Forum OSKKO - wątek

TEMAT: czy mogę zwolnić, a jeśli nie to jak?
strony: [ 1 ]
ala jot16-08-2004 00:15:33   [#01]

Witam jako świeżo ,,upieczony" dyrektor i serdecznie dziekuję ,,kawoszom" za gratulacje.

Spać mi nie daje konieczność zwolnienia 1 pracownika obsługi. Problem rozwiązałby sie sam gdyby jedna z pań (30 lat pracy, wiek 55) zechciała odejść na emeryturę. Jak to załatwić, żeby nie było potem, że dyrektor ,,kazał" czy zmusił panią do odejścia. Wiem, że nie mogę nawet grzecznie niczego sugerować. Coś z tym fantem muszę zrobić.

Podrzućcie jakieś pomysły, bardzo proszę.

Danka16-08-2004 01:16:33   [#02]
Wszystko zależy od rodzaju umowy tego, którego nie chcesz zwolnić. Jezeli mają taką samą, czas nieokreślony, ustal kryteria, a w nich punkt: w pierwszej kolejności ci, którzy mają mozliwość przejscia na emeryturę. Jak zwolnisz ją to sama przejdzie.
AnJa16-08-2004 08:43:08   [#03]
A czemu nie możesz sugerować? Zwłaszcza grzecznie?
ala jot16-08-2004 14:58:42   [#04]
nie chcę sugerować nawet grzecznie żeby potem nie było o wywieraniu presji. mobbingu itede. Czy takiego pracownika mogę zwolnić, nie ma w stosunku do niego jakiejś ochrony? Co z tego że ma 30 lat pracy i 55 lat skoro ma prawo pracować do 62?
Chowański Krzysztof17-08-2004 01:17:10   [#05]
Zaproponuj, że otrzyma 6 cio miesieczną odprawę emerytalną.
AnJa17-08-2004 09:08:21   [#06]

sugerowanie a mobbing

Nie za dużo gazet związanych z Unią Wolności i Panią Minister Środą sie naczytałeś?

Stary dowcip w skrócie: Drogówka zatrzymuje nawalonego kierowcę. Ten kolejno ujawnia, że: nie ma dokumentów, samochód jest kradziny, w bagażniku przewozi trupa, i on, i pasażer mają broń automatyczną.Policjant wzywa antyterrorystów, ci kolejno wykluczaja prawdziwość kolejnych faktów ujawnionych przez kierowcę, coraz podejrzliwiej patrzą na kolegów z drogówki. Na końcu kierowca: I co? Że jestem pijany też pewnie powiedzieli?

Co z tego? A zacznij jej propozycje seksualne składać;-)
ala jot17-08-2004 13:25:59   [#07]

jest aseksualna, no i różnica wieku duża:)

Marek Pleśniar17-08-2004 13:57:23   [#08]
aa, to powody obiektywne;-)
AnJa17-08-2004 15:19:40   [#09]
Tym bardziej - ona bedzie w sądzie o molestowaniu, a Ty: I co, jeszcze mobbing może Pani dołoży?
ala jot17-08-2004 17:04:59   [#10]
przestańcie :) kobieta sie zaparła powiedziała że będzie pracować do kiedy jej sie będzie podobało. No to może 7/8 każdemu jest tych pracowników 8, w sam raz, zejdę wtedy z etatu. co?
RomanG17-08-2004 17:36:42   [#11]

AnJa!

:-)))
AnJa17-08-2004 18:50:44   [#12]

Przestaję

Jeśli masz redukcje etatów( a rozumiem, że masz) to zwyczajnie zwalniasz -przecież kogoś musisz.
A że ja akurat? Jak juz musisz być kryty napisz jakiś regulamin tyczący zwalniania, w którym osoby z uprawnieniami byłyby wysoko.

Chociaż prywatnie takowy regulamin uważam za kretyństwo - prtawem pracodawcy jest zatrudnianie i zwalnianie. Ciekawe, czy regulaminy zatrudniania terż będziemy niedługo pisac?

Pogadaj z prawnikiem, np. organu, bo myślę, że jak ja zwolnisz i nawet do sądu polezie to raczej szanse wygranej ma niewielkie.

A tak na koniec(i niestety też poważnie): nauczyciel to  święta krowa, ale obsługa? Wystarczy zacząc wymagać wypełniania obowiązków, przypilnować czasu pracy( nie tylko jej, ale wszystkicj, coby o mobbing nie podejrzewała), dostanie kocówę od koleżanek  i sama przylizie prosić o zwolnienie i odprawę.

Tylko nie mów, że u Ciebie obsługa pracuje 8 godzin dziennie i szkoła jest idealnie sprzątnieta;-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]