Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Zmiana tygodniowego planu zajęć
strony: [ 1 ]
DICK27-09-2021 06:40:42   [#01]

Mam nieobecnego nauczyciela na 3 miesiące , Czy mogę zmienić tygodniowy plan lekcji tak by inni realizowali w tym czasie więcej swoich zajęć , nauczyciel jest zawieszony i w każdej chwili może po odwołaniu podjąć pracę. Organizowanie doraźnych zastępstw nie ma sensu, a także nie ma nauczyciela na zastępstwo. Po powrocie odpowiednio się przeliczy proporcjonalnie w okresie całego roku. Podam przykład nauczyciel zawieszony nie uczy w danej klasie 1 miesiąc i ma 1 godzinę to ten co ma inne zajęcia uczy więcej tak by w roku liczba godzin się wyrównała.

DICK27-09-2021 06:42:18   [#02]

W tytule wątku ma być " zmiana tygodniowego planu zajęć" , przepraszam

[poprawione!, Biuro OSKKO]

post został zmieniony: 27-09-2021 12:37:18
AnJa27-09-2021 09:21:06   [#03]

Robiłem cos podobnego lata temu- z tym, ze nauczyciel był nieobecny z powodów innych niż zawieszenie. Miałem wątpliwości, czy to zgodne z prawem. Przy obecnej, sztywnej przeciez ramówce - tym bardziej.

Tutaj widze jeszcze inny problem: rozliczenie roczne tych godzin realizowanych jako "nadróbki" innych nauczycieli w ramach ich przedmiotów jest względnie proste (od strony matematycznej i finansowej).

Ale już "oddanie" nauczycielowi po powrocie tych odebranych teraz godzin rodzić będzie skutki finansowe.

kaef27-09-2021 09:41:44   [#04]

Dlaczego organizowanie doraźnych nie ma sensu?

Wg mnie rozwiązanie przez Ciebie proponowane jest wątpliwe. Można się tak bawić tydzień, dwa, ale nie trzy miesiące - czyli trzy okresy rozliczeniowe i ponad pół semestru. A co dalej? Gdy nauczyciel wróci, to chcesz mu te godziny zwrócić? Będzie przez kolejne trzy miesiące jechał podwójnie? Jak mu za to zapłacisz?

Jeżeli martwisz się o liczbę nadgodzin, która wyjdzie przez najbliższe trzy miesiące, to może lepiej zmienić plan, by lekcje tego nauczyciela wypadały na początek/koniec dnia i je po prostu odwoływać? Problemem będzie oczywiście podstawa programowa z kolei...

AnJa27-09-2021 10:40:21   [#05]

Pewnie własnie o podstawe chodzi - bo w przypadku niektórych przedmiotów może być problem z realizacją treści z tego przedmiotu nauczyciel innej specjalności. Więc bedzie realizował "swoj".

DICK27-09-2021 12:27:09   [#06]

Wszystkim dziękuję za rady.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]