Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Księgowość
strony: [ 1 ]
Slaw28-09-2021 09:39:51   [#01]

W jaki sposób macie uregulowany z organem prowadzącym sposób prowadzenia księgowości? 

Czy księgowe są zatrudnione przez szkołę czy przez organ?

Jeżeli są pracownikami urzędu to czy macie opracowaną politykę finansową i zasady współpracy?

izael28-09-2021 21:47:02   [#02]

u nas zatrudnione przez szkołę:)

Jacek28-09-2021 22:23:54   [#03]

u nas Centrum Usług Wspólnych i polityka finansowa i zasady współpracy są... tony dokumentów :-)

cynamonowa28-09-2021 23:01:51   [#04]

Mam to samo...w sensie tych ton...i CUW....

Uwielbiam, gdy księgowa  z CUW pyta mnie pisemnie o np. emerytury w przyszłym roku, ja pytam pisemnie kadrową, ta mi odpisuje, ja odpisuję księgowej.......a w rzeczywistości, one urzędują " drzwi-w drzwi  :) 

robson30-09-2021 08:19:06   [#05]

Podbijam temat bo szczególnie interesują mnie zasady współpracy. I dodatkowo mam pytanie czy u Was CUW przegląda wasze dokumenty, mówi Wam jak macie prowadzić szkołę i np. kogo zatrudniać... itd. Jak analizujecie budżet z księgową i czy w ogóle to ktoś z Wami robi. 

AnJa30-09-2021 08:29:02   [#06]

Też jestem ciekaw jak to działa w praktyce- choćby to z #4, co w zasadzie jest jak najbardziej zgodne z procedurą (uwielbianą przecież w oświacie) a sprzeczne z rozumem (za którym jeszcze gdzieniegdzie w oświacie się tęskni).

Ad # 05 to też jestem ciekaw na ile to nowy CUW - a na ile przekształcony ZEAS - bo zwyczaje żywcem z tamtego przeniesione. Jeśli nowy- to znaczy, ze to organizacja uczaca się;-)

slos30-09-2021 12:38:35   [#07]

Archaiczne, ale i skuteczne w wielkich korporacjach i w gminach, które mają do 5 placówek. W innym wypadku CUWY to biurokratyczny, korupcjogenny wymysł paraliżujacy skutecznie pracę szkół  i redukujący kompetencje dyrektora. Pod pozorem odciązenia dyrektorów wprowadzono instytucję, która zastapiła dosłownie dawne komunistyczne wprawdzie, ale podobne struktury jak MZEASy i GZEASy. W dużych miastach bez sensu. 

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]