaje Woron 5000 tys stoliki,krzesełka. Okna wymysliłam sama,ale w kontekscie mojego watku bezpieczeństwo choć jedne okna w klasie mam ok.A okien jest duzo 4 i to wielkie. No i tablica i malowanie.A alarm zamontowanie 1900 zeta. No to policzcie ...naprawdę nie jestem niegospodarna. A co do sieci, w dwa miejsca prowadziła firma bo to było w umowie,ale ja teraz chcę w całej szkole,chyba mi wolno co....:-(((( |
Mariola | 19-08-2004 21:49:07 [#36] |
---|
Jolu :-))) jasne, że Ci wolno :-)
Tylko kiedy czytam jakie kwoty potrafią ludzie wydać na przygotowanie pracowni, to jakoś nie chce mi się wierzyć w biedę naszej oświaty.
Jeżeli dodać do tego fakt, że jest co raz więcej szkół które mają już po trzy MENiSowe pracownie (ot tak, dawali to biorą) które na pewno nie będą w pełni wykorzystane to jakoś nie jest mi wesoło.
Bo to znów świadcvzy o czymś chorym...
Ale skoro u Ciebie były na to wszystko pieniądze, to tylko należy się cieszyć :-)
Jednak w porównaniu z Twoim wątkiem o oknach to wychodzi jakiś absurd :-( |
AnJa | 19-08-2004 21:55:19 [#37] |
---|
O, w mordę! |
Jolanta Szuchta | 20-08-2004 10:17:49 [#38] |
---|
Czy absurd? co do okien?nie wiem ?przecież za 15 tysięcy okien w całej szkole nie wymienię a poza trzeba doliczyc cenę sprzetu komputerowego podarowanego przez MENiS ,przeciez na to pieniędzy nie znalazłabym. A może nie potrafie ustalic priorytetow?a może po prostu skorzystałam z okazji,a wiec i okna w jednej klasie wymienione i pracownia jest i nowe meble. A teraz zgodnie z Waszymi radami poszukam pieniedzy na okna.Może rzeczywiscie w MENiSie? I jeszcze jedno rodzice chetniej dadzą na pracownie,natomiast wychodzą z załozenia ze za Gminę niektorych rzeczy robić nie będą. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|