Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Nagroda dyrektora szkoły a opiniowanie przez radę pedagogiczną |
Róża56 | 24-09-2021 19:51:26 [#01] |
---|
Chciałabym się upewnić, bo mam wrażenie różnych interpretacji... Czy jest konieczne zasięganie opinii rady pedagogicznej w sprawie nagrody przyznanej nauczycielowi przez dyrektora szkoły?
Organ prowadzący stworzył taki druk wniosku, że zarówno nagrodę starosty, jak też nagrodę dyrektora opiniuje rada pedagogiczna, do organu prowadzącego należy też podać nazwiska nauczycieli... |
Roman Langhammer | 24-09-2021 19:55:10 [#02] |
---|
Nagrody dyrektora rada pedagogiczna nie opiniuje. Rada pedagogiczna opiniuje tylko WNIOSKI dyrektora o przyznanie nagrod. Trudno wiec, zeby dyrektor sam do siebie skladal wniosek o przyznanie nagrody dyrektora. ;-) Dyrektor po prostu przyznaje nagrode. Liste osob nagrodzonych i kwoty przekazuje sie ksiegowemu do wyplaty. |
AnJa | 25-09-2021 11:24:25 [#03] |
---|
Ale przy wniosku przewodniczącego rady pedagogicznej o nagrodę dyrektora opinia jest potrzebna.
|
Jot | 25-09-2021 14:30:17 [#04] |
---|
AnJa? O jakiej nagrodzie dyrektora piszesz? Ja rozumiem, jak Roman, że wtedy opinia rady pedagogicznej jest potrzebna, gdy dyrektor chce złożyć wniosek np o nagrodę burmistrza, albo kuratora oświaty dla nauczyciela |
Jacek | 25-09-2021 16:06:34 [#05] |
---|
a jak jest zapis w uchwale OP
7. Z wnioskiem o przyznanie nagrody Dyrektora występuje:
1) wicedyrektor odnośnie nauczycieli, nad którymi sprawuje nadzór pedagogiczny,
2) właściwy organ związków zawodowych,
3) rada rodziców.
i ww. występują do dyrektora, więc to jest jakby wniosek dyrektora na wniosek ww. :-)
chyba, że dyrek uzna, że to jego wniosek na wniosek ww. i przyzna zgodnie z zapisem
8. Dyrektor szkoły/przedszkola może przyznać nauczycielowi nagrodę z własnej inicjatywy.
:-)))) post został zmieniony: 25-09-2021 16:16:30 |
Roman Langhammer | 25-09-2021 17:22:19 [#06] |
---|
Dalej moim zdaniem nie ma potrzeby opiniowania. Bo opiniowaniu podlegają wnioski dyrektora o przyznanie nagrody. A z powyższego wynika, że są to wnioski innych osób niż dyrektor. :) |
Jacek | 25-09-2021 20:05:41 [#07] |
---|
No i dlatego napisałem Romanie, że dyrek uzna, że to jego wniosek na wniosek ww. i przyzna, bo tak chce.
Z drugiej strony dziwne są zapisy różnych OP-ków, które dają różnym gremiom składać wnioski o przyznanie nagrody dyrka. Co ma na taki wniosek odpowiedzieć dyrek skoro wpłynął? Najprościej, że to moja grzęda :-)
Nie znajduję podstawy prawnej do takiego uprawnienia zapisów w uchwałach OP. |
Roman Langhammer | 26-09-2021 06:37:32 [#08] |
---|
Ogólnie ja nie widzę w tym problemu, żeby wicedyrektor, rada rodziców itd. składał do mnie wnioski o nagrodę dla nauczyciela (wszak wicedyrektor to robi co roku na moją prośbę, zawsze go proszę o radę, to tak jakby składał wnioski). Ale nie podlegają one opinii, bo nie są wnioskami dyrektora. ;) |
DYREK | 27-09-2021 09:33:36 [#09] |
---|
art. 70 (ustawy Prawo oświatowe)
(.....)
2. Rada pedagogiczna opiniuje w szczególności:
(....)
3) wnioski dyrektora o przyznanie nauczycielom odznaczeń, nagród i innych wyróżnień;
(...)
Czytając wprost - > zapis nie dotyczy pracowników niepedagogicznych oraz nagród dyrektora przyznawanych bezpośrednio nauczycielom
wątki:
Nagrody dyrektora
nagroda dyr dla wszystkich n-li
Nagroda Dyrektora/organu prowadzącego
14 X
itd.
post został zmieniony: 27-09-2021 09:36:38 |
ejkej | 27-09-2021 20:25:22 [#10] |
---|
Dotyczy to przypadku, gdy dyrektor nie przyznaje nagrody samodzielnie a występuje z wnioskiem do innego organu o przyznanie nagrody (np. do organu prowadzącego, kuratora oświaty, MEN), wtedy oczywiście zasięga opinii RP |
Róża56 | 27-09-2021 21:09:27 [#11] |
---|
Też tak myślałam...Nie chcę więc komentować uchwały rady powiatu i wzoru wniosku, w którym takowa info o opinii RP w sprawie nagrody dyrektora występuje...No i sens wysyłania nazwisk nauczycieli do nagrody, osobom innym niż księgowa w CUW... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|